• Psichologinė savijauta
  • Grožis
  • Šeimos sveikata
  • Imunitetas

„Kavoje esantis kofeinas padidina tam tikrų cheminių medžiagų, tokių kaip dopaminas ir norepinefrinas, kiekį smegenyse. Tai gali sukelti laimės ir euforijos jausmą. Žmonės išgėrę kavos taip pat gali jaustis budresni“, – sako sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ šeimos gydytoja Rasa Isevičienė.

Tačiau medikė pabrėžia – reguliarus kofeino vartojimas keičia smegenų cheminę sudėtį. Tai gali turėti įtakos jaučiamam nuovargiui, galvos skausmui ar net pykinimui. Tad ką daryti, jei norisi sumažinti suvartojamą kavos kiekį ar net apskritai jos atsisakyti? Galima išmėginti įvairias kavos alternatyvas.

Gydytoja sutiko papasakoti, kokie natūralūs energijos suteikiantys gėrimai šiuo metu yra patys populiariausi, ką išties verta išbandyti, o kas labiau išpopuliarėjo reklamos dėka, o ne dėl teikiamų naudų sveikatai.

Be saiko vartojamas kofeinas – tikrai ne pati geriausia idėja

Šeimos gydytoja R. Isevičienė pasakoja, kad tyrimai rodo, jog kavos poveikis sveikatai priklauso nuo individualių veiksnių. Pavyzdžiui, svarbu tai, kokia kava yra geriama – juoda, su pienu, o gal su grietinėle ir cukrumi.

„Kai kuriems žmonėms taip pat gali kilti problemų su kavoje esančio kofeino metabolizmu, net jei kava vartojama mažesniais kiekiais. Lėtai metabolizuojamas kofeinas yra genetinis sutrikimas, kuris susijęs su tam tikromis sveikatos problemomis, pavyzdžiui širdies ligų rizika“, – paaiškina pašnekovė.

Anot jos, per dieną daugumai sveikų suaugusiųjų yra saugu suvartoti iki 400 miligramų kofeino. Apytiksliai tiek kofeino yra keturiuose puodeliuose užplikytos kavos, dešimtyje skardinių gazuoto vaisvandenio „Coca cola“, dvejuose energetinio gėrimo buteliukuose.

Kada geriau kofeino kiekį griežtai kontroliuoti ar net jo visai atsisakyti

Šeimos gydytoja nurodo, kad poreikis mažinti kavos ir kofeino vartojimą yra individualus. Ji pabrėžia – reikia įsiklausyti į savo pojūčius ir organizmo poreikius.

„Vis tik yra asmenų, kuriems rekomenduojama ženkliai sumažinti arba visai nutraukti kofeino vartojimą. Tai – kofeinui jautrūs žmonės, o taip pat ir sergantys arterine hipertenzija. Kofeinas kenksmingas gali būti ir žmonėms, kurių jautri šlapimo pūslė“, – vardija R. Isevičienė.

Specialistė priduria, kad kofeinas gali kenkti ir žmonėms, kurie jaučia nerimą ar serga psichinėmis ligomis. Jei vargina nemiga ar kitos miego sutrikimų problemos, kofeiną taip pat verčiau apriboti.

„Tai aktualu ir žmonėms, kurie turi virškinimo trakto problemų, tokių kaip rėmuo ar dirgliosios žarnos sindromas. Kofeiną riboti turėtų ir nėščiosios, planuojančios pastoti arba maitinančios krūtimi moterys. Taip pat svarbu ir tai, kad egzistuoja vaistai, kurie gali sąveikauti su kofeinu. Tad jei gydytojas paskyrė stimuliatorius ar vaistus, skirtus gydyti cukrinį diabetą, kofeiną taip pat svarbu riboti ar net visai jį eliminuoti“, – nurodo medikė.

R. Isevičienė atskleidžia ir dar vieną įdomų faktą. Anot jos, asmenys su didesne kaulų lūžių rizika turėtų kofeiną vartoti taip pat labai saikingai, mat jis gali šiek tiek sumažinti kalcio absorbciją.

„Kofeinas veikia stimuliuodamas centrinę nervų sistemą, širdį, raumenis ir centrus, kurie kontroliuoja kraujospūdį. Vartojant dideliais kiekiais kofeinas gali sukelti nemigą, nervingumą, neramumą, pykinimą, padidėjusį širdies susitraukimų dažnį, dehidrataciją ir kitus šalutinius poveikius. Didesnės dozės gali sukelti galvos ir krūtinės skausmą, nerimą“, – apie šalutinius kofeino poveikius pasakoja pašnekovė.

Alternatyvos su kofeinu

R. Isevičienė teigia, kad nusprendus sumažinti suvartojamos kavos kiekį ar norint apskritai jos atsisakyti, galima išbandyti kitus gėrimus, kuriuose taip pat yra kofeino. Vienas tokių – šiuo metu itin populiari mačia (matcha).

„Matcha gaminama iš žaliosios arbatos lapų miltelių. Joje, kaip ir kavoje, yra kofeino, bet tik apie 70 miligramų viename puodelyje. Palyginimui, viename kavos puodelyje yra apie 100–120 miligramų kofeino. Šis gėrimas praturtintas aminorūgštimi teaninu, kuris gali sumažinti nerimą bei stresą. Mažiau tikėtina, kad, kitaip nei kava, matcha sukels širdies virpesius“, – sako pašnekovė.

Rasa Isevičienė

Medikė taip pat rekomenduoja išbandyti ir žaliąją arbatą. Puodelyje šio gėrimo, anot jos, yra maždaug 70 procentų mažiau kofeino nei kavoje. Žaliojoje arbatoje taip pat gausu augalinių junginių, vadinamų polifenoliais, kurie gali turėti naudos kūno svorio mažinimui. Geriant žaliąją abatą galimai sumažėja ir širdies bei kraujagyslių ligų, diabeto išsivystymo rizika.

„Dar vienas sprendimas – gerti juodąją arbatą. Joje kofeino daugiau nei žaliojoje, tačiau mažiau nei kavoje“, – teigia šeimos gydytoja.

Paskutinioji kavos alternatyva, kurioje taip pat galima aptikti kofeino – fermentuotas gėrimas kombučia. R. Isevičienė pasakoja, kad šis gėrimas yra gaminamas iš arbatos, dažniausiai – juodosios. Kombučia, anot medikės, gali būti naudinga žarnynui.

„Jei šiame fermentuotame gėrime yra kofeino, jo kiekis turėtų būti labai mažas. Šiuo metu atliekami tyrimai dėl kombučios naudos sveikatai, ypatingai, žarnyno mikroflorai. Tačiau svarbu paminėti, kad kombučioje gali būti ir alkoholio pėdsakų“, – pasakoja šeimos gydytoja.

Alternatyvos be kofeino

Tačiau nereikia nusiteikti, kad energijos gali suteikti tik gėrimai, kuriuose yra daug kofeino. R. Isevičienė teigia, kad išbandyti verta ir įvairias kavos alternatyvas, kuriose visai nėra ar labai mažai kofeino.

„Pavyzdžiui, pamėginti galima kavą pakeisti cikorijos šaknų gėrimu. Cikorija – žydintis augalas, kurio šaknys naudojamos kaip kavos alternatyva. Šiame augale yra tam tikros rūšies prebiotinių skaidulų, vadinamų inulinu, taip pat augalinės kilmės junginių, kurie gali turėti įtakos palaikant žarnyno ir širdies sveikatą. Cikorijos gėrimo skonis panašus į kavos“, – supažindina specialistė.

Ji taip pat pamini ir dar vieną augalą, kuris gali būti naudingas nusprendusiems atsisakyti kavos. Tai – ašvaganda. Anot medikės, tai – vaistinis augalas, kuris kai kuriems žmonėms gali padėti sutelkti dėmesį ir pagerinti atmintį. Šis augalas gali būti vartojamas kaip arbata arba pasirenkami jo papildai. Ašvaganda taip pat gali būti vartojama nuovargio gydymui.

„Kita alternatyva – auksinė šaknis (Rhodiola Rosea). Tai – žydintis augalas, kilęs iš Arkties. Iš auksinės šaknies galima virti arbatą. Rhodiola yra žinoma kaip adaptogeninė žolė, o tai reiškia, kad ji padeda prisitaikyti prie streso, mat didina organizmo adaptavimąsi“, – teigia pašnekovė.

Medikė pamini ir dar vieną gėrimą – mėtų arbatą. Anot jos, mėtoje yra stiprių fenolinių junginių, kurie didina koncentraciją, palaiko smegenų trumpalaikę atmintį, taip pat gebėjimą naudoti ir valdyti informaciją bei sustiprina neuroprotekcinius ir sveikus uždegiminius atsakus.

„Šiuo metu itin populiarios ir kakavos pupelės. Tai – džiovintos kakavmedžio vaisių sėklos. Karštas šokoladas arba kakava, kurie yra pagaminti iš nešarmintų kakavos miltelių, gali būti kavos alternatyva. Nešarmintuose kakavos milteliuose yra flavanolių, kurie yra susiję su atminties gerinimu ir vyresnio amžiaus žmonių pažinimo funkcijų palaikymu“, – itin naudinga informacija dalinasi R. Isevičienė.

Gal ir naudinga, bet rinktis reiktų atsargiai

Šeimos gydytoja pasakoja apie dar dvi kavos alternatyvas, kurios šiuo metu taip pat yra gana populiarios. Tai – kiaulpienių kava bei „Chai“ arbata. Vis tik šiuos gėrimus rekomenduojama rinktis itin atsakingai.

„Kiaulpienių kava, o taip pat ir arbata, gaminamos iš kiaulpienės augalo šaknies. Skrudintos kiaulpienės šaknies gabalėliai ir gėrimas savo išvaizda ir skoniu šiek tiek primena kavą, todėl dažniausiai laikomi kavos pakaitalais. Kiaulpienių šaknis naudojama tiek medicinos, tiek kulinarijos tikslais ir manoma, kad tai – detoksikuojantis augalas“, – teigia specialistė.

Vis tik šį augalą svarbu vartoti atsakingai. Medikė nurodo, kad su kiaulpienių šaknimis susijęs pavojus sveikatai yra nedažnas, tačiau tiesioginis augalo vartojimas per burną gali sukelti diskomfortą skrandyje, rėmenį, alergines reakcijas ar viduriavimą.

„Dar viena kavos alternatyva – „Chai“ arbata. Tai – juodoji arbata, kuri yra sumaišyta su medaus ir prieskonių, įskaitant kardamoną bei cinamoną, mišiniu. Paprastai šio gėrimo sudėtyje yra ir pienas. Ši arbata turi ilgą istoriją. Ankstyviausios versijos buvo gaminamos tik iš prieskonių. „Chai“ arbata – puikus antioksidantų, tokių kaip katechinai ir teaflavinai, šaltinis. Jie kovoja su oksidaciniu stresu“, – pasakoja šeimos gydytoja.

Tačiau R. Isevičienė sako, kad supakuotuose „Chai“ arbatos mišiniuose arba iš anksto paruoštuose gėrimuose dažnai yra daug pridėtinio cukraus ir pieno produktų.

„Kai kurių rūšių „Chai“ arbatos koncentratuose yra iki 24 gramų pridėtinio cukraus vienoje porcijoje. O pridėjus pieno taip pat padidėja cukraus suvartojimas. Svarbu prisiminti, kad rekomenduojamas cukraus kiekis paroje – 24 gramai moterims ir 36 gramai vyrams. Kad padidintumėte „Chai“ arbatos naudą sveikatai, svarbu atidžiai peržiūrėti produktų etiketes prieš juos įsigyjant“, – pataria specialistė.

Medikė teigia, kad jei įmanoma, „Chai“ arbatą galima gaminti namuose arba išbandyti nesaldintas jos rūšis. Šiame gėrime, anot R. Isevičienės, gali būti ir kofeino.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sveikesnio gyvenimo receptas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją