Virtuvė – namų širdis

Vandens taupymas be didelių pastangų

Neleiskite savo pinigams atsidurti kanalizacijoje. Pakeitę vos kelis įpročius, galite sunaudoti mažiau vandens – taip ne tik sumažinsite komunalinių mokesčių išlaidas, bet ir prisidėsite prie planetos išsaugojimo ateities kartoms.
Vandens taupymas plaunant daržoves

Žemėje tyro vandens yra mažiau nei 3 proc., o apie 8 proc. jo suvartojama namuose. Tad prisidėti prie šio brangaus išteklio išsaugojimo verta ne vien dėl išlaidų, bet ir dėl aplinkos. Laimė, yra prietaisų, kurie gali tai padaryti už mus. Visi IKEA vandens maišytuvai dėl juose įtaisytų aeratorių padeda taupyti vandenį, nesumažindami srovės. Pakeitę seną maišytuvą į naują su aeratoriumi, virtuvėje sunaudosite net iki 30 proc. mažiau vandens to nepajusdami, nes srovė liks nepakitusi.

Vandens pašildymas taip pat kainuoja. Tačiau yra maišytuvų, kurie gali sumažinti karšto vandens sąnaudas iki 30 proc. Pakėlus tokio maišytuvo svirtelę aukštyn, bėga tik šaltas vanduo. Jei norite, kad pradėtų bėgti karštas, svirtelę turite pasukti kairėn. Vadinasi, karštą vandenį galite paleisti tik tada, kai jo reikia, o ne kaskart naudodamiesi maišytuvu.

Taupumas priklauso ir nuo vandens maišytuvo

„Sutaupyti vandens namuose galima ir pakeitus įpročiu: vaisius ir daržoves plaukite ne po tekančiu vandeniu, o dubenyje ar užkimštoje plautuvėje. Tuomet šį vandenį bus galima panaudoti dar kartą, pavyzdžiui, laistant gėles. Daug vandens išleidžiama ir plaunant indus, tad šį darbą taip pat geriau daryti dubenyje. Palengvinti darbus virtuvėje ir sutaupyti laiko bei vietos padės plautuvių priedai GRUNDVATTNET“, – teigia IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Birutė Beniušė.

Vandens taupymas plaunant indus

Anot jos, taupyti vandenį padeda ir indaplovės. Naudoti visiškai pripildytą indaplovę yra kur kas taupiau nei plauti indus rankomis. Be to, dauguma šiuolaikinių indaplovių turi „Eco“ režimą, leidžiantį sunaudoti dar mažiau vandens ir elektros.

Daugiau tvarkos – mažiau išmetamo maisto

Kaip išvengti maisto ir jam išleistų pinigų švaistymo? Didesnė tikimybė, kad maisto likučius suvartosite, jei juos nuolat matysite. Laikykite juos atskiruose, sandariai uždarytuose indeliuose – taip ilgiau išlaikysite maistą šviežią, jo kvapai nesusimaišys tarpusavyje.

Tokiose dėžutėse saugomas maistas ilgiau išlieka šviežias

„Laikydami maistą indeliuose, sutaupysite ne tik pinigų, bet ir laiko. Virdami sriubą ar troškinį, pasigaminkite didesnį kiekį ir dalį užšaldykite, supylę į atskirus šaldyti tinkamus indelius. Taip gaminti turėsite tik kartą, o mėgautis galėsite kelis“, – pataria B. Beniušė.

Ji pabrėžia ir dar vieną svarbų dalyką: stenkitės, kad kuo mažiau maisto produktų būtų pamiršti spintelėse ir stalčiuose. Grįžę namo iš parduotuvės, kruopas, makaronus ir kitus birius produktus sudėkite į skaidrius indelius, kad visada matytumėte, ko turite, ir galėtumėte pagal tai sudarinėti savo meniu. Esame linkę valgyti tai, ką matome, tad jei norite maitintis sveikiau, sveikus ir maistingus produktus laikykite spintelės priekyje ar kitoje gerai matomoje vietoje.

Maisto laikymas dėžutėse padeda matyti, iš ko galima rinktis

Investuokite į aukštos energinės klasės techniką

Aukštos energijos efektyvumo klasės technika gali pastebimai sumažinti jūsų mėnesio sąskaitas už elektrą. Tokia technika gali kainuoti brangiau, tačiau su laiku atsiperka. Daugiausia elektros energijos virtuvėje naudoja šaldytuvas, todėl jį verta rinktis aukštesnės energinės klasės. Energinė klasė žymima raidėmis nuo G iki A (nuo mažiausiai taupios iki taupiausios).

Kalbant apie virtuvines kaitlentes, taupesnės yra indukcinės, nes jos įkaista net 50 proc. greičiau už stiklo keramikos ar kitas elektrines kaitlentes.

Taupyti padeda ir gera elektros įranga

Planuodami savo virtuvę su IKEA, galite įsigyti ne tik baldų, bet ir derančios buitinės technikos. Tai padės sutaupyti laiko, nes viską rasite po vienu stogu.

Visada su uždengus dangčiu

Verdant maistą uždengtame puode, sunaudojama net 30 proc. mažiau energijos nei nukėlus dangtį. Taip pat svarbu naudoti tokio dydžio puodus ir keptuves, kokios yra jūsų kaitlentės kaitvietės. Dėl per mažų puodų dalis kaitros iššvaistoma veltui – tai gali sudaryti net 20 proc. energijos sąnaudų.

Virti uždengus dangčiu

„Dar vienas būdas sutaupyti – ruošti maistą garuose. Taip verdant daržoves reikia mažiau vandens, be to, jose lieka daugiau maistingųjų medžiagų. Bet ar kada pagalvojote, kad papildomas puodo įdėklas virimui garuose gali sumažinti ir jūsų išlaidas? O kartu jis sutapys ir gaminimui skirto laiko, nes vienu virimu išvirsite du produktus“, – pataria interjero specialistė.

Taupūs apšvietimo sprendimai

Jei norite sumažinti elektros sąnaudas ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, vietoj kaitinamųjų lempučių virtuvėje naudokite šviesos diodus. LED lemputės ryškiai ir tiksliai apšvies virtuvės paviršius, o kartu padės sumažinti išlaidas ir poveikį aplinkai.

Dar vienas būdas sutaupyti – ruošti maistą garuose

LED lemputės naudoja 85 proc. mažiau elektros ir šviečia 20 kartų ilgiau už kaitinamąsias. O jei norite sutaupyti dar daugiau, nepamirškite išjungti šviesos, kai virtuve nesinaudojate – tai paprasta su nuotolinio valdymo įtaisais TRÅDFRI.

Užsiauginkite savų žalumynų

Patys augindami prieskonius, daržoves ar kitus žalumynus, ne tik mažiau išleisite maisto prekių parduotuvėse, bet ir prisidėsite prie teigiamo poveikio aplinkai. Savų daržovių anglies pėdsakas kur kas mažesnis, nes joms nereikia nukeliauti daugybės kilometrų iš ūkių iki prekybos vietų, be to, taip išvengiate plastiko pakuočių. Žinoma, ne visi turi nuosavą daržą, tačiau auginti sodo gėrybes galima ir namuose.

Namie augintos žolelės

„Nedidelis žalumynų darželis virtuvėje leis pasidžiaugti gamta ir visada turėti šviežių prieskonių po ranka. Savo kambarinei „lysvei“ galite panaudoti ant palangės telpantį dekoratyvinį šiltnamį, skersinį su vazonėliais virš darbastalio, kopėtėlių tipo augalų stovą ar kabamuosius vazonus, kainuojančius vos 9,99 euro“, – teigia IKEA interjero dizainerė.

Maisto likučių laikymas

Užsakymo nr.: PT_87217829