Žvelk giliau

Kaip atradote jogą ir kaip ji pakeitė jūsų gyvenimą?

Joga mano gyvenime buvo nuo pat pradžių. Esu girdėjusi, kad jogą atranda tie žmonės, kurie įvairiais subtiliais ryšiais su ja jau iki pirmos pažinties būna pažįstami. Ir vieną dieną įvyksta akistata kaip su draugu, kurio niekada nematei, tačiau nuolatos ieškojai. Toks susitikimas nutiko ir man.

Vienu metu buvau priklausoma nuo psichotropinių medžiagų, patirdavau pakitusias sąmonės būsenas, prarasdavau racionalų ryšį su realybe, kitaip tariant, naikindavau save, nes nuolatos ilgėjausi kažko, prie ko negalėjau prisiliesti, pažinti. Išgyvendavau gilias vidines tuštumas, duobes, iš kurių išlipti padėdavo pabėgimas nuo realybės per svaiginimąsi. Jau tada važinėjau į įvairias sąmoningumo, meditacijų stovyklas, atsiskyrimo savaitgalius, dalyvaudavau moterų ratuose.

Vienos moterų stovyklos metu turėjome ilgą praktiką poromis. Po praktikos mano porininkė pasakė: „Ateik kitą savaitgalį į jogą, jaučiu, kad tau jos reikia.“

Ilgai nesvarstydama nuėjau. Ir likau, nes susitikimas su tuo, ko taip ilgai ieškojau, įvyko. Po pirmo užsiėmimo pajutau, kad pradėjau jausti gravitaciją ir pagaliau remiuosi pėdomis į žemę. Trejus metus lankiau užsiėmimus neklausdama, nei kokia tai joga, nei ką aš čia praktikuoju. Kaip koks mūrininkas plytą po plytos stačiau savo vidinių namų pagrindą. Po trejų metų vieno susitikimo su mokytoju metu išgirdau, kad ši praktika – kundalini joga, ir ji treniruoja žmoguje ne tik begalinę ištvermę bei valią, bet ir gebėjimą suvaldyti protą. Per trejus metus man pavyko atsikratyti priklausomybių. Nors dabar matau, kad tiesiog vienas priklausomybes pakeitė kitos. Galiu drąsiai teigti, kad tapau priklausoma nuo jogos praktikų gerąja prasme.

Eglė Joana Šatkutė

Kiek supratimas apie jogą keitėsi, prisimenant tada ir esant dabar?

Pradžioje joga man buvo kaip gelbėjimosi ratas nuo varginančių psichoemocinių būsenų, kaip sielos skausmą malšinantis medikamentas, o po 10 metų praktikos galiu tik nuoširdžiai stebėtis, kad auginant sąmoningumą pavyko nubėgti gerą pusmaratonį. Pradžioje joga man buvo išvien fiziniai pratimai ir kvėpavimo technikos, o dabar tai yra sąmoningai pasirinktas gyvenimo būdas, disciplinuotas gyvenimas, pagrįstas principu „gyvenk kukliai, mąstyk giliai“. Klaidų darau iki šiol daug, nesu nei tobula praktikė, nei stipri mokytoja, bet savęs nesmerkiu ir stengiuosi kaskart veikti taip, kaip iš manęs prašo konkreti situacija ar akimirka, taip, kaip suvokiu tą akimirką esant tinkamiausia.

Nuolatos tobulinuosi ir mokausi pati. Esu licencijuota kundalini jogos mokytoja, integruotos kūno ir judesio terapijos terapeutė, vedanti kursus nuo 2015 m., taip pat konsultuoju individualiai ir vykdau švietėjišką veiklą visoje Lietuvoje, aktyviai dalyvauju įvairiuose sveikos gyvensenos propagavimo projektuose, esu online kursų ir paskaitų kūrėja, stovyklų moterims organizatorė bei vedėja.

Paskutiniais metais jaučiu vidinį kvietimą įveiklinti rankas. Kas tai bus, dar nesidalinsiu, tačiau pradedu naują veiklos etapą. Prasitarsiu, kad veikla susijusi su kūryba. Galbūt nedaugelis arba tik tie, kas praktikuoja kundalini jogą ilgesnį laiką, pažino, kad ši jogos rūšis ir kūrybingumas, vidinio pasaulio atvėrimas, išlaisvinimas bei perkėlimas į realybę yra neatskiriami kasdienybės palydovai. Ten judu ir aš.

Akimirka iš šios vasaros stovyklos, nuotr. iš asmeninio archyvo

Papasakokite, kaip realiai atrodo jūsų diena

Mano diena prasideda 5.30 val., tada pradedu rytinę praktiką. Kasdienė rytinė praktika – tai ritualas, išskirtinai laikas sau. Kartu ir nusiteikimas dienai. Sustyguoju savo kūną, mintis, emocijas.
Suderinu vidinį instrumentą per kvėpavimą ir garsą, pasiruošiu dienai. Užtrunku apie pusantros valandos. Toliau – priklausomai nuo sezono. Jeigu tai vasara, apeinu savo sodybą, stebiu gėles, augalus, pasisveikinu su paukščiais ir žvėrimis, kurių apstu vienkiemyje prie vandens, ir tada einu ką nors meistrauti ar darbuotis lauke. Taip ir prabėga diena. Kelias valandas, tiesa, dar dirbu kompiuteriu – sutvarkau užsakymus, pasikalbu su klientais.

Šaltuoju metų laiku, kai daugiau laiko praleidžiu mieste, dieną studijuoju teminę literatūrą: verčiu iš anglų kalbos profesinę jogos literatūrą, skaitau knygas, pati administruoju socialinius tinklus, kuriuose turiu ir savo paskyrų, ir uždarą grupę žmonių iš viso pasaulio, besidominčių kundalini joga bei sąmoningumu. Bendrauju su žmonėmis tiek gyvai, tiek online, tiek laiškais.

Jau antrus metus studijuoju pas savo Mokytoją Shiv (UK) Karam Kriya unikalią pokalbių vedimo metodiką, padedančią žmonėms susivokti savo vidinėje erdvėje, priimti kasdienius psichikos ir streso iššūkius. Išties džiaugiuosi galėdama į kiekvieną pažvelgti kaip į dvasinę būtybę, gaunančią žemėje žmogiškąją patirtį. Esu amžina studentė, tad studijos ir darbas grupėje užima dar kelias dienos rutinos valandas. Kartais paburbu ant savęs – dėl miego. Miegoti einu vėlai, ir net jeigu norėčiau anksčiau, nepavyksta, nes kaip tik prieš pusiaunaktį mane apima kūrybinis įkvėpimas ir aš sėdu rašyti bei piešti.

Kaip atrandate kitus mokytojus ir kuris iš jų yra jūsų guru?

Kiekvienas, einantis sąmoningumo keliu, svajoja šiame gyvenime sutikti savo Mokytoją. Juk skaitėme knygose ar girdėjome, kad kai mokinys pasiruošia, ateina mokytojas. Tik tai nutinka vienetams arba labai labai retai. Kol gyvenu tikėjimu kada nors sutikti gyvą Mokytoją, mokausi iš kitų. Vienu metu esu ir mokinė, ir mokytoja. Kadangi pati mokausi vesti pokalbius, tad klausymasis, gebėjimas išgirsti už istorijos, kuri pasakojama, ir išbuvimas su tuo, kas vyksta tą akimirką, yra dar viena mano sąmoningai pasirinkto gyvenimo kelio dalis.

Esu girdėjusi, kad mano „ausys“ yra girdinčios, išklausančios. Gal tai kelerių metų savanorystės, pagalbos vaikams ir paaugliams linijoje „Vaikų linija“ dovana. Pagaliau po daugelio metų lengviau galiu klausytis be noro įsiterpti ir pataisyti pašnekovą. Ar esu ta laimingoji, kuriai pasisekė sutikti savo guru? Pasidalinsiu, ką į mokinių, kurie prisipažįsta pagaliau sutikę savo guru, priesaiką atsako mano Mokytojas Shiv: „Tą akimirką, kai jūs pripažįstate mane savo Mokytoju, visa atsakomybė už jūsų tolimesnį sąmoningą gyvenimą pereina jums patiems.“

Akimirka iš šios vasaros stovyklos, nuotr. iš asmeninio archyvo

Kokie žmonės susirenka į jūsų praktikas? Ką iš jų išsineša?

Auditorija išties labai marga. Nuo pirmą kartą jogos studijos duris atveriančio naujoko iki jogos mokytojo ar psichoterapeuto, kuris ateina pasisemti profesinių žinių darbui su žmonėmis. Ateina skirtingo amžiaus žmonių – nuo paauglių iki senolių. Yra turinčių priklausomybių, sergančių depresija, nerimo sutrikimais, patiriančių įvairias obsesijas, ieškančių nusiraminimo, ieškančių įkvėpimo savo kūryboje, bėgančių nuo vienatvės. Kai kuriems tai yra laisvalaikis, būdas prasmingai praleisti laiką ir pabendrauti su sąmoningais žmonėmis. Ateina inžinierių ir dizainerių, buhalterių ir mokytojų, socialinių darbuotojų ir medikų, sargų ir filosofų, valytojų, virėjų ir IT specialistų. Turiu gilų pajautimą, kad ateina turintys klausimų. Kai jie suranda atsakymus, išeina. Neturintys klausimų į trečią užsiėmimą jau nebeateina. Pro mano akis praėjo tūkstančiai skirtingų asmenybių, kurias vienija viena idėja, – ateinantis žmogus ieško gyvenimo prasmės ir kelia egzistencinius klausimus.

Akimirka iš šios vasaros stovyklos, nuotr. iš asmeninio archyvo

Kas iš esmės vyksta stovyklose? Kiek griežtai reikia laikytis režimo, kiek žmogus gali laisvai jaustis, jei, tarkime, kažkuri dalis jam per stipri?

Paskutinė jogos stovykla, kurioje buvau, vyko Estijoje praėjusią savaitę. Vykau pas savo Mokytoją. Iš esmės laikomasi griežtos dienotvarkės. Keliamasi 4.30 val. ir 5 val. ryto pradedama
ryto praktika nuo sakralaus teksto giedojimo. Toliau – fizinės ir kvėpavimo praktikos bei garsinės meditacijos, kitaip tariant, mantrų giedojimas. Užtrunkame iki trijų valandų. Tada – pusryčiai. Maitinamės šviežiu maistu, kurį patys gaminame iš šviežių produktų, mityba dažniausiai veganiška. Po pusryčių atliekame seva – nesavanaudišką darbą: kas indus plauna, kas maistą ruošią, kas dirba lauko darbus. Toliau iki pietų studijuojame jogos tekstus su Mokytoju, užduodame klausimus, vyksta darbas grupėse. Po pietų – vėl seva, vėl neatlygintinas darbas. Paskui renkamės studijuoti jogos tekstų, atliekame įvairias jogos praktikas, dirbame grupėse. Po vakarienės einame į pirtį, dainuojame kirtanas – meditacinius giedojimus, renkamės prie laužo, ilsimės ir 22 val. gulamės poilsio.

Jeigu kam nors būna per sunku, žmogus prisiima atsakomybę ir gali atsitraukti – nepraktikuoti kartu su visais, neateiti į praktikas; užtenka pranešti, kad nori pabūti atskirai. Pabūti atskirtyje paprastai būna įrengta speciali erdvė. Jeigu žmogus turi klausimų, Mokytojas yra paskyręs laiką, kada galima ateiti pasikalbėti. Pokalbiai su Mokytoju – viena iš laukiamiausių stovyklos patirčių.

Akimirka iš šios vasaros stovyklos, nuotr. iš asmeninio archyvo

Kiek jūsų vedami užsiėmimai keičia žmonių gyvenimus?

Begalinį dėkingumą jaučiu tada, kai gaunu atsiliepimų iš lankančių užsiėmimus. Trejus metus jogos projekte „Kokybiško ir sveiko gyvenimo link su jogos mankšta“ kartu su Nacionaline sporto agentūra keturis kartus per savaitę vesdavau nemokamus jogos užsiėmimus ir buvau įsipareigojusi rinkti grįžtamąjį ryšį iš dalyvių, kad galėtume kartu stebėti pokyčius.

Nenustebau, tačiau nudžiugau, kad daugiau nei pusė dalyvių pastebėjo pagerėjusią gyvenimo kokybę bei emocinę būseną, kai kurie dalyviai įvardino konkrečius sutrikimus, kuriuos jiems pavyko įveikti reguliariai praktikuojant, pavyzdžiui, dingo 20 metų trukę mėnesinių skausmai, pavyko nutraukti psichotropinių medžiagų vartojimą, pavyko atsikratyti nuolatinės pakilusios kūno temperatūros, sumažinti sezoninių nuotaikų svyravimą, įveikti depresiją ar pereiti į remisiją.

Eglė Joana Šatkutė

Kokie būtų patarimai, norintiems pradėti užsiiminėti joga, bet vis nerandantiems laiko ar Mokytojo? Kaip jo ieškoti? Šiandien pasirinkimas išties labai didelis, tik ar visada jis geras?

Jeigu norėtumėte pradėti praktikuoti jogą, tačiau neturite tam laiko, pradėti vis tiek verta. Pradžioje kad ir 3 minutes per dieną galima atlikti kvėpavimo praktiką. Įkvepiama per 5 sekundes, sulaikomas kvėpavimas 5 sekundėms, iškvepiama per 5 sekundes, sulaikomas kvėpavimas 5 sekundėms. Ir tokia pačia seka tęsiama 3 minutes. Nustebsite, kad net per 3 minutes galite pasiekti proto ramybę. Gal kils noras pasigilinti. Tada ieškokite artimiausios studijos ir mokytojo. Atėję į pirmą jogos pamoką, paklauskite mokytojo, kokiai jogos tradicijai jis priklauso ir kas jo Mokytojas. Jeigu instruktorius turės atsakymus, to užteks, kad bent jau iš pradžių joga jums nepakenktų. Per kelis užsiėmimus pajusite, ar tinka jums instruktoriaus vedimas, tempas, balsas, turinys, ir priimsite sprendimą likti arba ieškoti toliau.

Akimirka iš šios vasaros stovyklos, nuotr. iš asmeninio archyvo

Kokie artimiausi planai?

Žmogus planuoja, Dievas juokiasi. Vienos draugės automobilyje ant priekinio skydelio yra prilipdytas švyturys. Ką jis simbolizuoja? Švyturys – tai vidinis kelrodis, vidinis kompasas, kur link
aš judu ir kokiomis vertybėmis, dorovinėmis gairėmis vadovaujuosi. Klausau toliau savo širdies: toliau vedu dvi pažengusių kundalini jogos praktikuotųjų grupes vakarais, 6 val. ryte vedu grupinę garso meditaciją ir intensyviai gilinuosi į garso bei virpesių magiją.

Eglė Joana yra viena iš iniciatyvos „Žvelk giliau“ psichikos sveikatos ambasadorių. Iniciatyva skirta psichikos sveikatos stigmai mažinti. Ji vienija psichikos sveikatos ambasadorius – žmones, kurie renginiuose arba asmeniškai socialinio kontakto metu tiesiai ir atvirai dalinasi savo arba savo artimųjų psichikos sveikatos, savižudybės krizės patirtimi. Daugiau informacijos galite rasti zvelkgiliau.lt.