aA
Pakvietęs patikrintus saviškius vadovauti Rusijos saugumo aparatui, prezidentas Vladimiras Putinas sudarė galimybes pradėti svarbiausias karines reformas, tačiau toli gražu jų dar neužtikrino, taip trečiadienį prezidento veiksmus komentavo politikos ir gynybos ekspertai.
Vladimir Putin
Savo artimą bendražygį Sergejų Ivanovą V.Putinas iš Saugumo Tarybos perkėlė į gynybos ministeriją, kurioje konkuruojančios frakcijos stabdė pertvarkymą silpstančių karinių pajėgų, prastai pasirodžiusių dviejuose Čečėnijos karuose.

Buvusio generolo leitenanto Karinės žvalgybos tarnyboje S.Ivanovo paskyrimas reiškia, jog pirmą kartą nuo Sovietų Sąjungos žlugimo Rusijoje gynybos ministras bus ne kariškis.

Be to, pasak gynybos analitikų, pirmą kartą posovietinėje eroje V.Putinas į šį postą paskyrė labai įtakingą politikos veikėją, perduodamas pareigas su prezidentu artimai siejamam pareigūnui.

Žiūrėkite plačiau: Jėgos ministerijos - lengva pradžia
Finansų sarginis šuo
Putinas surinko saviškių komandą

Prezidentas savo žingsniu "demilitarizuoti" gynybos ministeriją sužaidė didelį žaidimą, tačiau savaitraščio "Itogi" karinių reikalų ekspertas Aleksandras Golcas šį žingsnį vertino skeptiškai.

"Tai labai dirbtinis pareiškimas, mes galėsime kalbėti apie demilitarizavimą, kai bus panaikintas 14-os (valdžios) departamentų karinis statusas", - sakė jis.

Naujasis prezidentui patariančios Saugumo Tarybos sekretorius bus pasitraukiantis vidaus reikalų ministras Vladimiras Rušaila, kurio pajėgos kartas nuo karto kritikuojamos dėl aplaidumo ir nesugebėjimo užkirsti kelią čečėnams rengti kruvinus išpuolius.

Jos darbą perims Borisas Gryzlovas, žemuosiuose parlamento rūmuose, Valstybės Dūmoje, vadovaujantis provyriausybinės "Vienybės" partijos frakcijai.

Beveik visą savo karjerą jis paleido šiuo metu sunkius laikus išgyvenančioje Rusijos gynybos pramonėje, tačiau pagrindinis jo privalumas, dėl kurių jis buvo paskirtas į šias pareigas, yra neabejotinas lojalumas V.Putinui, kuris taip pat kilęs iš Sankt Peterburgo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.