Vasara be rūpesčių

Visame pasaulyje puikiai žinomi Benedikto kiaušiniai yra vienas dažniausiai užsakomų pusryčių patiekalų kavinėse ir restoranuose. Jei manote, kad pasigaminti juos namuose – beveik neįveikiama užduotis, galbūt iki šiol tiesiog nebandėte to daryti. Kelios gudrybės su šia užduotimi leis susitvarkyti net ir tiems, kurie įprastai virtuvėje – ganėtinai reti svečiai.

Svarbiausia skanių Benediktų paslaptis – aukščiausios kokybės produktai. Pirmiausia, žinoma, kiaušiniai, kurių prireiks ir patiems Benediktams, ir padažui pagaminti.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pastebi, kad rinkdamiesi kiaušinius – vieną dažniausiai pirkėjų krepšeliuose atsiduriančių produktų, – lietuviai vis dažniau atsižvelgia ne tik į kainą, bet ir į tvarumą.

„Mums rūpi gyvūnų gerovė, tad daugiau nei prieš metus atsisakėme kulinarijos gaminiuose naudoti narvuose laikomų vištų kiaušinius. Džiugu, kad ir mūsų pirkėjai vis dažniau atkreipia dėmesį į kiaušinius dedančių vištų laikymo sąlygas ir renkasi tvaresnius kiaušinius, kuriuos išperėjo laisvėje ar ant kraiko laikomos vištos“, – teigia V. Budrienė.

Gardiems Benediktams būtinos ir šviežios bandelės. Jei galimybės ryte iki parduotuvės nulėkti neturite, šiek tiek pagudraukite: nusipirkite šviežiai keptų bandelių iš vakaro ir per naktį laikykite jas kameroje. Ryte atšildžius, jos bus minkštutėlės, tarsi ką tik iškeptos.

Na ir galiausiai – reikėtų pagalvoti apie priedus. Bene populiariausios Benedikto kiaušinių variacijos – su švelniai pasūdyta lašiša ar kepinta šonine. Tačiau riboti savo fantazijos tikrai nereikėtų, mat šio patiekalo skonio derinių gali būti pačių įvairiausių.

Gudrybė, kaip lengvai išvirti kiaušinius be lukšto

Benedikto kiaušinių esmė – be lukšto virti kiaušiniai, pakankamai tvirtu baltymu iš išorės ir nespėjusiu sutvirtėti tryniu iš vidaus. Išvirti tobulus kiaušinius ne taip sudėtinga, kaip gali atrodyti. Svarbiausia žinoti keletą gudrybių.


Pakankamai giliame puode įkaitinkite pasūdytą vandenį iki virimo. Kai vanduo užvirs, kaitrą išjunkite, įpilkite šlakelį acto (tinka vynuogių, ryžių ar bet koks, kokį turite namuose) ir valgomuoju šaukštu kelis kartus vandenį pamaišykite ratu, kad per vidurį susidarytų sūkurys. Į šį sūkurį įmuškite kiaušinius ir leiskite jiems suktis ratu – taip jie įgaus gražią ovalią formą.

Kai kiaušiniai pradeda kilti į paviršių (maždaug po 2-3 minučių virimo) – metas juos traukti ir nusausinti ant popierinio rankšluosčio.

Skanių Benediktų paslaptis – Olandiškas padažas

Pirmiausia jums reikės nedidelio puodo su užvirusiu vandeniu ir stiklinio indo, kurį galėtumėte uždėti ant puodo – šiame inde gaminsite padažą. Puodas su vandeniu šiuo atveju pasitarnaus kaip garų vonelė, mat tiesioginės kaitros Olandiškas padažas nemėgsta.

Į stiklinį indą įmuškite 3 kiaušinių trynius, įpilkite vieną šaukštelį acto ir nuolatos maišykite, kol tryniai pradės tirštėti (jei tirštėja per greitai, kelioms sekundėms indą nukelkite nuo puodo su karštu vandeniu). Tuomet imkite 100-150 gramų tirpinto sviesto ir toliau maišydami, po truputėlį pilkite į kiaušinių trynių plakinį. Pagardinkite šviežiai spaustomis citrinų sultimis, žiupsneliu druskos ir maltais juodaisiais pipirais. Pažadas turi gautis vidutinio tirštumo, trynio geltonumo spalvos.

Paskutinis žingsnis – minkštutėlė traški bandelė

Kokie gi Benedikto kiaušiniai be traškios bandelės? Pats lengviausias būdas pasiruošti bandelę – įdėti ją paskrudinti į skrudintuvą porai minučių. Vis tik jei Benedikto kiaušinius gaminsite su kepta šonine, bandeles geriau lengvai pakepinkite toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė šoninė. Jos sugers nuostabų šoninės aromatą ir skonį.

Ant paskrudintų bandelių dėkite šoninę (ar bet kokius kitus priedus), virtą Benedikto kiaušinį ir gausiai apliekite Olandišku padažu. Pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais ar kitais žalumynais ir neskubėdami mėgaukitės nuostabiais vasaros savaitgalių pusryčiais.


Šaltinis
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją