aA
Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), Durbano mieste vykusiame Pasaulio individualaus debatų ir viešojo kalbėjimo konkurse puikiai pasirodė Kauno Jėzuitų gimnazijos auklėtiniai. 11-okė Eleonora Lekavičiūtė iškovojo pirmąją vietą įtikinamiausios kalbos konkurse. Aštuoniolikmetė konkurse sakė kalbą apie istorijos falsifikavimą.
Eleonora Lekavičiūtė
Eleonora Lekavičiūtė
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Konkursą sudarė keturi turai – dviem iš jų dalyviai buvo pasiruošę iš anksto, dvi užduotis teko įvykdyti ekspromtu.

Geriausiai E. Lekavičiūtei sekėsi įtikinamiausios kalbos konkurse tarp dalyvių, kurių anglų kalba nėra pagrindinė. Dalyviai galėjo rinktis, rimtomis ar juokingomis temomis kalbėti. Didžioji dalis - 90 dalyvių – pasirinko rimtas kalbas.

Dalyviai konkurse pristatė savo kalbą, kuri turi trukti nuo 7 iki 13 minučių. Kaunietė 11 minučių trukusioje kalboje siekė atskleisti istorijos falsifikavimo problemas.

“Aš pasirinkau rimtą kalbą, su rimta problema ir sprendinių pristatymu. Šiame raunde laimėjau pačią pirmą vietą ir tapau pasaulio čempione. Aš kalbėjau apie istorijos falsifikavimą. Šiek tiek kalbėjau apie Lietuvą, kaip mūsų istorija yra neigiama, apie tai, kaip Rusijoje leidžiami vadovėliai, kurie skatina didžiuotis savo Vyriausybe, valstybe, istorija, nors tai nėra tiesa. Pavyzdžiui, J. Stalinas yra išaukštinamas, panašūs dalykai. Vis dar atsiranda tokių manipuliacijos priemonių. Kalbėjau apie tai, kaip skirtingose pasaulio šalyse ši problema yra interpretuojama, kaip atsiranda konfliktai tarp šalių – Kinija prieš Japoniją, Argentina prieš Jungtinę Karalystę. Turbūt dėl to tai buvo visiems aktualu, visiems labai patiko, visiems labai įdomu, nes tai yra problema. Galbūt, tinkamai sugebėjau perteikti“, - DELFI teigė E. Lekavičiūtė, kuri konkurse dalyvavo jau trečią kartą.

Gimnazistė neslepia, kad pasiruošti kalbą trunka daug laiko ir šis darbas reikalauja daug jėgų.

„Pasiruošimas reikalauja labai labai daug laiko. Reikia labai ilgai ieškoti, domėtis. Tikrai sunku. Daug kartų savo kalbą perrašiau, daug kartų treniravausi. Vis tiek kalbą reikia išmokti mintinai. Skrisdama į konkursą kalbą dar nelabai mokėjau, nes neseniai buvau ją perrašiusi“, - sako E. Lekavičiūtė.

Be iš anksto pasiruoštos kalbos, dalyviams reikėjo įveikti skaitymo užduotį. Taip pat vos per dvi minutes teko paruošti 3-5 min. kalbą apie išsitrauktą frazę. Lietuvei šiuo atveju teko frazė „Baby steps“.

„Ši užduotis – viena iš sunkesnių, nes niekada nežinai, ko gali tikėtis. Reikia labai greito mąstymo, kad neatsistotum ir netylėtum“, - DELFI teigė E. Lekavičiūtė.

Taip pat surengti poriniai debatai įvairiomis temomis. Porininkai buvo parenkami burtų tvarka.

Kitas jėzuitų gimnazijos auklėtinis Povilas Rutkauskas užėmė trečią vietą „After dinner“ (popietinių kalbų) kategorijoje.

Iš viso konkurse dalyvavo 116 dalyvių iš 14-kos šalių (Australija, Bermudai, Botsvana, Kanada, Kipras, Vokietija, Honkongas, Indija, Lietuva, Pakistanas, Pietų Afrika, Pietų Korėja, JAV ir Jungtinė karalystė).

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.