Vasara arčiau tavęs

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi – nors daržovių asortimentas gausus visus metus, lietuviai ypatingai laukia pirmųjų vietos ūkininkų užaugintų daržovių, kurių tarpe itin paklausūs yra agurkai. Vos pasirodę parduotuvių lentynose, jie kaip mat keliauja į pirkėjų krepšelius.

„Lietuviai ištikimi klasikai. Nors matome, kad pirkėjai yra linkę eksperimentuoti, paragauti egzotiškesnių vaisių ir daržovių, visgi tradicinės bulvės, morkos, kopūstai, pomidorai ar agurkai – neatsiejama kasdienio pirkėjų krepšelio dalis.

Nenuostabu, kad ir šviežio derliaus agurkai, kurių pirkėjams siūlome nuo pat ankstyvo pavasario, ilgai lentynose neužsibūna. Pastebime, kad pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria įvairiausių rūšių: tiek ilgavaisių, tiek trumpavaisių agurkų“, – teigia V. Budrienė.

Mėgaukitės ne tik ką tik nuskintais, bet ir šviežiai raugtais

Nors daržoves konservuoti esame įpratę žiemai, mėgautis raugintomis ar marinuotomis verta ir vasaros metu. Šviežios – sukaupusios daugiausiai vitaminų, tačiau švelniai paraugtos taip pat labai naudingos – visų pirma, raugintose daržovėse išlieka beveik visos šviežiose daržovėse esančios naudingosios medžiagos, taip pat jose gaminasi vitaminas C, gausu prebiotikų, organizme skatinančių gerųjų bakterijų dauginimąsi, o tai naudinga turintiems virškinimo problemų, norintiems sustiprinti imunitetą, bandantiems numesti svorio.

Raugintose daržovėse taip pat gausu skaidulų – šios maitina organizme esančius probiotikus ir padeda išvalyti organizmą, pieno rūgščių bakterijų, padedančių geriau pasisavinti su maistu gaunamas medžiagas.

Tiesa, reikėtų nepamiršti – raugintose daržovėse yra nemažai druskos, tad linkusiems kaupti skysčius, prieš naktį mėgautis vertėtų saikingai, o pirmoje dienos pusėje valgykite į valias.

Rauginti agurkai – vos per kelias valandas

Užraugtas daržoves rekomenduojama suvartoti per kelis mėnesius, mat ilgiau laikant, jos praranda vitaminus bei kitas organizmui naudingas maistines medžiagas. Geriausia, jei vasaros metu, kuomet galime mėgautis šviežiu derliumi, daržoves raugsite prieš pat jų valgymą.

Rauginant agurkus svarbiausia juos paruošti taip, kad jie išliktų traškūs. Kuo šviežesni ir mažesni – tuo traškesni, tad spėjusius šiek tiek suminkštėti pjaustykite į salotas ar šaltsriubes, o tvirtus atidėkite rauginimui, stengdamiesi pasirinkti vienodo dydžio agurkus.

Rauginimas neįsivaizduojamas be druskos, mat ji reguliuoja rūgimą, suteikia skonio ir traškumo. Geriausiai agurkai paraugiami, kuomet naudojama akmens druska be jodo, kuris daržoves minkština. Vis dėlto, jeigu daržoves raugsite prieš pat vartojimą ir neplanuojate jų laikyti stiklainiuose per žiemą, tiks bet kokia druska – rūpi, smulki ir net juoduota.

Paraugti agurkus tikrai nesudėtinga. Išbandę sauso rauginimo maišelyje metodą, mėgautis traškiomis ir skoningomis daržovėmis galėsite vos po kelių valandų.

Reikės:

  • 1 kilogramo agurkų,
  • 1 valgomojo šaukšto druskos,
  • 2 skiltelių smulkinto česnako,
  • 1 saujos smulkintų krapų.

Gaminimas:

Agurkus švariai nuplaukite ir nupjaukite jų galiukus. Į plastikinį maišelį sudėkite visus ingredientus, jį sandariai užriškite ir gerai pakratykite, kad druska, česnakas ir krapai tolygiai pasiskirstytų ir apliptų agurkus.

Palaikykite kambario temperatūroje kelias valandas, jei norisi intensyvesnio skonio – iki paros.