Atsinaujinančios energetikos bendrovė „Green Genius“, bendradarbiaudama su verslo centrais, biurais, restoranais bei maisto pramonės įmonėmis, jau kuris laikas surenka vartojimui nebetinkamas maisto atliekas ir biodujų jėgainėje paverčia jas žaliąja energija.

Green Genius biodujų jėgainė Lietuvoje

„Mūsų tikslas – ne surinkti kiek įmanoma daugiau atliekų, o edukuoti visuomenę, kad maisto atliekos gali būti perdirbtos. Metų pabaigoje suskaičiuosime, kiek pinigų bus sugeneruota iš surinktų maisto atliekų perdirbimo į žaliąją energiją, ir tą sumą paaukosime „Maisto bankui“. Taip simboliškai nebereikalingas maistas kitu pavidalu grąžinamas ten, kur maisto reikia labiausiai“, – pranešime spaudai kalba „Green Genius“ biodujų verslo vadovas Andrius Gudzinskas.

Andrius Gudzinskas, Green Genius Head of Biogas

Praėjusiais metais surinktų maisto atliekų kiekis biodujų jėgainėje sugeneravo 5 tūkst. eurų, kurie visų prisidėjusių įmonių vardu taip pat buvo paaukoti „Maisto bankui“.

LOGIN lankytojų paaukota suma bendrame katile, ko gero, bus simbolinė. Konferencijoje susirenka pažangūs ir mąstantys žmonės, todėl išmesto ir perdirbti skirto maisto nebus daug. Tačiau „Login“ sutrauks apie 4 tūkstančius žmonių, kurie ne tik patys turės progą susimąstyti, bet ir, tikimės, vėliau savo aplinkoje skleis žinią, kaip paprasčiausios maisto atliekos teršia aplinką, išskirdamos šiltnamio efektą sukeliančias dujas, ir kodėl būtina keisti iki šiol įprastas rūšiavimo taisykles“, – sako LOGIN vadovė Sandra Meškauskaitė-Stepšienė.

Sandra Meškauskaitė-Stepšienė

Maisto ir virtuvės atliekos, bendru srautu keliaujančios į antrinio rūšiavimo įrenginius, dabar dažniausiai lieka pūti atviroje erdvėje. Nuo kitų metų, įsigaliojus ES direktyvai, bus privaloma atskirti maisto atliekas nuo mišraus srauto ir tokiu būdu mažinti mišrių komunalinių atliekų kiekį bei kartu – aplinkos taršą. Maisto atliekas perdirbti į žaliąją energiją galima biodujų jėgainėse bei kitokiais maistinių atliekų perdirbimo būdais. „Green Genius“ maisto ir virtuvės atliekas grąžina į vartojimo grandinę elektros energijos, šilumos ir organinių trąšų pavidalu.

LOGIN 2022

A. Gudzinsko teigimu, supaprastintai biodujų jėgainės veikimo principą būtų galima palyginti su milžinišku virškinamuoju traktu. Maisto atliekos, patekusios į šią sistemą, yra susmulkinamos, papildomai apdorojamos ir patenka į kupolo formos fermentatorius. Fermentatoriuose gyvena bakterijos, kurios minta maisto atliekomis. Suvartojusios joms skirtą maistą, bakterijos išskiria dujas, kurios panaudojamos gaminti žaliąją elektros energiją, bei šilumą, o po bakterijų apdorojimo likusi medžiaga yra organinė trąša, atiduodama vietos ūkininkams, sakoma pranešime spaudai.

LOGIN 2022

2022 metais drauge su įmonėmis, kurios dirba ne maisto pramonės sektoriuje, „Green Genius“ surinko 52,64 tonos vartojimui nebetinkamos kavos ir maisto atliekų, kurios buvo perdirbtos į 20 817 kWh žaliosios elektros energijos. Neleidus šioms atliekoms pasiekti šalies sąvartynų ir ten pūti, į aplinką nepateko 108 tonos CO2 – tokį kiekį CO2 per metus apdoroja maždaug 5 tūkst. medžių.

Daugiau informacijos apie LOGIN festivalį, programa ir bilietai ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją