„Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, 14,5 proc. emisijų pasaulyje susidaro dėl gyvulininkystės veiklos. Mūsų kasmet atliekamais emisijų skaičiavimais, galvijų virškinimo procesai grupei priklausančiose įmonėse kasmet sugeneruoja apie 25 proc. nuo visų emisijų. Dėl šios priežasties prieš 2 metus ėmėmės spręsti šią problemą ir šiandien galime pasidžiaugti, kad mūsų kuriamų technologijų portfelyje turime reikšmingą pasiekimą – įrodėme, jog specializuotos pašarų technologijos prototipas veikia“, – pranešime spaudai sako sako Kęstutis Juščius „AUGA group“ valdybos pirmininkas.

Kęstutis Juščius

„AUGA Tech“ atliko laboratorinius ir šėrimo tyrimus kartu su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademija, kurių metu buvo vertinamos maistinės pašarų technologijos savybės, jų įtaka karvių pieno produkcijai, jos kokybei bei metano emisijoms per produkcijos vienetą. Technologijos bandymų rezultatai vertinti lyginant naują pašarą gaunančių karvių grupę su standartiniais pašarais šeriama grupe.

„Remiantis Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos mokslininkų ekspertinio vertinimo išvada, „AUGA Tech“ atlikto tyrimo rezultatai ir išvados yra aiškios ir tinkamai pagrįstos, atitinka numatytą tikslą bei uždavinius. Bandymų rezultatai įrodo, kad technologija turi didelį potencialą ir gali reikšmingai prisidėti prie emisijų mažinimo žemės ūkio sektoriuje. Džiaugiamės šia verslo ir mokslo partneryste, kuri suteikia technologijai patikimumo, leidžia nusimatyti tolimesnius žingsnius jos vystymui ateityje“, – sako Ramūnas Antanaitis, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos profesorius.

Ramūnas Antanaitis

Anot K. Juščiaus, specializuota pašarų technologija taps proveržiu mažinant emisijas iš gyvulininkystės veiklos ne tik „AUGA group“ žemės ūkio veiklą vykdančiose bendrovėse, bet ir apskritai visame žemės ūkyje, nes šią technologiją ateityje planuojama komercializuoti.

„Kadangi bandymų rezultatai parodė, kad technologija yra veiksminga prototipo lygmenyje, kitas mūsų žingsnis – išvystyti ją gamybinei, didelio masto veiklai. Tam kuriame ir kitas inovacijas, kurias įdarbinus galėsime pritaikyti šią technologiją visose įmonei priklausančiose gyvulininkystės veiklą vykdančiose bendrovėse. Įgyvendinimą pradėsime jau 2024 m. Taip pat ateityje planuojame šią technologiją ir komercializuoti“, – teigia K. Juščius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją