„Kalbant apie apsirūpinimą maistu, ES trumpojoje perspektyvoje nematome problemų. Noriu tą pareikšti labai užtikrintai. ES yra didelė maisto produktų gamintoja, šiuo metu, kalbant apie prekybos santykius, turime perviršį. ES yra didžiausia maisto eksportuotoja pasaulyje“, – trečiadienį po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte žurnalistams kalbėjo J. Wojciechowskis.

Komisaro teigimu, 2020 m. duomenimis, ES maisto produktų eksportavo už 184 mlrd. eurų, o importavo už 112 mlrd. eurų.

„Taigi daugiau nei 60 mlrd. eurų eksportas viršijo importą. Tad esame ganėtinai užtikrinti dėl maisto tiekimo ir apsirūpinimo“, – tikino Europos Komisijos atstovas.

„Didesnė problema yra sutrikdytas Ukrainos eksportas į Vidurio Rytus ir Šiaurės Afriką. Dėl šitų dalykų šiek tiek nuogąstaujama, kad kviečių tiekimas gali sukelti tam tikrų įtampų ir problemų šiuose regionuose“, – pridūrė jis.

Pasak J. Wojciechowskio, sutrikęs produkcijos tiekimas iš Ukrainos kai kuriuos ES žemės ūkio sektorius paveiks skaudžiau. Pavyzdžiui, iš Rusijos užpultos valstybės Bendrija importuoja daugiau kaip pusę suvartojamų kukurūzų, plačiai naudojamų gyvuliams šerti.

„Ukraina labai daug eksportuoja į ES tam tikrų produktų. ES iš Ukrainos importuoja 52 proc. kukurūzų, didelę dalį kviečių, kitų javų, tačiau ES nekyla problemų dėl dėl apsirūpinimo maistu“, – paaiškino komisaras.

Ilguoju laikotarpiu J. Wojciechowskis įžvelgė būtinybę visoje ES stiprinti gamybos ir žemės ūkio sistemas, mažinti priklausomybę nuo trąšų importo.

„Yra daugiau įrankių, kuriuos galime panaudoti, pavyzdžiui, tikslus ūkininkavimas, galime remti ūkininkus, pristatyti modernias technologijas, kurios padės sumažinti trąšų naudojimą ir įvesti daugiau produktyvumo“, – teigė jis.

ELTA primena, kad trečiadienį Lietuvoje viešintis ES komisaras žemės ūkio klausimais jau susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda, su kuriuo aptarė ES žaliąją darbotvarkę, situaciją ES žemės ūkio sektoriuje, paramą Ukrainai bei Lietuvos 2023–2027 m. žemės ūkio politikos strategiją.

Komisaras vėliau susitiko su premjere, Lietuvos žemės ūkio padėtį ketina aptarti ir su ūkininkų atstovais bei žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku, apsilankyti ūkiuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją