Vasara arčiau tavęs

Vasarą karaliauja ne tik šašlykai

Kaip pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ vadovė, pastaruoju metu lietuviai itin pamėgo grilio kultūrą ir ruošdami maistą dairosi ne tik tradicinių, bet įdomesnių skonių bei receptų.

„Grilinimo tendencijos Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kasmet populiarėja. Be užkurtos kepsninės beveik neapsieina savaitgaliai, o vasaros metu kepimui gamtoje skirtų produktų paklausa išties pastebimai išauga. Pirkėjai dairosi ne tik grilio reikmenų, bet ir noriai ragauja grilinimui jau paruoštus produktus, perka žymiai daugiau šviežio derliaus daržovių, kurios taip pat atranda savo vietą ant grotelių“, – sako V. Budrienė.

Nors tarp populiariausių griliui skirtų patiekalų pozicijų neužleidžia šašlykai, lietuviai noriai atranda įmantresnius, įvairių pasaulio virtuvių įkvėptus receptus.

„Stengiamės, kad pirkėjai mėgautųsi ne tik aukščiausia kokybe, bet ir skonių įvairove, tad šių metų „Grill Party“ patiekalų asortimentas išties platus, o didelę jo dalį sudaro pirkėjų itin vertinama lietuviška produkcija. Nors tradiciškai dažniausiai kepsninėse lietuviai čirškina šašlykus, kepsnius ar šonkaulius, didelio susidomėjimo sulaukia ir grilinimui jau paruošta žuvis bei jūrų gėrybės“, – sako V. Budrienė.

Iš naujo atraskite svogūną

Klausti, kokia daržovė mėgstantiems grilintus mėsos patiekalus yra bene svarbiausia, tikriausiai nereikia. Juk acte pamarinuotą svogūną įprastai patiekiame kaip pagrindinį garnyrą prie šašlykų, o griežinėliais pjaustyti svogūnai ir jų sultys pačios tampa puikiu mėsą suminkštinančiu marinatu.

Tačiau išsiruošus grilinti gamtoje, svogūną verta pasiimti ir dėl kitos priežasties – juo lengvai nuvalysite net ir gerokai prikepusias grilio groteles. Nereikės jokių kempinėlių ir chemijos – natūralu, paprasta ir tikrai efektyvu.

1 žingsnis: įkaitinkite grilių ir kelias minutes palaikykite virš ugnies groteles – užsilikę maisto likučiai sudegs ir patys nubyrės, tad jums liks mažiau darbo.

2 žingsnis: perpjaukite svogūną pusiau (nulupti lukštų nereikia). Kad būtų patogiau, svogūną galite persmeigti šakute ar kitu įrankiu.

3 žingsnis: gerai ištrinkite groteles vidine svogūno puse – išsiskyrusios sultys padės įveikti ant grotelių užsilikusius nešvarumus. Nuplauti grotelių po valymo svogūnu tikrai nebūtina, mat ši daržovė turi antibakterinių savybių.

Kokį svogūną pasirinkti – mums įprastą geltoną, baltą ar mėlynąjį – nėra skirtumo, tačiau jei norite su užduotimi susidoroti greičiau, rinkitės didesnius svogūnus. Jei situacija visai prasta, prieš tai groteles galite palaistyti citrinų sultimis – nuvalyti nešvarumus bus dar paprasčiau.

Beje, svogūnus galite panaudoti ir kaip natūralią uodus atbaidančią priemonę. Tiesiog patepkite odą svogūnų sultimis arba nulupę susmulkinkite svogūną, suberkite į vandens purkštuvo talpą ir įpilkite šiek tiek karšto vandens. Reguliariai papurkškite – šalimais besisukantys uodai, užuodę juos atbaidantį svogūnų kvapą, nenorės prie jūsų artintis.