Ne vienam pacientui padėjusi medikė sutiko papasakoti apie tai, kokie mitybos principai svarbiausi, jei kovojama su onkologine liga.

Svarbiausia – subalansuota mityba

Šiais laikais itin daug kalbama apie sveikos mitybos principų svarbą. Net jei žmogus yra visiškai sveikas, valgyti subalansuotą maistą – būtina. Tad gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė pabrėžia: jeigu žmogus iki susirgdamas onkologine liga maitinosi sveikai, jam iš esmės nereikia nieko keisti.

„Vis dėlto, jeigu iki ligos gyvenimo būdas ir mityba nebuvo pavyzdiniai, rekomenduojama pradėti valgyti reguliariai. Vertėtų dažniausiai rinktis šviežiai paruoštą maistą, į racioną įtraukti visų maisto grupių produktų: kruopų, daržovių, vaisių, žuvies, įvairios mėsos, skirtingų natūralių pieno produktų, kiaušinių, riešutų, sėklų, prieskonių“, – pataria pašnekovė.

Gydytojos dietologės teigimu, sunkiai sergantiems pacientams vertėtų itin atidžiai stebėti savo mitybos periodiškumą. Kasdien reikėtų valgyti pusryčius, pietus ir vakarienę. Tai – pagrindiniai valgymai. Be jų, 1–2 kartus rekomenduotina suvalgyti sveikų užkandžių. Jei sergančiojo mityba nepakankama, rekomenduojama valgyti dažniau – 5–6 kartus per dieną, o jei pavyksta – dar dažniau, kas 1–3 valandas. Tokioje situacijoje aiškių ribų tarp pagrindinių valgymų ir užkandžių, anot medikės, nebelieka.

Anot E. Cikanavičiūtės, ligos gydymo metu ypač svarbu vadovautis bendromis maisto saugos ir higienos taisyklėmis. Ligoniui nereiktų valgyti pasibaigusio galiojimo produktų, svarbu vengti termiškai neapdorotų ar nepasterizuotų gyvulinės kilmės produktų ir jų patiekalų.

Baltymai – patys reikalingiausi sergančiam žmogui

Kaip teigia E. Cikanavičiūtė, labiausiai onkologine liga sergančio žmogaus mitybą nuo sveiko žmogaus mitybos turėtų skirti rekomenduojamas baltymų kiekis. Ligos ir jos gydymo metu baltymų poreikis organizme padidėja, todėl rekomenduojama į racioną įtraukti daugiau šios grupės produktų: paukštienos, žuvies, pieno produktų, ankštinių daržovių, riešutų.

Tačiau lygiai taip pat svarbūs ir produktai, kuriuose yra riebalų, angliavandenių.

„Riebalai pasižymi didžiausiu energijos kiekiu, todėl puikiai pasitarnauja užtikrinant pakankamą kalorijų suvartojimą. Produktai, kuriuose gausu angliavandenių, organizmą aprūpina ne tik jais, bet ir vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, antioksidantais. Vis dėlto jie turi ir mažiausią kalorijų tankį, išskyrus saldumynus“, – naudinga informacija dalinasi pašnekovė.

Vienas didžiausių iššūkių – mitybos nepakankamumas

Gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė sako, jog susirgus onkologine liga, drastiškai keisti mitybos įpročių nereikėtų. Tačiau žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą, svarbu maitintis subalansuotai bei sveikai.

„Kai kalbama apie uždegiminiams procesams neigiamos ar teigiamos įtakos turinčią dietą, turima omenyje valgymo įpročius, trunkančius ne vienerius metus. Norint pasveikti, subalansuota dieta itin reikšminga. Dėl ligos ir jos gydymo suaktyvėjus metabolizmui, svarbu aprūpinti organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis“, – paaiškina medikė.

Tačiau, anot jos, vienas didžiausių iššūkių onkologiniams ligoniams – mitybos nepakankamumas. Tai būklė, kurią sukelia nepakankamas maisto medžiagų suvartojimas arba jų įsisavinimas. Dėl šių priežasčių mažėja paciento kūno ir raumeninė masė, keičiasi kūno sudėtis. Tai sukelia organizmo fizinių ir psichologinių funkcijų sutrikimus, blogina ligos ir gydymo prognozes.

Pašnekovė sako, jog siekiant sumažinti mitybos nepakankamumo riziką, svarbiausia, kad žmogus apskritai valgytų. Taip pat svarbu daugiau dėmesio sutelkti ne į sveikatai palankios ir subalansuotos dietos principus, bet į maisto produktus, kurie aprūpintų organizmą gausiausiu kiekiu baltymų ir kalorijų.

Kaip vertinti cukrų ir druską?

Gydytoja dietologė sako, jog yra keli aspektai, kai kalbame apie onkologinių pacientų mitybą – jam nustatytas mitybos nepakankamumas ar ne.

Esant mitybos nepakankamumui, kuomet organizmas yra išsekęs, daržovės bei vaisiai turėtų būti valgomi itin nedideliais kiekiais. Juos vertėtų derinti su maistu, kuriame gausu baltymų bei riebalų. Pavyzdžiui, puikiai tinka kruopų košė su sviestu ir sūrio gabaliukais. Taip pat tokiam onkologiniam ligoniui nereikėtų vengti paprastaisiais angliavandeniais gausių produktų – anot E. Cikanavičiūtės, didesniam kalorijų suvartojimui sėkmingai pasitarnaus desertai ir papildomai pridedamas cukrus.

Jeigu pacientui mitybos nepakankamumo grėsmės nėra, anot medikės, pridėtinio cukraus ir druskos vertėtų vengti, taigi nereikėtų piktnaudžiauti baltuoju, ruduoju cukrumi, medumi, įvairiais sirupais, vaisių sultimis.

O produktai, kuriuose daug druskos (rūkyti, sūdyti, vytinti mėsos gaminiai), kaip teigia medikė, apskritai nerekomenduotini. Jų vartojimas siejamas su onkologinių ligų rizika. Todėl cukraus ir druskos vartojimas turi būti atsakingai ribojamas.

Tačiau gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė priduria, jog net ir tokiu atveju gali būti išimčių:

„Tarkim, ligonis išsekęs, jį vargina ne tik blogas apetitas, bet ir pykinimas, vėmimas, viduriavimas, jam svarbiausia – apskritai valgyti. Tokiu atveju rekomenduotina rinktis tai, kas tuo metu žmogui skaniausia. Kartais gali nutikti taip, jog sunkus ligonis į burną tegalės įdėti rūkytą kumpį ar šokoladą. Jei taip nutiko, nereikia nerimauti. Kai žmogus sustiprės ir dings mitybos nepakankamumo grėsmė, jam svarbu vėl laikytis sveikatai palankios ir subalansuotos ilgalaikės dietos principų“, – pataria gydytoja dietologė.

Onkologinės ligos vystymasis – ilgas procesas

Anot E. Cikanavičiūtės, tyrimų duomenys rodo, jog net 10–20 proc. onkologinių ligonių miršta ne dėl ligos, bet dėl mitybos nepakankamumo.

„Suprantama, ligos metu gali kilti psichologinių iššūkių pacientui ar jo artimiesiems. Gali atrodyti, kad baisi „nuodėmė“ valgyti nesveiką, daug cukraus turintį maistą.

Vis dėlto būtina suprasti, kad onkologinės ligos vystymasis – ilgas procesas, kuris trunka ne vienerius metus. Jam įtakos turi ne tik mityba, bet ir kiti veiksniai: genetika, jau persirgtos ligos“, – vardija medikė.

Ji pabrėžia, jog maistas, kuris yra laikomas nesveiku, per sąlyginai trumpą laiką neturės neigiamos įtakos gydymui ir jo rezultatams. Tačiau, jei maistas bus ribojamas, tai gali pakenkti sergančiam žmogui, prisidėti prie mitybos nepakankamumo.

Apetitui padidinti – įvairios gudrybės

Sergant onkologine liga, svarbi ne tik mityba, bet ir vartojami skysčiai. Anot gydytojos dietologės E. Cikanavičiūtės, skysčių kiekis ypač svarbus taikant chemoterapijos gydymą.

„Gydymo metu dėl nepakankamo skysčių vartojimo gali sutrikti inkstų veikla. Dėl šios priežasties gali tekti papildomai lankytis pas gydytojus, net gulėti ligoninėje.

Paprastai rekomenduojama gerti paprastą ar gazuotą vandenį, arbatą. Jei vargina mitybos nepakankamumas, tuomet bent dalį anksčiau paminėtų skysčių svarbu pakeisti kaloringais skysčiais – saldinta arbata, sultimis, pienu, kefyru, kokteiliais, kisieliumi, kompotu ar sultiniu“, – rekomenduoja ji.

Ji paaiškina, kad tokių skysčių vartojimas reikalingas tam, kad organizmas gautų ne tik vandens, bet ir papildomą kiekį kalorijų. O jei nėra apetito, imtis visokių pagudravimų:

„Svarbu pirmenybę teikti mėgstamam maistui. Galima keisti patiekalų pateikimo formas, valgymo vietas, pavyzdžiui, papietauti restorane, prieš valgį ar po jo pasivaikščioti gryname ore. O jei nėra jėgų vaikščioti, puiki išeitis pasėdėti balkone ar terasoje“, – naudingais patarimais dalijasi pašnekovė.

Gydytoja dietologė sako, jog esant blogam apetitui, lengviau valgyti rūgščius, sūrius patiekalus. Apetitui padidinti reikėtų rinktis šaltus maisto produktus ar patiekalus. Anot E. Cikanavičiūtės, apetito pablogėjimo priežastys neretai būna emocinės, tad jei psichologinė būklė nesitaiso, vertėtų apsvarstyti individualios ar grupinės psichoterapijos galimybę.