Vasara arčiau tavęs

Įeina į trejetuką pačių populiariausių uogų

„Šviežių uogų „Iki“ prekybos tinklo parduotuvėse galima rasti visus metus. Be šilauogių ir aviečių, itin populiarios ir braškės, kuriomis pirkėjai taip pat lepinasi itin dažnai. Juk šviežias uogas galima valgyti vienas, naudoti kokteiliuose, desertuose, salotose“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Jai pritaria ir Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ šviežių vaisių ir daržovių ekspertė. Anot jos, šilauogės ir avietės – ne tik gražios ir žaismingos, tačiau ir itin naudingos visiems, besirūpinantiems savo sveikata.

„Šilauogės padeda aprūpinti organizmą vitaminais ir kitomis, itin naudingomis medžiagomis. Jose gausu flavonoidų ir fenolinių rūgščių junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis ir laisvuosius radikalus neutralizuojančiomis savybėmis. Teigiama, kad šilauogės – tikras grožio eliksyras, mat jose gausu vitamino C bei mineralinių medžiagų“, – pasakoja pašnekovė.

J. Sabaitienė gražių žodžių negaili ir avietėms. Anot jos, „Iki“ prekybos centruose pirkėjams siūlomos avietės yra sodrios spalvos, saldaus skonio ir visada išsiskiria savo sultingumu. Valgant avietes sumažėja diabeto, širdies ligų bei nutukimo galimybės. Teigiama, kad avietės gerina atmintį, gali būti vartojamos, siekiant prevenciškai apsisaugoti nuo vėžio.

Universalios uogos, kurių panaudojimo būdų – apstu

Dažniausiai šilauoges ir avietes žmonės valgo vienas. Visgi J. Sabaitienė sprimena, kad šios uogos itin tinka paskaninti desertus: ledus, keksiukus, įvairius nekeptus pyragus. Taip pat jas galima panaudoti ir kitiems kulinariniams eksperimentams.

„Šilauogės ir avietės itin tinkamos gardinti salotas. Pabandykite sumaišyti ridikėlius, agurkus, salotų lapus, fetos sūrį, pasirinktas uogas. Jus nustebins šių gaivių salotų skonių žaismas ir subtilus rūgštumas.

Šilauogės tiks ir prie mėsos patiekalų – paruoškite iš jų padažą. Jums prireiks uogų, smulkiai pjaustyto svogūno, petražolių ir acto. Viską sumaišykite, pagardinkite žiupsneliu druskos.

Avietės nepamainomos užkandžių stalui, skanaukite drauge su pelėsiniu sūriu, česnakiniu batonu, čatniu“, – patarimais dalinasi specialistė.

Desertas taps piknikų žvaigžde

Aurika Merkienė – ilgametę patirtį sukaupusi žurnalistė bei knygų vaikams autorė. Ji sako, kad įvairius desertus su šviežiomis uogomis gaminti labai mėgsta, tačiau vienas receptas susilaukė milžiniško populiarumo bei galybės komplimentų. Jo autorius yra Alfas Ivanauskas.

„Tai – arbūzas, kitaip dar vadinamas „Staigmena“. Šis desertas idealiai tinka vasaros piknikams, suaugusiųjų ir vaikų šventėms. Jis – labai paprastai pagaminamas, nesunkiai transportuojamas, labai gražus. Rekomenduoju jį išbandyti su mėgstamiausiomis jūsų uogomis“, – sako A. Merkienė ir dalijasi receptu.

Reikės:

  • 1 vnt. arbūzo,
  • saujos šilauogių,
  • saujos aviečių,
  • saujos braškių,
  • mėgstamo skonio želė (kiekis priklauso nuo arbūzo dydžio);


Gaminimas:

Pagaminti šį arbūzą – itin lengva. A. Merkienė pasakoja, kad arbūzą perpjovus pusiau, jį išskaptuoja ledams skirtu kaušeliu. Arbūzo rutuliukus ji užšaldo ir vėliau juos panaudoja ruošdama vasariškus gėrimus su mėtų lapeliais ir citrinų griežinėliais.

Pašnekovė pasakoja, kad išskaptuotose arbūzo puselėse paruošia mėgstamo skonio želė arba želatiną. Prideda įvairiausių uogų, kurios gali būti naudojamos pagal sezoną. Braškes, šilauoges ir avietes galima keisti serbentais, persikų gabaliukais.

Paruošus arbūzą jį reikia palikti šaldytuve sustingti. Sudėjus abi puseles, arbūzas pjaustomas, o svečiai, jei nežino, kaip desertas buvo ruošiamas, nustemba išvydę tapytojo drobės vertą vidų.