Virtuvė – namų širdis

alvos skausmas, sulaikantis nuo vasaros namų atnaujinimo dažnai yra nestandartinės erdvės ir nenoras atsisveikinti su tam tikromis senomis relikvijomis. Tačiau IKEA interjero dizainerė Birutė Beniušė sako, kad pati erdvė ir jos autentiškumas gali padiktuoti stilistinius ir funkcinius sprendimus. Tad į ką atkreipti dėmesį?

Medieną derinkite su balta spalva

Net jei sodo namelyje ar sodyboje yra dideli langai, dažnai dėl kieme esančio apželdinimo čia šviesos nėra daug. Ją sugeria ir natūralaus medžio, intensyvios spalvos sienos ar lubos. Todėl tokios erdvės nereikėtų užgožti baldais. Autentiškos erdvės, jeigu jose pakankamai vietos, gali reikalauti masyvių, natūralių medžiagų, klasikinio stiliaus baldų. Tad tokiose situacijose gelbėja balta spalva, gražiai deranti su natūraliu medžiu, o masyviam baldui, pavyzdžiui, stalui, suteikianti lengvumo įspūdį.

Sunkų medį atsveria šviesios spalvos

„Patartina įvertinti ir tai, ar virtuvėje bei valgomajame pakanka šviesos, ar jauku čia leisti laiką? Be to, tinkamas apšvietimas vizualiai padidina erdvę. Tačiau dažnai lubinių šviestuvų tiesiog nepakanka, o ir nėra kur jų pakabinti dėl vienintelio laido apšvietimui lubose. Tokiais atvejais tiks šviestuvai, kurie veikia su baterijomis arba yra įjungiami į elektros lizdą. Rinkitės sieninius, lubinius, prisegamus ar pastatomus šviestuvus“, – sako B. Beniušė.

„Lengva“ ir įsiliejanti virtuvė

Dažniausiai vasarnamiuose įrengiama nedidelė vienos linijos virtuvė. Jos atnaujinimą gali apriboti komunikacijos įvadai, prie kurių tenka derinti sprendimus.

„Standartiniai spintelių dydžiai, jų variantai leidžia ir nestandartinėje erdvėje sumodeliuoti geriausią galimą sprendimą. Funkcionalumo poreikį padėti išspręsti gali įvairūs deriniai daiktams ir maistui laikyti: stalčiai, spintelės su durelėmis. Lengvumo įspūdį virtuvės baldams suteiks baldų kojelės, atviros lentynos, balta spalva. O parinktas stalviršis gali susilieti su medinėmis sienomis ir palangėmis. Taip virtuvė atrodo tvarkingai, švariai ir neužgožia seno namo autentiškumo“, – atskleidžia interjero dizainerė.

Mažoms erdvėms galimi netradiciniai sprendimai

Ji pastebi, kad dažnai ir taip mažų sodybų virtuvėlės dar labiau vizualiai sumažėja dėl daiktais ir prietaisais nukrauto stalviršio. Tačiau net mažiausią virtuvėlę galima padaryti daug patogesnę, jei atlaisvinsite stalviršį išnaudodami turimų sienų aukštį, pasitelkdami lentynas, sieninius skersinius, kabliukus ir pan. Jei erdvė itin maža – planuodami didesnį virtuvės atnaujinimą, apsvarstykite galimybes pasirinkti mažesnio nei įprasta dydžio prietaisus: nedidelį šaldytuvą, mažesnio dydžio plautuvę ar mobilią elektrinę dvivietę viryklę vietoje didelės pastatomos. Jos nenaudojant galima tiesiog įdėti į spintelę ir taip atlaisvinanti stalviršį.

Autentiškas detales paverskite namų akcentais

Atnaujinti sodybą dar nereiškia, kad turite atsikratyti visomis senomis, galbūt net paveldėtomis relikvijomis. Primenančios senelius ar prosenelius, jos gali tapti namų akcentais, pasakojančiais namo istoriją.

„Eksponuojami paveikslai ar drožiniai labiau išryškės vienspalvių, šviesių sienų fone. Senieji lininiai lovų užklotai gali būti prikelti naujam gyvenimui iš jų pasiuvus užvalkalus pagalvėlėms, stalo takelius ar servetėles. Na o senos medinės, tačiau dar geros kėdės – net jei jos skirtingos – gali būti unikalus interjero akcentas. Derinkite jas su naujomis, skirtingų spalvų ir formų medinėmis kėdėmis, žaiskite spalvomis, taip tik dar labiau išryškinsite erdvės unikalumą“, – idėjomis dalijasi B. Beniušė.

Skirtingos kėdės gali likti ir atrodyti netgi žaismingai

Nebijokite standartinių baldų nestandartinėms erdvėms

Dažnai nestandartinių erdvių šeimininkai galvoja, kad jas galima tinkamai funkciškai įrengti tik nestandartiniais ar specialiai kurtais baldais. Tačiau net ir įprasti pasirinkimai gali puikiai tikti – modulinius baldus ir jų sistemas galima susikomplektuoti pagal individualius erdvės poreikius.

„Tiek virtuvėse, tiek kitose vasarnamių erdvėse neretai sienos būna nuožulnios, nelygios, erdvėje gali būti kolonų ir laiptų. Tačiau šiuos minusus galima paversti privalumais. Pavyzdžiui, dažnai erdvė po laiptais nėra maksimaliai išnaudojama, o ten galima sutalpinti erdvią spintą. Tereikia pasirinkti skirtingus spintos rėmų aukščius ir susikomplektuoti norimą galutinį variantą. Pritaikius tokį sprendimą prie sienų spalvos, jis tarsi ištirpsta su jomis susiliedamas“, – sako IKEA interjero dizainerė.

Vaizdas PRIEŠ naujinimą

Ji priduria, kad laisvi, neišnaudoti kampai ar sienos taip pat puikiai gali būti išnaudoti – galbūt čia tiks siaura, pakabinama spintelė, o galbūt ant laisvos sienos galima pritvirtinti kabliukus ir ant jų laikyti sulankstomas kėdes svečiams ar kitus daiktus.

Dekoruokite natūraliomis medžiagomis

„Jaukumo bet kuriai erdvei suteiks dekoracijos. Be senų drožinių ir paveikslų bei lininių aksesuarų, tokias autentiškas erdves itin puošia gyvi augalai, medžių šakelės. Natūralią medieną išryškina natūralios aksesuarų ir interjero detalių spalvos, pavyzdžiui, atsikartojanti žalia“, – pataria B. Beniušė.

Vaizdas PO naujinimo

Tiek planuojant virtuvę nuo nulio, tiek ją atnaujinant – itin pravers nemokamos skaitmeninės IKEA planavimo programos. Pasirinkti sprendimus, juos išbandyti virtualiai, susiskaičiuoti biudžetą ir palyginti kelis variantus tarpusavyje galima namuose, kompiuterio ekrane. Norint pakeisti seną virtuvę, tiesiog suvedus virtuvės matmenis galima pasidėlioti norimą variantą ir turėti savo viziją.

Užsakymo nr.: PT_86957791