Nors žodis „tvarumas“ pasiekė daugelio kasdienybę per naujienų portalus, reklamas, produktus, net politikų pasisakymus, tačiau dažnai nevienodai suprantame šią plačią sąvoką, juolab, kad ji susideda iš daugybės sričių ir iššūkių, pasakoja LAVA direktorė Audronė Alijošiūtė-Paulauskienė.

„Tvarumo temoje reikšmingos aplinkosaugos, socialinės gerovės, įmonių valdysenos, ekonominio atsparumo sritys, o jose vartojama daug terminų ir formuluočių. Visa tai svarbu suprasti ne tik tvarumo ekspertams bet ir vartotojams“, – tvirtina asociacijos vadovė.

LAVA valdybos narys, „Ignitis grupės“ darnaus vystymosi vadovas Valentas Neviera pastebi, kad 2022-aisiais Lietuvoje matėme kaip niekada anksčiau daug žaliojo smegenų plovimo apraiškų, kuomet tam tikros įmonės reklamavo savo produktus kaip tvarius, tausojančius aplinką, nors iš tiesų nei įmonės, nei produktai tokie nebuvo.

Asociatyvi nuotrauka

„Tvarumo temai vis labiau skverbiantis ir į Lietuvos verslų kasdienybę, dažniau teks susidurti su tokiais tyčiniais ar netyčiniais tiesos iškraipymais. Tačiau dažnu atveju tai nėra piktybiški veiksmai, o taip nutinka tiesiog dėl aiškios, vieningos informacijos trūkumo. Tvarumo temos terminai yra dažniau girdimi anglų kalba, o paprašius surasti lietuvišką atitikmenį tiesiog pritrūkstame žodžių. Todėl tikiu, kad žodynas bus gera pagalba žengiantiems pirmuosius žingsnius tvarumo srityje ar norintiems pasitikrinti, ką iš tikrųjų reiškia tie terminai, kuriais šiandien tiek daug kalbame“, – pastebi V. Neviera.

Žodynas grįstas bendrakūrybos principu – jį nuolatos peržiūrėsime ir tobulinsime

Tvarumo tema yra labai plati ir kintanti, tačiau dar mažai standartizuota. LAVA atkreipia dėmesį, kad žodynas nėra baigtinis, kadangi gali atsirasti įvairių interpretacijų kuriomis remiantis žodynas galės būti tikslinamas. Todėl LAVA, siekdama standartizuoti tvarumo terminiją Lietuvoje, kviečia visus, pastebėjusius netikslumų ar turinčius pasiūlymų dėl terminų įtraukimo informuoti darbo grupę elektroniniu paštu info@asociacijalava.lt.

Žodynas prieinamas PDF formatu bei asociacijos internetiniame puslapyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją