Vasara arčiau tavęs


Prioritetą teikia lietuviškai produkcijai

Nors įprastai marginti kiaušiniai – svarbiausia Velykų puošmena, išbandžius jų tvirtumą, ateina metas pagrindiniam šventiniam patiekalui, kuris dažnoje šeimoje ruošiamas iš mėsos.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad kokybei ir šviežumui pirkėjai skiria ypatingą dėmesį, todėl itin vertina lietuvišką produkciją – pirkinių krepšelius noriai pildo ankstyvosiomis vietos ūkininkų užaugintomis šviežio derliaus daržovėmis ir iš Lietuvos ūkių atkeliavusia šviežia mėsa.

„Mūsų tinklo parduotuvėse dominuoja lietuviška mėsa – ji sudaro net 95 proc. viso reguliaraus šviežios mėsos asortimento. Kuo trumpesnė mėsos pristatymo grandinė, tuo mėsa šviežesnė, o į mūsų parduotuves ji atvyksta net 6 kartus per savaitę – taigi visuomet yra šviežia. Be to, Lietuvos tiekėjai taiko itin aukštus standartus paukščių ir gyvulių auginimo sąlygoms, – sako V. Budrienė.

– Visa sveriamos šviežios mėsos skyriuose esanti vištiena, kiauliena, jautiena, veršiena yra tik lietuviškos kilmės. Kalbant apie šviežią ir jau supakuotą mėsą „Iki“ savitarnos lentynose – čia taip pat dominuoja lietuviška kilmė. Jose esanti jautiena ir antiena yra tik lietuviška, vietinių gamintojų vištiena savitarnos lentynose sudaro net 96 proc., o kiauliena – 92 proc. reguliaraus asortimento.“

Gardaus kepsnio paslaptis – marinate

Nesvarbu, kokiu mėsos patiekalu šiais metais nuspręsite nustebinti svečius, jums tikrai pravers keli laiko patikrinti ir universalūs marinatų receptai, papildysiantys ir praturtinsiantys įprastą skonį bei suteiksiantys mėsai minkštumo.

Svarbiausia – nebijokite nuolatos eksperimentuoti ir ieškoti. Net ir tradicinis mėsos kepsnys kaskart gali nustebinti nauju skoniu: receptorius pakutenančiais aitriaisiais pipirais, žaliųjų citrinų gaiva ar subtiliomis apelsininio medaus natomis.

Suminkštinti mėsą padeda mineralinis vanduo, įvairios sultys, kefyras ar sojų padažas – šie produktai puikiai tiks skirtingų marinatų pagrindui. Neatsiejama marinato dalis yra ir rūgštis: citrinų vaisiai, jų sultys, actas ar svogūnai. Tiesa, jei marinuoti mėsą planuojate ilgiau, rūgštele marinatą pagardinkite likus porai valandų iki marinavimo pabaigos.

Mėsą marinate laikykite nuo kelių valandų iki paros – taip ji spės sugerti prieskonius ir suminkštės, tačiau nepraras natūralios tekstūros ir naudingųjų savybių.

Pateikiame 6 marinatų receptus. Skanaus!