aA
Seimo Kriminalinės žvalgybos kontrolės komisija trečiadienį konstatavo, jog nėra pagrindo manyti, jog Specialųjų tyrimų tarnyba (STT) vykdė kokias nors provokacijas prieš premjerą Algirdą Butkevičių, krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką ar kitus Lietuvos socialdemokratų partijos narius.
Seimo komisija: STT provokacijų prieš socdemus nevykdė
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tokį sprendimą komisija priėmė įvertinusi STT provokacijas neva patvirtinančius įrašus, kuriuos komisijai pateikė socdemas Tomas Biknevičius.

„Komisija išklausė įrašus, labai atidžiai visą savaitę juos studijavo, visą bendrą kontekstą. Komisijos nuomone, iš visos pateiktos medžiagos ir garso įrašų mes negalime konstatuoti, jog yra, sakykim, Operatyvinės veiklos įstatymo pažeidimai“, - žurnalistams teigė Kriminalinės žvalgybos kontrolės komisijos pirmininkas, socialdemokratas Darius Petrošius.

Pasak jo, jei įrašai sudarytų pagrindą manyti, jog STT prieš socdemus vykdė provokacijas, tai jau galėtų būti traktuojama kaip įstatymo pažeidimas. Tokios veiklos požymių komisija nerado.

„Provokacija – tai yra jau įstatymo pažeidimas. Ir labai šiurkštus. Mes konstatuojame, jog nėra pakankamai faktinių duomenų, jog iš to, kas yra pateikta, galime daryti (išvadą – DELFI), jog yra įstatymo pažeidimai“, - sakė D. Petrošius.

Politikas nesiėmė vertinti T. Biknevičiaus pareiškimų.

„Kaip suprantu, ponas T. Biknevičius turi savo nuomonę. Jis mano, kad jis buvo provokuojamas. Ir taip spauda nušviečia. Tačiau komisijos, kuri vykdo parlamentinę kriminalinės žvalgybos kontrolę, nuomonė yra šiek tiek kitokia. Mes manome, kad iš to, ką pateikė T. Biknevičius, pakankamai faktinių duomenų (...) nėra“, - aiškino D. Petrošius.

Pasak jo, T. Biknevičiaus pateiktuose įrašuose J. Olekas minimas tik epizodiškai, o A. Butkevičiaus pavardė apskritai neminima.

„Ponas A. Butkevičius iš to, ką pateikė, apskritai nėra minimas. Yra minimas tiktai J. Olekas, keliuose fragmentuose. Aš norėčiau tiktai pasakyti, jog tai, kas buvo spaudoje, yra tik fragmentiškai medžiaga, iš kurios mes galime susidaryti visai kitą nuomonę. Komisija vertino visą turinį. Mes negalime vertinti fragmentų, ištraukto vieno sakinio ir t.t. Pokalbiai gana ilgi, daugiau kaip valanda bendrame kontekste“, - sakė komisijos vadovas.

Komisija STT palankų sprendimą priėmė vienbalsiai.

DELFI primena, jog T. Biknevičius per žiniasklaidą pareiškė buvęs provokuojamas atlikti veiksmus prieš A. Butkevičių ir J. Oleką – esą ant STT meškerės užkibo tik Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius, kurio galimos korupcijos byla neseniai perduota teismui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.