Sumanaus taupymo planas

Eksperimentuokite su skoniais neišlaidaudami

Įmantrios kaukės ir kostiumai, vaikštinėjimas nuo durų prie durų kaulijant saldainius ir šiurpiai siautulingi vakarėliai – Vakaruose įsitvirtinusios Helovino šventės tradicijos vis labiau prigyja ir lietuvių tarpe. Jei planą vakarui jau turite, belieka pasirūpinti moliūgu – bene svarbiausiu Helovino šventės atributu.

„Kiekvieną rudenį moliūgai rikiuojasi tarp populiariausių daržovių, o tam, be abejonės, įtakos turi ir Lietuvoje jau tradicija tapęs Helovinas. Būtent dėl jo paprastai moliūgų pardavimai išauga kone dešimt kartų. Iš viso spalio mėnesį parduodame net apie 60 tonų moliūgų, tarp kurių – nuo lietuviškų vėlyvosios veislės moliūgų iki sviestinių, atgabentų iš Italijos. Artėjant Helovinui pirkėjams pasiūlėme ir dekoratyvinių įvairiausiomis spalvomis ir formomis papuoštų moliūgų, kurie iškart sulaukė daug dėmesio“, – teigia V. Budrienė.

Norintiems sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko patiks tai, kad moliūgai ilgai negenda – kambario temperatūroje jie gali išsilaikyti mėnesius, o prapjauti ir laikomi šaldytuve – ištisas savaites. Todėl kitą kartą pristigę idėjų vakarienei ir po ranka turėdami moliūgo, pagardinkite juo įprastus patiekalus. Paragavę moliūgu paskanintos bulvių košės, kitaip jos daugiau nebegaminsite!

Vos iš vieno moliūgo neišlaidaudami lengvai pagaminsite dešimtis maistingų patiekalų. Tad jeigu nesiekiate pagerinti JAV Nebraskos valstijos gyventojo Duane'o Hanseno pasaulio rekordo ir neplanuojate daugiau nei 384 kg sveriančiu moliūgu perplaukti upės, drąsiai eksperimentuokite su parduotuvėje įsigyto moliūgo skoniais savo virtuvėje.

Idėjos, kaip sumaniai panaudoti moliūgą

Kai visi kreminės moliūgų sriubos receptai jau išbandyti, metas panaudoti moliūgą dešimtims kitų patiekalų gaminti.

● Moliūgą supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite keptuvėje su aliejumi, druska ir pipirais – greitas ir skanus garnyras kepsniams ar priedas salotoms.
● Bulves pakeiskite moliūgais. Šaukite į orkaitę juostelėmis pjaustytą ir aliejumi bei prieskoniais pagardintą moliūgą ir turėsite maistingą alternatyvą keptoms bulvytėms.
● Mėgaukitės moliūgų traškučiais. Suraikykite moliūgą plonais griežinėliais, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite mėgstamais prieskoniais, surikiuokite ant kepimo popieriaus ir paskrudinkite orkaitėje.

● Pasigaminkite universalios moliūgų tyrės. Ant popieriumi išklotos skardos dėkite kubeliais pjaustytą moliūgą, svogūną, paprikas ir pomidorus (pastarieji nebūtini). Pagardinkite aliejumi, prieskoniais ir kepkite apie 20 minučių. Iškeptas atvėsusias daržoves sutrinkite į tyrę. Puikus padažas makaronams, priedas sriuboms ir troškiniams. Be to, tyrės likučius galima užšaldyti.
● Įtarkuokite moliūgo į pusryčių blynus ir kitus saldžius kepinius
● Trintas sviestinis moliūgas itin tinka varškės apkepui pagardinti. Kartu jis patiekalui suteikia gražią auksinę spalvą.

● Sriubas ar troškinius virkite moliūge. Vadovaukitės įprastais patiekalų receptais, tačiau, užuot virę juos puode, naudokite išskobtą ir orkaitėje 15 minučių pašildytą moliūgą. Pašaukite moliūgą su visu patiekalo turiniu į orkaitę ir troškinkite tiek pat laiko, kiek užtruktumėte naudodami įprastus indus.
● Neišmeskite maistingų moliūgo sėklų. Išlukštenkite ir paskrudinkite jas sausoje keptuvėje. Valgykite vienas, gardinkite salotas, košes ir sriubas.

Įdarytas sviestinis moliūgas

Jaukus, šildantis ir maistingas patiekalas visai šeimai. Jam pagaminti prireiks vos kelių nebrangių ingredientų, o pusę jų jau neabejotinai turite namuose.

Keturiems asmenims reikės:

● Sviestinio moliūgo
● 400 g mėgstamo faršo (tinka bet kokia mėsa)
● Druskos, prieskonių
● Aliejaus

Sviestinį moliūgą pjaukite išilgai per pusę. Abi puses išskobkite, palikdami apie 1 cm storio kraštus. Išskobto moliūgo vidų ir žievę įtrinkite aliejumi. Išskobtus moliūgo gabalėlius pasmulkinkite, sumaišykite su faršu, druska ir mėgstamais prieskoniais (su moliūgu puikiai dera saldžioji paprika, čiobreliai, juodieji pipirai). Gauta mase įdarykite moliūgą ir pašaukite į orkaitę apie 30 minučių. Jeigu norisi, likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, patiekalą pagardinkite tarkuotu sūriu.