Vasara arčiau tavęs

Tarp populiariausių – mocarela ir feta

Turtingą skonių pasaulį atveriančių sūrių įvairovė tokia plati, kad panorėję, mėgautis skirtingais galėtume kone kiekvieną dieną. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, nors sūrių tarpe populiariausias fermentinis, draugiją pirkinių krepšelyje jam vis dažniau palaiko ir kiti gurmaniški pasirinkimai.

„Lietuviai sūrius tikrai mėgsta – tai rodo ir nuolat augantys šios kategorijos pardavimai. Įvairių rūšių sūriai populiarūs visus metus, tačiau įtakos pasirinkimui turi ir sezoniškumas – vasarą stipriai išauga sūrių, skirtų salotoms, paklausa, tad į pirkinių krepšelius dažniau keliauja šviežia mocarela, burata ar feta“, – sako V. Budrienė.

Kodėl mocarela ir burata laikoma skystyje?

Gastronominiais šedevrais garsėjanti Italija pasaulį supažindino su išskirtiniu produktu – burnoje tirpstančiais, iš pieno plaukusiais mocarelos bei buratos sūriais. Nors daug kam šie sūriai atrodo kaip artimi giminaičiai, skirtumų tarp jų daugiau nei panašumų. Skiriasi ir sūrių tekstūra, ir pagaminimo technologija, tad iš tiesų panašūs jie tik išvaizda ir skonio švelnumu.

Minkšta, švelni ir puri mocarela tradiciškai gaminama iš buivolių arba karvių pieno. Pagaminta iš karvių pieno turi grietinėlės skonį, tačiau yra gaivi ir neriebi. Buivolių pieno sūrio skonis ryškesnis, intensyvesnis. Burata priešingai – dažniausiai gaminama iš karvių pieno ir tik retais atvejais iš buivolių.

Mocarela – kiek tvirtesnė, tad ją nesunkiai suraikysite ir supjaustysite gabaliukais. Burata – tvirta iš išorės, tačiau kreminė viduje, tad įprastai valgoma praplėšiant ar prapjaunant ties viduriu, kad ištekėtų viduje esanti tiršta varškė ir grietinėlė. Mocarela mėgautis galima ištraukta iš šaldytuvo, o buratos skonis geriausiai atsiskleidžia prieš valgant palaikius ją kambario temperatūroje.

Patys italai įprastai mėgaujasi ką tik rankomis pagamintais sūriais – švieži jie patys skaniausi. O tam, kad mūsų namus pasiektų nė kiek nepakitę, išlaikę šviežumą, drėgmę bei minkštą tekstūrą, mocarela ir burata panardinama į sūrimą. Norėdami pasimėgauti, iš pakuotės išimtą sūrį stenkitės suvalgyti per kelias valandas.

Skysčių neišpilkite, o sumaniai panaudokite

Nuo mocarelos ar buratos sūrio likusį sūrimą galima dėti ne tik į sriubas ar sultinius, bet ir pagardinti jais jau išvirusius ryžius, kuskusą ar kitas drėgmę sugeriančias kruopas. Tereikia jas išvirti, užpilti sūrimu ir kelias minutes leisti jam susigerti. Mocarelos ir buratos sūrimas suteiks lengvos kreminės tekstūros.

Lygiai taip pat panaudoti galite ir fetos sūrio sūrimą, kuris yra sūresnis, išsiskiria intensyvesniu skoniu. Fetos sūrimas idealiai tiks kaip makaronų ar salotų padažų pagrindas. Jei norisi dar daugiau ryškumo, papildomai sutrinkite kelis fetos gabalėlius, įberkite kapotų šviežio derliaus žolelių.