Daiktams suteikia amžiną gyvenimą

Vilniuje, Pilaitės rajone, šalia stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelės įsikūrusi „Dėk‘ui stotelė“.

„Čia tokia daiktais dalinimosi vieta, taškas, kur vieni palieka, o kiti – pasiima. Tai punktas po stogu, kuriame gali ramiai ateiti, pasižiūrėti ir kažką, jei reikia, pasiimti“, – pasakoja VAATC Aikštelių eksploatacijos vadovas Aurimas Uldikis.

Į „Dėk‘ui stotelę“ galite atnešti bet kokius jums nereikalingus, bet dar tinkamus naudoti daiktus. Jeigu kažko ieškote sau, namams ar vaikams, tai čia tikrai rasite rūbų, lėkščių, daug knygų, laisvalaikio daiktų, remontui reikiamų medžiagų ir net baldų.


Pasak stambiagabaričių atliekų aikštelės vadovo Aurimo, tvarkingų, geros būklės, bet jau nereikalingų daiktų savo namuose gali surasti kiekvienas. „Dėk‘ui stotelė“ leidžia tokiems nereikalingiems daiktams dar ilgai gyvuoti ir nevirsti šiukšlėmis.

„Aš knygų kartais išsirenku. Būna, pasiimu, perskaitau ir vėl grąžinu“, – patirtimi dalinasi Aurimas.

Ekonomika, kurios augimą nulėmė jaunoji karta

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro idėja – dalinimosi daiktais stotelės pritraukia ir kitokių iniciatyvų. Štai Pilaitės rajone „Dėk‘ui stotelėje“ vyksta daiktų taisymo dirbtuvės. Neįgalių asmenų organizacijos, įvairių įmonių darbuotojai atvyksta čia, kad išmoktų persidažyti baldus, susitvarkyti suplyšusius rūbus. Tokie užsiėmimai leidžia vienu metu turėti edukaciją, įdomų laisvalaikį, kolektyvo stiprinimą ir pasikalbėti apie turimus daiktus.

„Dėk‘ui stotelės“ yra puikus dalinimosi ekonomikos praktinis pavyzdys. Kurį laiką egzistuojanti sąvoka „dalinimosi ekonomika“ apibrėžia tokius santykius, kai žmonės nemokamai ar už tam tikrą mokestį dalijasi savo turimais daiktais, prekėmis ar paslaugomis.

„Dalinimosi ekonomika, jau skaičiuojama, kad kelių metų bėgyje sudarys jau daugiau nei 300 milijardų JAV dolerių“, – sako SEB mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė.

Eglė Dovbyšienė

Dalinimosi ekonomikai populiarumą ir mastą suteikė socialiniai tinklai, mobilieji telefonai, įvairios programėlės ir platformos, kurios leido greitai dalintis informacija. Pasak SEB banko atstovės Eglės, dalinimosi ekonomikos augimą nulėmė jaunoji karta.

„Jaunoji karta gyvena socialiniuose tinkluose ir technologijomis. Būtent jie pradėjo labai aktyviai naudotis ir Lietuvoje jau kas trečias jaunuolis nuo 18 iki 35 metų yra bent kartą pasinaudojęs šia paslauga“, – tvirtina E. Dovbyšienė.

Galimybė sutaupyti

Būstas, automobiliai, drabužiai, buitinė technika – tam išleidžiame daug savo pajamų. SEB banko ekspertė sako, kad dalį išlaidų galime susigrąžinti pradėjus nuomoti turimus daiktus arba patiems nuomojantis tai, ką retai naudojame.

Laida Ateities karta

„Kita vertus, prieš perkant didelius buitinius įrenginius reikia savęs paklausti, ar nėra galimybės išsinuomoti, – sako ji. – Mes matome tendenciją nuo žoliapjovių nuomos paslaugų, įvairių grąžtų, kitų įrenginių, kurių tikrai reikia metuose galbūt tik kelis kartus.“

Atlikti tyrimai rodo, kad dalinimosi ekonomika ir aktyvus dalyvavimas joje leidžia kiekvienam namų ūkiui sutaupyti apie 7 proc. savo išlaidų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją