Kaltinami biologinio ginklo gamyba

Sulaikyta nemažai „BirdLife Belarus“ organizacijos darbuotojų, vienas iš jų nuteistas pusmečiu laisvės atėmimo įtariant bandymais destabilizuoti politinę situaciją šalyje prisidengiant paukščių išsaugojimo iniciatyvomis. Teismas nurodė 24 metus savo veiklą vykdžiusiai nevyriausybinei organizacijai balandį ją nutraukti.

Prie sienos su Vladimiro Putino karo alinama Ukraina šikšnosparnių išsaugojimo ir nuodingų gyvačių virškinamojo trakto mikrobiomos srityje dirbę laukinės gamtos mokslininkai kaltinami biologinio ginklo gamyba. Rusijos prezidentas V. Putinas skleidžia melą, esą, „Ukrainoje veikia dešimtys laboratorijų“, kur atliekami eksperimentai su tokiomis infekcinėmis ligomis kaip koronavirusas, o viskam diriguoja Jungtinės Valstijos.

„Viską pakeitė nekontroliuojamai auganti valdančio režimo paranoja. Bet kuri organizacija, kuri, kaip manė valdžia, turi bent menkiausią potencialą imtis prieš režimą nukreiptų veiksmų, atsidūrė rimtame pavojoje.“
Adhamas Ashtonas-Buttas

Baltarusijos aplinkosaugininkai teigia esantys sunerimę dėl pasiklausomų telefonų ir kalbėti išdrįsusių asmenų saugumo. Vienas šaltinis „The Guardian“ sakė: „Baltarusija iš esmės yra Putino rankose“.

„Ant mūsų regiono rytinės dalies nusileidusi tamsa jau gviešiasi užkloti ir mūsų gamtos sargus. Jau nekalbant apie paprasčiausią neteisybę, tai labai skaudus smūgis aplinkosaugai viso pasaulio mastu“, – sako anonimu panoręs išlikti šaltinis.

Uždaryta dešimtys nevyriausybinių organizacijų, vykdomos kratos, suimami žmonės

Šios šalys – gamtinio Polesės regiono namai. Tai pelkinga teritorija, kurios plotas sudaro daugiau nei du trečdalius Jungtinės Karalystės ploto. Ji dėl savo biologinės įvairovės dar žinoma kaip „Europos Amazonė“. Regionui priklauso dalis Karpatų kalnų ir Dunojaus delta. Jungtinės Karalystės ornitologų draugijos ekspertas Adhamas Ashtonas-Buttas dirbo tiek Ukrainai, tiek Baltarusijai priklausančioje Polesės teritorijose. Kai ten atliko darbus 2019 metais, politinė situacija regione buvo gana stabili, tačiau kai grįžo po pandemijos išbandymų 2021 metais, jau buvo uždaryta dešimtys nevyriausybinių organizacijų, vykdomos kratos, sulaikomi žmonės.

Polesė

„BirdLife Belarus“ buvo viena iš nedaugelio dar veikusių organizacijų. „Viską pakeitė nekontroliuojamai auganti valdančio režimo paranoja. Bet kuri organizacija, kuri, kaip manė valdžia, turi bent menkiausią potencialą imtis prieš režimą nukreiptų veiksmų, atsidūrė rimtame pavojoje. Visi su „BirdLife Belarus“ susiję kaltimai ir įtarimai – laužti iš piršto. Organizacija niekada nebuvo įsitraukusi į jokią politinę veiklą, visas dėmesys skiriamas tik gamtai“, – teigia britas.

Pavojus unikaliam gamtos turtui

A. Ashtono-Butto teigimu, organizacija su minimaliu finansavimu pasiekė maksimalių rezultatų. Tarp jų – daugiau nei 17 200 hektarų ploto daug anglies turinčių durpynų drėgnumo atkūrimas ir plėtra. Dabar šis kompleksas apima 100 tūkst. hektarų teritoriją. Organizacijos aktyvistai taip pat užkirto kelią E40 kanalo, turėjusio sujungti Baltijos ir Juodąsias jūras, projektui, nuo išnykimo apsaugojo meldines nendrinukes.

„Jeigu aplinkosaugos organizacijos negali dirbti saugomose teritorijose gali prasidėti erozijos procesai“, – konstatuoja A. Ashtonas-Buttas ir priduria, kad nuo minties, jog po senuosius durpynus, kur jam teko dirbti, važinės tankai, darosi silpna. Kai kurie Polesėje dirbantys gamtininkai tapo karo įkaitais – jie įkalinti namuose be elektros ir vandens.

Birdlife Belarus

„BirdLife Belarus“ trukdė naujiems infrastruktūros projektams, tad baiminamasi, kad, kai organizacijos nebeliks, situacija taps nekontroliuojama, sako A. Ashtonas-Buttas: „Gali būti, kad prasidės masiniai šlapynių ir pelkynų sausinimo darbai, nes nebebus, kas tokiam barbarizmui priešinasi. Baltarusijos miškai ir durpynai patys seniausi visoje Europoje. Jeigu bus imtasi juos sausinti, kirsti, bus sunaikintas unikalus gamtos turtas“.

Tokios pasaulinės organizacijos kaip Pasaulio gamtos fondas ir Tarptautinė gamtos saugojimo sąjunga jau išplatino pranešimų, kuriuose teigia, kad taika – būtinoji sąlyga gamtai klestėsi ir smerkia karą kaip tragediją, turėsiančią siaubingų humanitarinių ir ekologinių padarinių. „Ginkluotų konfliktų žala nėra vien ta, kurią padaro patys karo veiksmai. Sunaikinus valdymo sistemą, ekologiniai konflikto padariniai gali būti juntami dešimtmečius“, – teigiama Jungtinių Tautų išplatintame pareiškime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją