Vasara arčiau tavęs

Šašlykai savo pozicijų neužleidžia

Vis labiau lepinanti šiluma vilioja ištrūkti į gamtą, o kur gamta – ten ir gardus maistas – nuo tradicinių šašlykų, jūros gėrybių iki vegetarams tinkamų sūrių, marinuotų grybų ar bulvyčių.

Tai, kad pavasaris tikrai įsibėgėjo, galima pastebėti ne tik iš pabudusios gamtos, bet ir pažvelgus į lietuvių pirkinių krepšelius. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad orams atšilus, pirkėjai dažniau dairosi į kepimui lauke tinkamus produktus, o norintys mažiau laiko praleisti virtuvėje į krepšelius noriai deda gaminimui jau paruoštus grilio patiekalus.

Nuo šašlykų, marinuotų sausame, majonezo ar jogurto padaže iki kiaulienos šonkaulių medaus marinate ar lėtai troškintų šonkaulių barbekiu padaže – tiek tradicinių skonių, tiek įmantresni, įvairių pasaulio virtuvių įkvėpti gaminiai kiekvienam leis pasijusti tikru grilio patiekalų virtuozu.

„Stengiamės, kad pirkėjai mėgautųsi ne tik aukščiausia kokybe, bet ir skonių įvairove, tad šių metų „Grill Party“ patiekalų asortimentas išties platus, o didelę jo dalį sudaro pirkėjų itin vertinama lietuviška produkcija. Nors tradiciškai dažniausiai kepsninėse lietuviai čirškina šašlykus, kepsnius ar šonkaulius, didelio susidomėjimo sulaukia ir grilinimui jau paruošta žuvis bei jūros gėrybės“ – sako V. Budrienė.

Bulvytės, kurioms neatsispirsite


Šalia gardžiausių grilio patiekalų ant stalo vietos visada atras šviežio derliaus daržovės – parduotuvių lentynas nuo ankstyvo pavasario pasiekę vietos ūkininkų užauginti agurkai, pomidorai ar svogūnų laiškai. Norintiems šiek tiek įmantriau – grilyje keptos ypatingosios bulvės, kurios dėl dėmesio drąsiai galėtų rungtis su pagrindine patiekalo žvaigžde.

Reikės:

  • 1 kg bulvių;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 100 g ištirpinto sviesto;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų.


Gaminimas. Bulves švariai nuplaukite ir nuvalykite jų odeles. Tuomet vertikaliai padarykite įpjovas, stengdamiesi išlaikyti vienodus tarpelius, kad jos tolygiai iškeptų. Indelyje ištirpinkite sviestą, įspauskite česnaką ir pagardinkite druska bei maltais juodaisiais pipirais. Šiuo mišiniu patepkite kiekvieną bulvę, stengdamiesi, kad sviesto patektų ir į tarpelius.

Kiekvieną bulvę suvyniokite į foliją – taip apsaugosite jas nuo tiesioginės laužo ar kepsninės kaitros. Jei norite, kad bulvės greičiau iškeptų, prieš tai jas 10–15 minučių pavirkite vandenyje ir tik tuomet tepkite sviestu bei kepkite grilyje.

Norėdami patiekalą pakylėti į naujas aukštumas, nepagailėkite kelių minučių padažui pagaminti. Jis puikiai tiks ir prie mėsos patiekalų.

Reikės:

  • 200 g varškės;
  • 2–3 šaukštų graikiško jogurto;
  • 2 skiltelių česnako;
  • šviežių žalumynų;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų.


Gaminimas. Varškę sumaišykite su jogurtu ir smulkintomis šviežio derliaus žolelėmis: krapais, svogūnų laiškais. Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais, įspauskite česnako. Jei norite, kad padažas būtų kreminės tekstūros – varškę galite sutrinti elektriniu trintuvu.