Sumanaus taupymo planas

Ir sveikatai, ir grožiui

Tikriausiai dauguma girdėję – jei norite džiaugtis geru regėjimu, valgykite daugiau morkų. Morkos iš tiesų naudingos akims, tačiau ypatingai vertinamos norinčiųjų išsaugoti grožį bei jaunystę.

Ryškiaspalvės oranžine spalva nusidažiusios morkos savyje turi sukaupusios gausų kiekį beta karotino, kuris organizme pavirsta itin reikalingu vitaminu A. Šis vitaminas būtinas ne tik geram regėjimui palaikyti, bet ir plaukams bei nagams stiprinti, odos grožiui puoselėti.

Matyt, tikrai ne veltui būtent morkos buvo ir viena mėgstamiausių garsiosios aktorės Marilyn Monroe daržovių. Jos įprotis prie kepsnio kaskart sukrimsti bent keletą šviežių morkų iki šiol juokais vadinamas „Marilyn Monroe dieta“. Ir iš tiesų – morkose gausu maistinių skaidulų, kurios palengvina virškinimo procesus, teigiamai veikia cukraus kiekį kraujyje ir padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Be to, morkos, nors ir natūraliai saldžios, nėra kaloringos.

Sveikesnė alternatyva įprastiniams pyragams

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad morkos lietuviams – tokia pat įprasta ir pamėgsta daržovė, kaip bulvės ar svogūnai. Tad į pirkėjų krepšelius šviežių morkų ryšulėliai keliauja visais metų laikais – ir vasarą, ir žiemą.

„Tai maistingos, nebrangios ir universalios daržovės, puikiai tinkančios ir troškiniams gaminti, ir gardiems desertams kepti. Be to, šviežios morkos į mūsų prekybos tinklo parduotuves atkeliauja iš vietos ūkininkų, o lietuvių užaugintą produkciją, kurią galime pasiūlyti itin patraukliomis kainomis, mūsų pirkėjai itin vertina“, – sako V. Budrienė.

Didžiausias morkų privalumas konditerijoje – natūralus jų saldumas, galintis pakeisti cukrų ar dirbtinius saldiklius. Tai – ne tik sveikesnė, bet ir kūno linijoms draugiškesnė alternatyva, tad neatsispirti gabalėliui šviežiai kepto morkų pyrago galės net ir tie, kurie įprastai smaližiauti sau neleidžia.

Gaminti desertus iš morkų nesudėtinga, tad išsikepti sveikuolišką morkų pyragą pavyks net ir virtuvės naujokams. Svarbiausia – neužgožti naudingųjų morkų savybių nebūtinais priedais (pavyzdžiui, saldžiais glajais) ir nebijoti eksperimentuoti, nes morkos puikiai dera su įvairiausiais prieskoniais – kardamonu, muskatu ar cinamonu.

Purusis morkų pyragas

Svarbiausias šio pyrago ingredientas, be abejonės, šviežios traškios morkytės. Į pirkinių krepšelį dedame jas, miltus ir kiaušinius, o kitų pyragui reikalingų produktų, beveik neabejojame, turėsite savo namų virtuvėje. Skonis tarsi už milijoną, nors išleisite vos kelis eurus!

Reikės:

300 gramų morkų
300 gramų miltų
4 vidutinio dydžio kiaušinių
200 mililitrų aliejaus
60 gramų krakmolo
2 šaukštelių kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos ir cinamono
Šiek tiek tarkuotos apelsinų žievelės

Morkas sutarkuokite naudodami smulkią tarką. Atskirame inde išplakite kiaušinius (nepatingėkite, kiaušinių masė turi būti vientisa) ir pagardinkite žiupsneliu druskos, cinamonu bei tarkuota apelsino žievele. Tuomet į kiaušinius supilkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir viską išmaišykite.

Persijotus miltus sumaišykite su krakmolu ir kepimo milteliais, tuomet supilkite į morkų, aliejaus ir kiaušinių mišinį. Viską išmaišykite iki vientisos masės, tačiau nepersistenkite.

Kepimo indą patepkite sviestu ir supilkite į jį paruoštą pyrago tešlą. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite maždaug 50 minučių. Geriausias būdas patikrinti, ar pyragas jau iškepęs – įsmeigti į jo centrą medinį pagaliuką. Jei šis lieka sausas, vadinasi pyragą galima traukti.

Iškepusio pyrago neskubėkite pjaustyti – leiskite atvėsti ir tuomet ragaukite!

Šaltinis
Temos
Projektas „Sumanaus taupymo planas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją