Vasara arčiau tavęs

Vasaros daržovių karalius – pomidoras

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad pomidorai – viena dažniausiai į pirkinių krepšelius keliaujančių daržovių. Nors bulvių savo populiarumu dar nelenkia, garbingą antrą vietą pirkėjų mėgstamiausių daržovių sąraše seniai užsitikrino.

„Pomidorai pirkėjų tarpe paklausūs ištisus metus, tačiau bene daugiausiai jų nuperkama vasarą, šviežiam lietuviškam derliui užderėjus. Lietuviai labai vertina vietos ūkininkų užaugintą produkciją ir vertina ją kaip šviežumo bei kokybės garantą. Sezonui įgavus pagreitį, lietuviški pomidorai džiugina ir patrauklia kaina“, – sako V. Budrienė.

Prekybos tinkle „Iki“ pirkėjai gali rinktis iš daugiau kaip 20 rūšių pomidorų – kiekviena jų išsiskiria savo dydžiu, spalva, skoninėmis savybėmis ir net tekstūra. Vieni pomidorai labiau tinka šaltiems užkandžiams gardinti, kiti – į padažus ar troškinius. Vis dėlto, kaip sako V. Budrienė, pirkėjai lieka ištikimi tradicinėms lietuviškų pomidorų rūšims ir dažniausiai renkasi įprastus raudonuosius.

Valgyti daugiau tikrai verta

Dėl gausaus naudingų medžiagų kiekio pomidorai turėtų tapti neatsiejama kasdienės mitybos dalimi. Ši daržovė – vienas svarbiausių antioksidanto likopeno, padedančio mažinti širdies ligų ir vėžio riziką, šaltinis. Įdomu tai, kad likopeną organizmas lengviau pasisavina iš termiškai apdorotų produktų, todėl ne tik švieži, bet ir pakepti ar troškinti pomidorai organizmui yra labai vertingi.

Vertinami pomidorai ir dėl juose esančių vitaminų gausos – A, C ir K vitaminai skatina ląstelių regeneraciją, dalyvauja kolageno gamyboje, kovoja su neigiamu UV spindulių poveikiu. Ne veltui nuo senų laikų besirūpinantys savo odos grožiu bei sveikata pomidorus įtraukia ir į grožio ritualus – ši natūrali kosmetikos priemonė pasižymi gaivinančiu, raminančiu ir balinančiu poveikiu, taip pat stabdo senėjimo procesus.

Adžika

Daugiau pomidorų verta valgyti ir tiems, kurie jaučiasi nuvargę, skundžiasi apniukusia nuotaika ir ūpo stoka. Pomidoruose esantis serotoninas kaip mat padės pasijusti žvaliau ir energingiau.

Pasiruoškite skanių atsargų visiems metams

Vasaros pabaiga – pats pomidorų derliaus įkarštis. Tai reiškia, kad nusipirkti šių šviežių gėrybių galima tikrai pigiau, o parsinešus į namus verta pagalvoti ir apie atsargas žiemai: pomidorus vakuoti, konservuoti, gaminti skanius ir universalius padažus, tinkančius prie įvairiausių patiekalų. Pastaruosius supilstykite į sandarius maišelius ir dėkite tiesiog į šaldymo kamerą – ištraukę reikiamu metu mėgausitės vasariškai sodriu skoniu ištisus metus.

Pikantiška adžika iš pomidorų, paprikų ir obuolių

Jei mėgstate įvairius padažus, šios naminės adžikos tiesiog privalote paragauti – kainuos tikrai nebrangiai, nes prireiks vos kelių produktų. O skonį galite paįvairinti pridėdami įvairiausių ingredientų – saldesnių, rūgštesnių ar aštresnių.

Reikės:

  • 1 kg gerai sunokusių pomidorų;
  • 300 g saldžios paprikos;
  • 300 g obuolių;
  • 70 g cukraus;
  • 70 ml aliejaus;
  • 1 valg. šaukšto acto;
  • 2–3 skiltelių grūsto česnako;
  • žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Obuolius, pomidorus ir paprikas nuplaukite, tačiau odelių nenulupkite – jose yra daugybė vitaminų, kurių išmesti tikrai neverta. Viską supjaustykite mažesniais gabaliukais, sumeskite į elektrinį trintuvą ir susmulkinkite. Jei norite aštresnės adžikos, susmulkinkite su visomis sėklomis ir aitriosios paprikos keletą vienetų.

Perpilkite masę į puodą ir ant nedidelės kaitros kaitinkite maždaug 40 minučių. Jei pomidorai buvo mėsingi ir turėjo nedaug skysčio, galite įpilti šiek tiek vandens.

Nuėmę puodą nuo kaitros, leiskite šiek tiek pravėsti ir įmaišykite česnakus, aliejų, cukrų ir druską su maltais juodaisiais pipirais, tuomet supilkite actą.

Pagardą gerai išmaišykite ir supilstykite į pasiruoštas pakuotes. Sandariai uždaryta stiklainyje naminė adžika šaldytuve gali būti laikoma iki mėnesio, o kameroje (tinkamoje pakuotėje) – gerokai ilgiau.