aA
Noriu paklausti, ar tinkamai buvo įteiktas šaukimas į apklausą, jei jis buvo siunčiamas faksu į darbovietę? Įmonėje tuo metu dirbo 11 žmonių, ir nėra garantijos, kad aš kvietimą tikrai gavau. Beje, ar galima nukentėjusiojo apklausa teisme?
<font color="#6699CC"><strong>Klausk teisininko:</strong></font> ar tinkamai įteiktas šaukimas į apklausą, jei jis atsiųstas faksu į darbovietę?
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ teisininkė Indrė Volkavičiūtė.

Baudžiamojo proceso kodeksas numato, kad nukentėjusysis šaukiamas ir apklausiamas tokia pačia tvarka kaip ir liudytojas. Asmuo iškviečiamas į apklausą šaukimu, kuriame nurodoma: kas ir dėl ko šaukiamas, kur ir pas ką atvykti, atvykimo data ir valanda, bei neatvykimo pasekmės.

Asmuo į apklausą taip pat gali būti šaukiamas telefonu ar kitais būdais, tačiau tokiu atveju už neatvykimą negali būti taikomos procesinės prievartos priemonės.

Taigi, šaukimas į apklausą gali būti įteikiamas ne tik siunčiant paštu, bet ir faksu kaip nurodoma klausime.

Kitas asmuo, priėmęs šaukimą, kuris skirtas ne jam, pirmai progai pasitaikius privalo jį įteikti šaukiamajam.

Indrė Volkavičiūtė
Indrė Volkavičiūtė
© Asmeninio archyvo nuotr.

Tokia situacija dažniausiai pasitaiko, kai šaukimą priima šeimos narys, darbdavys, namo bendrijos atstovas ar pan. Jeigu įmonėje gavus šaukimą, jis administracijos pasirašytinai įteikiamas proceso dalyviui, tačiau jis nurodytu laiku be pateisinamos priežasties neatvyksta į apklausą, teigtina, jog už teisėtų teismo, prokuroro ar ikiteisminio tyrimo pareigūno nurodymų nevykdymą jam gali būti taikoma atsakomybė.

Neatvykęs nukentėjusysis galėtų būti atvesdintas arba jam skiriama bauda ar areštas.

Nukentėjusysis visada apklausiamas teisminio nagrinėjimo metu. Teismas gali nagrinėti bylą nedalyvaujant nukentėjusiajam, jeigu konstatuoja, kad ir be jo dalyvavimo bus galima apginti nukentėjusio asmens teises.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.