Vasara be rūpesčių

Svogūnuose esančias naudingąsias medžiagas galima būtų vardinti be sustojimo: jie turi ir organizmui naudingų vitaminų, ir priešuždegiminėmis savybėmis pasižyminčių antioksidantų. Gausu juose ir sieros junginių, surišančių toksinus, mažinančių krešėjimą.

Svogūnas – natūralus vaistas nuo įvairiausių negalavimų, tad dažniau valgyti juos verta norintiems sumažinti kraujospūdį, širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taip pat svogūnai slopina uždegiminius procesus, mažina oksidacinį stresą, saugo nuo skrandžio opų ir netgi teigiamai veikia nuotaiką.

Geltonieji, o gal raudonieji?

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, svogūnai visais metų laikais yra itin paklausi prekė pirkėjų tarpe, o daržovių kategorijoje ją lenkia nebent lietuvių itin pamėgtos bulvės.

„Nors parduotuvių lentynose galima rasti daržovių iš įvairiausių pasaulio šalių, lietuviško derliaus pirkėjai laukia labiausiai. Mūsų žemė pakankamai derlinga, tad svogūnai gali augti natūraliomis sąlygomis ir džiuginti pirkėjus visus metus“, – sako V. Budrienė.

Šių metų svogūnų derliumi nenusivylę ir Šateikų ūkio šeimininkai. Nors liūtys ir karščiai įtakos derliui turėjo, svogūnų neturėtume pritrūkti visus metus.

Šiaulių rajone ne vieną dešimtmetį svogūnus bei morkas auginantys ūkininkai Daiva ir Linas Šateikos veiklą pradėjo turėdami vos 25 hektarus žemės. Šiandien čia įsikūręs vienas didžiausių daržininkystės ūkių Lietuvoje. Dabar ūkyje – pats darbymetis, mat rugpjūčio pradžioje prasidėjo ankstyvojo svogūnų derliaus nuėmimo darbai. Visas derlius, skirtas saugojimui, bus nuimamas rugsėjo – spalio mėnesiais.

Ūkyje šeimininkaujantis vienas iš penkių savininkų sūnų, diplomuotas agronomas Julius Šateika pasakoja, kad šiuo metu derlingose žemėse auginami geltonieji ir raudonieji svogūnai. Tradiciškai populiariausi geltonieji svogūnai pasižymi aštresniu skoniu, tad tinka ir šašlykams vasarą marinuoti, ir šiltiems troškiniams vėsesniais metų laikais gardinti. Raudonieji svogūnai kur kas švelnesni, tad juos geriausia valgyti žalius arba marinuotus – taip ir skoninės savybės geriausiai atsiskleis, ir organizmui daugiausiai naudos bus.

Laikykite ne šaldytuve

Jei norite, kas svogūnai kuo ilgiau išlaikytų vertingąsias savo savybes, laikyti juos patartina tamsioje vietoje, sudėjus į pintą krepšį ar tinklinį maišą. Šaldytuvas svogūnams – ne pati geriausia vieta, mat ši daržovė linkusi kaupti drėgmę ir padėta netinkamoje vietoje gali greičiau sugesti. Ne itin svogūnų laikymui tinka ir rūsio patalpa, mat norint, kad ši daržovė išsilaikytų šviežia kuo ilgiau, jai reikia ne tik tamsos, bet ir sauso oro bei gero vėdinimo. Idealiausia vieta svogūnams – tamsus sandėliukas ar vėsus garažas.

Na, o tiems, kurie svogūnų atsisako tik dėl ne visiems malonaus jų kvapo, taip pat turime porą patarimų. Pašalinti svogūnų kvapą nuo rankų padės šaltas vanduo ir druska, o sočiai privalgiusiems svogūnų po ranka vertėtų turėti obuolių ir petražolių – užkandus šių produktų svogūnų kvapo likti neturėtų.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją