Vasara be rūpesčių

Malkos suteikia ir skonio, ir aromato

Grilyje pačius įvairiausius patiekalus gaminantis ir eksperimentuoti mėgstantis grilio entuziastas Deividas Rinkevičius įsitikinęs – patiekalo skoniui svarbi ne tik produktų kokybė ar prieskoniai, bet ir tinkamai parinktos malkos.

„Nors įprastai dauguma kepsninėms renkasi beržines malkas, jos tinkamiausios greitai pagaminamiems produktams kepti – žuviai, jūros gėrybėms, dešrelėms. Patiekalams, kuriems reikalinga ilgiau išliekanti kaitra, siūlyčiau rinktis juodalksnio arba ąžuolo malkas. Itin švelnų ir subtilų kvapą skleidžia vaismedžių malkos, kepsniams bei kitiems patiekalams suteikiančios išskirtinį aromatą. Tad jei po ranka turite džiovintų ir nužievintų obels, vyšnios ar kito vaismedžio malkų – įmeskite keletą į kepsninę“, – pataria D. Rinkevičius.

Kad kepsninė lengviau užsikurtų ir nereikėtų naudoti degaus skysčio, pašnekovas pataria vieną pliauską susmulkinti – pasidaryti uždegtukų – smulkių pagaliukų, kurių reikia pirmomis ugnies užkūrimo minutėmis ir pakurtukų – stambesnių pagaliukų, kurios mesite į ugnį kai ši jau šiek tiek įsidegs.

„Degus skystis – lengviausias, tačiau anaiptol ne pats geriausias kelias kepsninei įkurti. Vietoje to pasinaudokite ekologiškesniu ir ne mažiau veiksmingu būdu: susukite keletą popieriaus lapų ar popierinio rankšluosčio lapelių, pavilgykite aliejumi ir uždekite kartu su smulkiais malkos pagaliukais. Kai mažieji pagaliukai įsidegs, sudėkite stambesnius ir tuomet įprastas malkas“, – pataria grilio entuziastas.

Kasdien nauji atradimai

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, grilinimui skirtų produktų paklausa vasaros metu natūraliai išauga. Gerais orais pasimėgauti skubantys lietuviai į savo krepšelius deda ne tik kepsninėms skirtus įrankius ir priedus, bet ir grilinimui jau paruoštus maisto produktus.

„Pastebime, kad vis daugiau pirkėjų taupo laiką ir renkasi jau marinuotus produktus, kuriuos telieka išsikepti. Džiugu ir tai, kad lietuviai renkasi ne tik tradicinius šašlykus, bet ir noriai eksperimentuoja atrasdami naujus skonius – šamo filė juodojo alaus marinate ar krevetes paprikų ir česnakų marinate“, – sako V. Budrienė.

Deivido Rinkevičiaus nuotr.

Kone kasdien kepsninę užkuriantis Deividas Rinkevičius pataria nebijoti eksperimentuoti ir drąsiai išbandyti naujus receptus ir skonių derinius. Pritrūkusiems idėjų siūlo išbandyti išties nesunkiai pagaminamą, tačiau savo estetika ir skoniu užburiantį lašišos filė kepsnį su ananasu ir figomis.

Lašiša su keptu ananasu

Reikės:


Lašišos filė
Kelių griežinėlių šviežio ananaso
Kelių figų
Saujelės granatų sėklų
Liucernos daigų
2 v. š. druskos
2 v. š. cukraus
Maltų juodųjų pipirų


Lašišos filė nuplaunu, nusausinu ir per naktį marinuoju cukraus ir druskos mišinyje (1 kg lašišos naudoju 200 g cukraus ir 50 g druskos). Per naktį lašiša išleis skystį, panašų į sirupą. Prieš gaminimą švariai nuplaunu filė, nusausinu ir pagardinu maltais juodaisiais pipirais ar šviežiomis žolelėmis.

Lašišą supjaustau norimo dydžio gabaliukais ir dedu į grilių, kuriame su šiek tiek dūmo rūkau žuvį maždaug 20 minučių 120 laipsnių temperatūroje. Tuomet kelias minutes pakepu ananaso griežinėlius. Patiekalas pagamintas, telieka gražiai paserviruoti su keptu ananasu, granatų sėklomis, figomis ir liucernos daigais.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją