„Žinoma, meilę ir rūpestį galima parodyti įvairiais būdais, ne tik daiktais. Visgi nusprendus nudžiuginti simboliška dovana naudinga pagalvoti ne tik apie pomėgius, bet ir daikto ilgaamžiškumą. Tvarumas tikrai neragina atsisakyti švenčių ar paversti jų nuobodžiomis, pakanka tik sąmoningiau apmąstyti sprendimus“, – sako „Ekonovus“ Tvarumo akademijos vadovė Renata Kaškonienė.

Valentino dienos proga įsimylėjėliai dažnai mėgsta dovanoti pliušinius žaislus, tačiau, anot R. Kaškonienės, tokia staigmena neretai džiugina tik ribotą laiką.

„Juos dovanojame įvairiomis progomis, įvairių dydžių ir formų. Deja, neretai laikui bėgant šis daiktas tampa nebenaudojamas, neaktualus, nebemadingas ir jau tuomet ieškoma galimybių, kaip juo atsikratyti. Nesusimąstoma, kad pliušiniai žaislai nėra tinkami antriniam perdirbimui dėl didelio kiekio skirtingų faktūrų, tokių kaip plastikinės akys ar odos detalės, kurių rūšiavimo metu nėra galimybės pašalinti, atėjus laikui jie dažniausiai keliauja į mišrių komunalinių atliekų konteinerį“, – pastebi ekspertė ir priduria, kad tais atvejais, kai žaislas yra geros būklės, jį galima mesti į tekstilės konteinerį, taip tikintis, kad jis dar galės, ką nors pradžiuginti. Vis dėlto šiuos žaislus sunku išvalyti ir užtikrinti jų dezinfekciją, todėl jie ne visada priimami iš antrų rankų.

Skaičiuojama, kad vidutinio dydžio pliušinis žaislas patekęs į sąvartyną, aplinkoje išlieka ir suyra ne mažiau nei per 15 metų.

Tiesa, nepersistengti reikėtų ir džiuginant artimuosius keramikiniais suvenyrais, išskyrus tuos atvejus, kai jie kolekcionuojami ir gali puošti namus ne vienus metus. Pasak ekspertės nebenaudojami keramikiniai suvenyrai ar jų duženos nėra stiklas, dėl to į stiklo konteinerį neturėtų patekti.

„Perdirbant labai sudėtinga pašalinti būtent keramikines duženas, todėl į stiklo konteinerį mesti keramikos nerekomenduojama. Tačiau keramikinius dirbinius galima mesti į mišrių atliekų konteinerį, o esant didesniam skaičiui – pristatyti į stambiagabaričių atliekų aikšteles.

Tikriausiai vienas populiariausių būdų pradžiuginti per Valentino dieną yra padovanoti skintų gėlių ar jų puokščių. Bendrovės atstovė sako, kad svarbu pasirūpinti, jog jos džiugintų kiek galima ilgiau ir atsižvelgti į floristų rekomendacijas. Nuvytusias gėles galima džiovinti ar, turint galimybę, mesti į žaliųjų atliekų, komposto konteinerius.

Specialistė primena, kad suplanavus šventinę vakarienę iš kavinės ar restorano parsivežti į namus, svarbu stengtis turėti savo pakuotes, kurias galėtumėte išplauti ir naudoti dar kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją