Svarbu skatinti komandinį darbą

Tarptautinėje informacinių technologijų įmonėje „Accenture“ dirbantis Justas Brazauskas rodo, kaip atrodo sostinės centre įsikūręs biuras. SAP konsultantas pasakoja, kad ieškant patalpų vienas iš svarbesnių kriterijų buvo patogios erdvės darbuotojams. Šioje bendrovėje dirba daugiau nei šimtas žmonių, o jų visų poreikiai turi būti patenkinti.

„Daugiausiai pas mus atvirų erdvių, kur darbuotojai atėję gali pasirinkti bet kurią sėdimą vietą. Tam sukurta speciali sistema, kurioje galima matyti laisvas vietas ir užregistruoti. Taip pat turime susitikimų kambarius, kuriuos galima rezervuoti komandiniam darbui. Jie turi visą reikiamą įrangą, kuri leidžia bendrauti su tais, kurie nėra biure – jie gali prisijungti virtualiai ir taip tarsi gaunasi hibridiniai susitikimai, kai dalis kolegų yra darbe, o dalis yra namuose arba užsienyje“, – pasakoja J. Brazauskas.

„Accenture“ biuras Vilniuje

Šiuolaikiniame biure, anot J. Brazausko, svarbu ne tik sukurti patogią darbinę aplinką, bet ir nepamiršti kolektyvo stiprinimo veiklų.

„Darbuotojas nori bendrauti, būti tarp kitų žmonių, tad aš manau, kad tam turi būti sukurtos specialios erdvės, kuriose yra vietos neformaliam bendravimui arba atsitiktiniams pokalbiams. Tai – kavos gėrimo vietos ar virtuvėlės, žaidimų kambariai“, – sako pašnekovas.

Justas Brazauskas

Be jau išvardintų erdvių, šiame biure taip pat yra sporto salė, žaidimų kambarys, lauko terasa, kai esant geram orui, galima padirbėti ir po atviru dangumi. Be to, čia kolegos sukūrė savotišką tradiciją – kiekvieną ketvirtadienį po darbų jie susitinka biuro virtuvėje ir bendrauja ar žaidžia stalo žaidimus. Visgi, įmonės darbuotojas akcentuoja, kad darbo vietoje pirmiausia turi būti mąstoma apie darbo procesų optimizavimą, o ne apie pramogas.

„Pirmiausia, biuras turi būti skirtas komandiniam darbui, kad darbuotojui būtų verta ir jis matytų naudą. Nauda būtent ir susideda iš bendravimo, apsikeitimo žiniomis, kai darbuotojas supranta, jog jis būdamas tarp komandos narių, savo darbą gali padaryti ir greičiau, ir lengviau, ir netgi linksmiau“, – sako SAP konsultantas.

„Accenture“ biuras Vilniuje

Į biurus po pandemijos nori grįžti ne visi

Po pandeminiu laikotarpiu ryškėja tendencija, kai dalis darbdavių nori susigrąžinti savo darbuotojus į biurus, tačiau sugrįžti nori ne visi. Tą pastebi ir Vilniaus Geštalto instituto vadovė, verslo konsultantė Brigita Kaleckaitė.

„Mes matome tendenciją, kad žmonės daugiausiai nori, jog grįžti į biurą reikėtų tris ar keturias dienas per savaitę ir geriausia, kad tai būtų antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį, bet ne pirmadienį ar ne penktadienį, nes tada galima turėti ilgesnį savaitgalį“, – pastebi specialistė.

Verslo konsultantė aiškina, kad dabar biurai yra tapę socialiniais centrais, kur neretai darbuotojai susirenka pabendrauti ir priduria, jog darboviečių transformaciją paskatino pandemija.

„Lietuvoje matome didžiulį skirtumą: nuo pačių tradiciškiausių biurių, kokie buvo ir seniau, iki visiškų naujovių – yra tokių organizacijų, kurios turi kino teatrus, turi kirpėjus, kirpyklas, ateina manikiūrus padaro moterims, jau nekalbu apie tai, jog yra sporto klubai arba gali suvažiuoti darbuotojai su savo dviračiais ketvirtadieniais ir tuos dviračius remontuoja atėjęs žmogus į biurą“, – sako B. Kaleckaitė.

Brigita Kaleckaitė

Pasak Brigitos Kaleckaitės, vien tik papildomomis naudomis gera darbo atmosfera anaiptol nebus sukurta. Kur kas didesnis dėmesys turėtų būti kreipiamas į tarpusavio santykius, profesines galimybes. Anot pašnekovės, tą ypatingai išreiškia jaunoji karta, kuri ateidama dirbti įmonei, nori būti įtraukiami į sprendimų priėmimą, nori prisidėti prie tikslų įgyvendinimo ir taip jaustis svarbūs.

J. Brazauskas teigia, kad raktinis žodis organizuojant darbo procesus – lankstumas.

„Tikrai nėra vieno sprendimo, kuris tiktų visiems darbuotojams. Mūsų įmonė deda daug pastangų užtikrinti lankstumą – kai kuriems darbuotojams norisi daugiau laisvės pasirinkti, kuriomis dienomis jie nori eiti į biurą ar padirbėti iš namų, iš kitos Lietuvos vietos ar netgi užsienio“, – teigia jis.

Šiuos aspektus, anot pašnekovo, svarbiausia išsiaiškinti atrankų metu, prieš pradedant darbus įmonėje. O tokios papildomos naudos kaip sveikatos draudimas darbuotojų jau gali ir nebemotyvuoti. Žmonėms taip pat svarbu ir įmonės, kurioje jie ketina dirbti, vardas.