Sunkiausias tik pirmas kartas

CO2 pėdsako valdymo agentūros „Planet Positive“ įkūrėja Miglė Makuškaitė–Survilė sutinka, kad pirmą kartą tvarumo ataskaitas rengiančioms įmonėms šis procesas gali būti sudėtingas, ypač daug iššūkių tai kelia mažoms ir vidutinėms įmonėms.

„Reikia atsižvelgti į įvairius standartus ir gaires, jie padeda užtikrinti, kad pateikta informacija būtų patikima ir skaidri. Rengiant tvarumo ataskaitą, nemažai pastangų reikalauja pasiruošimo etapas“, – sako ekspertė.

Miglė Makuškaitė

Jai antrina ir savo pirmąją tvarumo ataskaitą už 2022-uosius metus pernai gruodį pristačiusios atliekų ir aplinkos tvarkymo bendrovės „Ekonovus“ generalinis direktorius Romas Draskinis.

„Imantis šios užduoties svarbu nusiteikti, kad ji pareikalaus pasiruošimo, padės kelti klausimus apie kasdienius procesus, įkvėps juos tobulinti. Jaučiame atsakomybę už aplinką, kurioje gyvename, todėl 2022 m. ėmėmės papildomų žingsnių, kurie padėtų užtikrinti įmonės strategijos vystymą tvarumo kryptimi. Tvarumo ataskaitoje apžvelgiamos svarbiausios 2022 m. veiklos ir strateginės kryptys, ja siekiame atskleisti, kaip mūsų kasdienybėje yra pritaikomi tvarumo principai ir kokius ateities žingsnius planuojame. Mums patiems tai padėjo rasti atsakymus, kur yra mūsų stiprybės“, – sako bendrovės vadovas.

Šiuo metu įmonė kaip tik ruošia ir praėjusių metų ataskaitą, ją, kaip ir pernai, papildo šiltnamio efektą sukeliančių dujų ataskaita.

Įmonės vadovas mato tvarumo ataskaitų prasmę, vis dažniau ir klientai bei visuomenė užsimena, kad jiems svarbu, kaip tvarkomos atliekos, dažnas išreiškia norą prisidėti prie žiedinės ekonomikos puoselėjimo. Nemažai iššūkių kyla ir sektoriui, kuriame veikia įmonė. Atliekų tvarkymo sektorius susiduria su augančiu vartojimu ir gamyba, o tai lemia didėjantį atliekų kiekį, todėl galvos skausmu tampa iššūkis, kaip mažinti atliekų patekimo į sąvartynus kiekius ir stengtis uždaryti atliekų ciklą padarant jį žiedišku. Tiesa, anot R. Draskinio, tam reikalingas gyventojų tinkamas rūšiavimas, kuris padeda paversti atliekas žaliavomis.

 Romas Draskinis

Ne tik formalumas

Tvarumo ataskaitos tampa vis svarbesniu įrankiu, užtikrinančiu skaidrumą ir atsakomybę versle. Jos ne tik suteikia suinteresuotoms šalims aiškų vaizdą apie įmonės poveikį aplinkai, socialinei aplinkai ir valdymo praktikoms, bet ir gali būti naudingos pačioms įmonėms.

„Tvarumas tampa vis svarbesniu kriterijumi renkantis produktus, paslaugas ir investicijas. Įmonės, demonstruojančios aukštą tvarumo lygį, gali pritraukti daugiau klientų, investuotojų ir talentų. Pats rengimo procesas gali padėti įmonėms identifikuoti neefektyvius procesus ir rasti būdų, kaip sumažinti išlaidas. Tvarumo siekis gali paskatinti įmones kurti inovatyvius produktus ir paslaugas, kurios būtų konkurencingos ateityje. Taip pat pastebima, kad darbuotojai yra labiau motyvuoti dirbti įmonėse, kurios rūpinasi tvarumu“, – sako M. Makuškaitė–Survilė.

Nors didžioji dalis įmonių Lietuvoje dar tik žengia pirmuosius žingsnius tvarumo kelionėje, tačiau, kaip pastebi M. Makuškaitė-Survilė, griežtėjantis reguliavimas, reikalavimai iš rinkos ir finansinių institucijų stipriai pakeitė verslo suvokimą apie tvarumą ir vis daugiau įmonių supranta, kad tai turės tapti įprasta verslo praktika.

„Įmonės įsipareigoja matuoti ir mažinti savo poveikį aplinkai ir socialinei aplinkai. Tvarumas tampa vis svarbesniu verslo strategijos elementu, o investuotojai ir klientai vis labiau reikalauja iš įmonių tvarumo ataskaitų. Keičiasi vartotojų poreikiai ir auga tvarių prekės ženklų poreikis“, – akcentuoja tvarumo ekspertė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją