Šiais metais grilio sezoną lietuviai atidarė anksčiau, nei įprastai

Į antrą pusę persiritęs pavasaris jau spėjo nudžiuginti išties vasariškais orais, tad net ir įprastai neskubantys atidaryti grilio sezono, tikriausiai jau spėjo nupūsti dulkes nuo savo kepsninių.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, grilinimui skirtus produktus į pirkinių krepšelius pirkėjai aktyviai deda jau nuo ankstyvo pavasario, o specialiai kepimui ant grotelių jau paruoštas platus „Grill Party“ asortimentas sulaukia ypatingo pirkėjų dėmesio.

„Nors skirtingais būdais marinuoti šašlykai bei kepsniai išlieka vienais populiariausių pasirinkimų, lietuviai noriai išbando ir naujienas, tad pavasarį tradiciškai pasitikome su gausiu „Grill Party“ patiekalų pasirinkimu, kurio didelę dalį sudaro pirkėjų itin vertinama produkcija. Nuo kiaulienos šašlykų su tradiciniu ar majonezo marinatu iki pikantiškų kiaulienos šoninės pjausnių, sausai marinuotų sprandinės kepsnių, skirtingais būdais marinuotos vištienos ar žuvies bei jūros gėrybių patiekalų – kepimui jau paruošti produktai leidžia pasimėgauti naujais skoniais ir daugiau laiko skirti kokybiškam laisvalaikiui, kuomet nereikia suktis virtuvėje“, – sako G. Kitovė.

Į pirkinių krepšelį įsimeskite svogūnų

Visai nesvarbu, mėsą planuojate marinuoti patys namuose ar įsigyti kokybiškų jau paruoštų „Grill Party“ produktų, svogūną į pirkinių krepšelį vis tiek įsimeskite. Juk jis idealiai tinka ne tik kaip pagrindinis garnyras prie gardžių šašlykų – be jokios chemijos ar šveitimui skirtų kempinėlių svogūnu lengvai nuvalysite net ir gerokai prikepusias grilio groteles.
 Svogūnai

Perpjaukite svogūną pusiau, persmeigti šakute ar kitu įrankiu ir gerai ištrinkite groteles vidine svogūno puse – išsiskyrusios sultys padės įveikti visus ant grotelių užsilikusius nešvarumus. Tuo pačiu groteles ir dezinfekuosite, mat svogūnas turi antibakterinių savybių.

Bulvės – ne tik garnyrui prie mėsos patiekalų

Ruošiantis į gamtą, pirkinių krepšelyje vietos atrasti turėtų ir bulvės. Nors suvyniotos į foliją ir iškeptos lauže jos jau tapusius tikra vasaros klasika, keletą bulvių gaminant gamtoje verta atsidėti į šalį, mat žalios bulvės – puikus pagalbininkas, neleidžiantis mėsai prikibti prie grotelių.
 Bulvės

Darykite viską identiškai, kaip ir su svogūnu – žalias bulves perpjaukite perpus, persmeikite šakute ir vidine bulvės puse gerai patrinkite grotelių paviršių. Bulvių išskirtas krakmolas neleis prilipti kepamai mėsai, ypatingai jei kepti ketinate sausesnę, linkusią greičiau prikibti – pavyzdžiui, vištienos krūtinėlę.

Citrinos griežinėlius dėkite ne ant žuvies, o po ja


Šią gudrybę tikrai turi išbandyti kiekvienas grilintos žuvies mėgėjas. Esate įpratę keptą žuvį pašlakstyti citrinos sultimis ar kepimo metu apdėlioti ją citrinos griežinėliais? Pabandykite viską daryti atvirkščiai: ant grotelių dėkite griežinėlius, o ant jų – žuvį ar jūros gėrybes. Taip kepama žuvis išlaikys savo tekstūrą, neprilips ir nepradės byrėti, neperkeps dėl pernelyg didelės kaitros, tačiau į save sugers citrinos sultis – būtent tiek, kiek reikės.

 Citrinos

Dešrelėms ar daržovėms kepti naudokite bambukinius iešmelius


Dešrelių mėgėjams taip pat turime vertingą patarimą – jei prie grilio susirinko išties nemaža draugų kompanija ir čirškinti planuojate daugiau nei kelias dešreles, negaiškite laiko jas vartydami. Čiupkite bambukinius iešmelius, pusę minutės pamirkykite juos vandenyje ir perverkite jais 5-7 dešreles ties jų galais. Apversite visas kartu vos vienu judesiu. Tą patį principą galite panaudoti ir daržovėms kepti.

Gėrimams skirtus ledukus panaudokite mėsai kepti


Jei smagiam laikui gamtoje su savimi prigriebėte ir šaldytų ledukų, keletą jų atidėkite gaminimui – juk žinome, kad mėsainiai bus skanūs tik tuomet, jei mėsos paplotėliai bus sultingi ir neperkepę. Uždėkite po vieną ledo kubelį ant kiekvieno mėsos paplotėlio, švelniai paspausdami ties viduriu – mėsa kaitrose tolygiai keps, o ledas po truputėli lydysis ir palaikys reikiamą drėgmę.