aA
Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka teigė, kad tradicinė eisena Kaune praėjo šauniai, policijos duomenimis dalyvavo apie 2,5 tūkst. žmonių, nors leidimo buvo prašoma tik 1, 5 tūkst.
J. Panka: tikrai nepasisakyčiau už išstojimą iš ES
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Buvo pirotechnika, ko nebuvo ankstesnėse eitynėse, buvo iškeltas milžiniškas trispalvis aitvaras į dangų, vyko koncertas po eitynių”, - pasakojo J. Panka.

Priminimas apie žemę

Eitynių metu buvo galima išvysti ir visuomenėje prieštaringai vertinamus plakatus su užrašais „Savo žemės neparduosim, Briuseliui nepasiduosim”, ar „Lietuva lietuviams”. Visgi, pasak pašnekovo, tokiais gestais nebuvo peržengta tautinių jausmų riba, o tik buvo norima atkreipti valdžios dėmesį.

„Briuselis yra didelė biurokratų irštva, jeigu taip galima pasakyti. Daug kas priklauso nuo nacionalinių valstybių pradžios, čia mes matome tiek dešiniųjų, tiek kairiųjų neveiklumą. Surinkti virš 300 tūkst. parašų parodo, kad lietuviui yra svarbu žemę išlaikyti savo rankose, kad jos nesupirktų turtingi užsieniečiai”, - tikino vyras.

ES mums reikalinga?

Ar referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams netaps išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) referendumu? Nors pats J. Panka ir kritikuoja ES reikalavimus savo narėms, jis patikino, kad nepasisakytų už išstojimą iš jos, aišku, tam tautininkas kelia tam tikras sąlygas.

„Tikrai ne, tikrai nepasisakyčiau už išstojimą iš Europos Sąjungos. Ji dabar yra tokioje takoskyroje, kokiu keliu ji nueis: ar ji nueis federacijos keliu, kur ištirps valstybės ir iš valstybių pasidarys valstijos be didelių teisių, su simboliniais skirtumais. Tačiau kitas kelias, kurį aš matau ir kurį mato visi Europos tautiniai judėjimai, t.y. tautų Europa, kur yra tvirtų tautinių valstybių ekoniminė bendrija, kur visos valstybės yra gerbiamos, kur nėra antraeilių, trečiarūšių ir t.t.”, - „Žinių radijo” laidoje „Ryto espresso” teigė J. Panka.

Jo tikinimu, reikia sekti Vengrijos ar Airijos pavyzdžiais, kurie tik įrodo, kad tautos noras išsaugoti savo žemes yra įmanomas. J. Pankos nuomone, jei jau ES pasisako už žmogaus teises, tai ši sąjunga privalo būti lankstesnė.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia: http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2014/02/17/ryto-espresso/30129

Žinių radijas