aA
Europos Sąjungos naujosios narės atsidūrė nuošalėje, sprendžiant pagal jų atstovų dalyvavimą Bendrijos diplomatinėje ir civilinėje tarnybose, sakė pirmadienį Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.
Estijos prezidentas: naujosios ES narės paliktos nuošalėje
© A.Didžgalvio nuotr.

"Kad nespręstume subjektyviai, pažvelkime į skaičius. Iš 158 vadinamųjų Europos Sąjungos ambasadų tik vienai vadovauja naujoji ES narė", - sakė T.H.Ilvesas lenkų dienraščiui "Gazeta Wyborcza".

Estija ir Lenkija yra tarp tų 10 valstybių, kurios ES narėmis tapo 2004-aisiais, kartu su Lietuva, Latvija, Čekija, Vengrija, Slovakija ir Slovėnija iš buvusio komunistinio bloko; tada į ES įstojo dar Kipras ir Malta.

Pagal galiojančią ES sistemą, Bendrijos vykdomajame organe - Europos Komisijoje (EK) - yra po vieną atstovą iš kiekvienos ES narės. ES diplomatinės misijos atstovauja EK užsienyje.

Lygybės nematyti ir pažvelgus į "generalinius direktoratus", kurie atlieka civilinės tarnybos funkcijas Europos Komisijoje, pažymėjo T.H.Ilvesas.

"Europos Sąjungoje yra 41 generalinis direktoratas. Mes, esame joje jau šeštus metus, o nė vienam direktoratui nevadovauja nė vienos naujosios ES narės atstovas. Tokie yra skaičiai, ne plepalai", - pabrėžė jis.

"Pone Van Rompuy, prašau, paaiškinkite tai man, maldauju jūsų! Kodėl yra šitaip? Aš nesuprantu," - kreipėsi T.H. Ilvesas į belgą Hermaną Van Rompuy, kuris tapo pirmuoju ES prezidentu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.