aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo Andrių Kubilių palikti vadovauti Vyriausybei. Tai paaiškėjo po antradienį įvykusio jos susitikimo su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderiu, kuris premjeru buvo paskirtas pernai rudenį, o dabar laikinai eina šias pareigas. Tačiau valstybės vadovė nepraleido progos įgelti valdantiesiems dėl nenuoseklumo ir tvirtumo stokos.
D.Grybauskaitė siūlo A.Kubiliui likti premjeru
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

A. Kubiliaus kandidatūrą dar turės palaiminti Seimas, esą tik tuomet jis žada tartis, kuriuos ministrus išsaugoti, o kuriuos keisti.

„Nesolidu, kai rytą priimtas sprendimas neišgyvena iki vakaro"

Antradienį susitikusi su laikinuoju premjeru, D. Grybauskaitė išklausė jo požiūrį į dabartinę situaciją ir galimus problemų sprendimo būdus.

„Prezidentė mano, jog šiai Vyriausybei tenka didžiulė atsakomybė stabilizuojant padėtį didžiausios per nepriklausomybės laikotarpį krizės akivaizdoje. Jos nuomone - tai buvo atvirai pasakyta per pokalbį, - Vyriausybei trūksta nuoseklumo ir tvirtumo priimant sprendimus", - žurnalistams sakė valstybės vadovės atstovas spaudai Linas Balsys.

Anot D. Grybauskaitės, „nėra solidu, kai rytą priimtas sprendimas neišgyvena iki vakaro". Jos manymu, sunkmečiu Vyriausybė visas jėgas turėtų sutelkti strateginiams sprendimams, kurie skatintų reformas, priimti, o ne skubotais sprendimais kaišioti spragas.

Tačiau, kaip pažymėjo L. Balsys, „pasitikėjimo kreditas neišnaudotas", todėl D. Grybauskaitė nusprendė teikti Seimui A. Kubiliaus kandidatūrą į premjerus, tikėdamasi, kad formuodamas Vyriausybę jis prisiims asmeninę atsakomybę. Dekretas dėl to turėtų būti pasirašytas antradienį popiet.

„Net gera komanda Jasikevičių kartais pasodina ant suolelio"

Savo ruožtu laikinasis premjeras džiaugėsi „atviru, konstruktyviu ir nuoširdžiu pokalbiu" bei tuo, jog „lūkesčiai, kad dirbsime kartu su prezidente išsipildo, bent jau šiuo metu".

Pasak A. Kubiliaus, šalis gyvena krizės, kokios nesame patyrę ne tik mes, bet ir visas pasaulis, laikotarpiu. Vadovėlių, kaip spręsti tokias problemas, esą nėra. „Modeliai, kurie tikdavo dirbant stabilios, augančios ekonomikos sąlygomis, kai Vyriausybė pasako, kad taip bus ir taip būna, nėra efektyviausias", - kalbėjo laikinasis premjeras.

Jis pažymėjo, kad po pirmo šių metų pusmečio, kai pavyko gerokai sumažinti biudžeto išlaidas, paaiškėjo, kad reikia imtis naujų veiksmų. „Nauji veikimo būdai reikalauja iš Vyriausybės lankstumo. Jei pasakome iš ryto, kad mūsų pasiūlymas yra toks, tai reiškia, kad reikia derybų. Galime čia matyti minusą, tačiau tai yra neišvengiamybė ir pliusas, kad gebame taip veikti", - aiškino A. Kubilius.

Neatmetama, kad kai kurioms ministerijoms vadovaus kiti žmonės, nei iki šiol. Tačiau antradienį A. Kubilius nepanoro viešai svarstyti galimų pokyčių Vyriausybėje. „Kai Seimas pritars mano kandidatūrai, sėsime ir tarsimės dėl Vyriausybės. Vertinu Vyriausybės darbą kaip geros komandos. Gera komanda, net gerai žaisdama krepšinį, kartais kuriuos nors žaidėjus - Jasikevičių ar kurį nors kitą - sodina ant suolelio ir paleidžia kitą, nes tuo metu reikia kito žaidėjo", - aiškino laikinasis premjeras.

Į klausimą, ar socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys gali būti pakeistas parlamentaru Donatu Jankausku, jis šyptelėjęs atsakė: „Kaip bus, pamatysime".

„Buvo išsakyta kai kurių priekaištų (ministrams - DELFI), viską įvertinsime, - teigė A. Kubilius. - Manau, kad visi ministrai dirbo neblogai. Kiekvienas turi savo pliusų ir trūkumų. Nesame tobulybės, vieni yra geresni gynėjai, kiti - geresni puolėjai. Komandą turime formuoti priklausomai nuo uždavinių."

Laikinasis Vyriausybės vadovas leido suprasti, kad valdančiosios partijos norėtų keisti kai kuriuos turimus portfelius.

Iki šiol pasikeitė tik vienos ministerijos vadovas

A. Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė buvo paskirta pernai gruodį. Po D. Grybauskaitės inauguracijos Ministrų kabinetas, kaip reikalauja Konstitucija, sekmadienį grąžino įgaliojimus, o valstybės vadovė pavedė premjerui ir ministrams laikinai eiti pareigas.

Po rudenį vykusių Seimo rinkimų Vyriausybę suformavo keturios partijos: TS-LKD, Tautos prisikėlimo partija (TPP), Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga (LiCS).

TS-LKD delegavo septynis ministrus: energetikos - Arvydą Sekmoką, socialinės apsaugos ir darbo - Rimantą Joną Dagį, krašto apsaugos - Rasą Juknevičienę, ūkio - Dainių Kreivį, žemės ūkio - Kazį Starkevičių, užsienio reikalų - Vygaudą Ušacką ir finansų - Ingridą Šimonytę, kuri pareigas pradėjo eiti ką tik, pakeitusi eurokomisaru tapusį Algirdą Šemetą. Tai buvo vienintelis pasikeitimas šios Vyriausybės sudėtyje.

Kultūros ir aplinkos ministrus Remigijų Vilkaitį bei Gediminą Kazlauską pasiūlė TPP. Liberalams atstovauja susisiekimo, teisingumo bei švietimo ir mokslo ministrai Eligijus Masiulis, Remigijus Šimašius bei Gintaras Steponavičius.

Dar du Vyriausybės nariai - sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų ministrai Algis Čaplikas bei Raimundas Palaitis - atstovauja liberalcentristams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.