• Psichologinė savijauta
  • Grožis
  • Šeimos sveikata
  • Imunitetas

Kodėl magnis mums būtinas?

Mėšlungis, raumenų spazmai, galūnių tirpimas, skausmai menstruacijų metu, greitas nuovargis, neramus miegas, sutrikęs dėmesingumas, šaltkrėtis. Visi šie organizmo signalai gali rodyti, kad žmogui trūksta magnio.

„Jei magnio trūkumas organizme yra ilgalaikis ir žymus, gali išsivystyti ir osteoporozė – kaulų liga, kuomet sumažėja kaulų tankis, padidėja jų trapumas, dėl ko didėja ir lūžių rizika. Taip pat gali vystytis virškinamojo trakto, nervų ar raumenų sistemos ligos“, – vardija Medicinos diagnostikos ir gydymo centro „Hila“ šeimos gydytoja Gabrielė Barkauskienė.

Anot vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Ievos Sauserytės, yra dar keli simptomai, į kuriuos nereikia numoti ranka.

„Magnio trūkumą, neatliekant tyrimų, dažniausiai gali išduoti trūkčiojantis akies vokas. Dažnai pastebima, kad magnio trūkumas pasireiškia ir pasikeitusia nuotaika: žmogus tampa liūdnesnis, neramus, kankina nuolatinis stresas, negebėjimas susikaupti, gali atsirasti net depresijos simptomų. Retesniais atvejais gali dingti apetitas, pasireikšti pykinimas ar širdies ritmo sutrikimų“, – sako vaistininkė.

Kada pakanka vaistininko konsultacijos, o kada jau reikia gydytojo

Kartais pakanka konsultacijos su vaistininkais, – jie padės išsiaiškinti magnio trūkumą išgirdę simptomus.

„Jei įtariamas magnio trūkumas, tačiau dar nepatiriama kasdienybei itin didelę reikšmę turinčių simptomų, greičiausiai užteks pasikonsultuoti su vaistininku. Neretai pacientai, kurie pastebi trūkčiojantį akies voką ar dažniau naktimis pabunda dėl mėšlungio, ateina į vaistinę magnio preparatų ir konsultuojasi dėl reikiamos dozės“, – paaiškina I. Sauserytė.

Tačiau jei simptomai yra ilgalaikiai, būtina kreiptis į šeimos gydytoją.

„Rekomenduojama atlikti magnio tyrimą, jei kurį laiką nepavyksta atsikratyti anksčiau išvardintų simptomų, be to, jei asmens mityba nėra subalansuota – mažai vaisių, daržovių, sėklų ir riešutų. Magnio tyrimą rekomenduojama atlikti ir vartojant diuretikus, citotoksinus ir kitus specifinius vaistus, laikantis dietų, piktnaudžiaujant alkoholiu, sergant cukriniu diabetu, inkstų, virškinimo sistemos organų ligomis, taip pat, kai magnio įsisavinimas yra sutrikęs, – sako G. Barkauskienė. – Šio mikroelemento poreikis išauga ir nėštumo metu, patiriant didelį fizinį krūvį, nuolatinį stresą, taip pat po chirurginių operacijų.“

Šeimos gydytojai, paskyrę magnio tyrimą, kartu neretai rekomenduojama atlikti ir kalio bei fosforo tyrimus, mat esant magnio trūkumui kartu gali trūkti ir šių mikroelementų. Medikė įvardija, kad magnį įsisavinti padeda vitaminas B6, tad kartu rekomenduoja nustatyti ir šio vitamino kiekį.

Ar šio mikroelemento įmano perdozuoti, jei bandysite simptomus gydytis savarankiškai?

„Magnio perdozavimo rizika yra itin nedidelė vartojant geriamuosius magnio preparatus ir kiek didesnė, kai vartojami leidžiami magnio preparatai, ypač turintiems lėtinių sveikatos sutrikimų. Sveikiems asmenims gaunant net ir didesnį, nei organizmui reikia, magnio kiekį jo perteklius nesunkiai pašalinamas per inkstus kartu su šlapimu. Perdozavus magnio, gali prasidėti tokie simptomai kaip pykinimas, viduriavimas, žemas arterinis kraujo spaudimas, raumenų silpnumas – tuomet reiktų kreiptis gydytojo konsultacijos. Vartojant rekomenduojamas geriamojo magnio dozes perdozavimo tikimybė itin maža, ilgesnį laiką vartojant preparatus naudinga atlikti magnio tyrimą, – jei magnio kiekis kraujyje ne per didelis, preparato vartojimą galima tęsti“, – paaiškina šeimos gydytoja.

Ką būtina žinoti sportuojantiems

Sporto entuziastai neretai girdi, kad būtent jie turėtų itin suklusti, jei bėgiojant raumenis sutraukė mėšlungis ar jei itin gretai pavargsta.

„Atlikti tyrimai su bėgikais parodė, kad bėgant maratoną nemenkai pakito magnio koncentracija organizme. Aktyviai sportuojantys žmonės kartu su prakaitu bei dėl paspartėjusio metabolizmo netenka daugiau mineralų, kurių vienas yra magnis, todėl tiek sporto treneriai, tiek vaistininkai ar gydytojai visada rekomenduoja atkurti elektrolitų ir mineralų balansą. Be to, sportuojantys žmonės neretai vartoja magnio maisto papildų, kad išvengtų mėšlungio, dehidratacijos, sustiprintų kaulus bei palaikytų reikiamą energijos lygį“, – pasakoja vaistininkė.
Kelionių apranga

Anot G. Barkauskienės, sportuojantiems žmonėms taip pat būtina subalansuoti mitybą, kad magnio daugiau gautų su kasdieniu maistu.

„Daug sportuojantiems kartu su subalansuota mityba naudinga vartoti ir magnio preparatų. Ypač tinka magnio malatas. Arba pasirūpinti, kad mityboje būtų gausu magnio turinčių produktų. Pats žmogaus organizmas magnio negamina, jo gauname su valgomu maistu. Šio mikroelemento gausu žalialapėse daržovėse, riešutuose – ypač migdolų, anakardžių, mėsoje – ypač jautienoje, beje, ir šokolade, kakavoje, taip pat juodojoje arbatoje, kiaušiniuose, kruopose, duonoje, sėlenose, ankštiniuose augaluose, bananuose, sezamų, saulėgrąžų ir moliūgų sėklose“, – medikė pataria atidžiai rinktis kasdienį maistą ir taip išvengti galimų rimtų pasekmių.

„Magnio galima gauti į valgiaraštį įtraukus pupeles bei žirnius, visagrūdžius produktus, lašišas bei įvairias daržoves. Jei į savo dienos valgiaraštį įtrauktume daugiau žalių daržovių, sėklų, žuvų, riešutų, jei paragautume banano ar šiek tiek juodojo šokolado, būtų galima pasiekti magnio paros dozę“, – priduria vaistininkė.

Magnio paros norma suaugusiems – 300–800 mg, tačiau didelį fizinį krūvį patiriantiems asmenims šio mikroelemento dienos poreikis gali padidėti 10–20 procentų.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sveikesnio gyvenimo receptas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)