Rinkis gyvenimą

Lietuvoje ne vienerius metus fiksuojamas didelis savižudybių skaičius, aukšti alkoholio vartojimo rodikliai. Rimtų pasekmių palieka ir smurtas artimoje aplinkoje. DELFI žurnalistai projekte ne tik analizuoja susidariusią situaciją, bet ir kviečia lietuvius neužsimerkti susidūrus su šiomis socialinėmis problemomis.

Sociologai atkreipia dėmesį, kad augant šios kartos atstovų sąmonę formavo laikmetis, kuriame būta krizių, teroro aktų ir kitų sukrėtimų. Visuotinis interneto atsiradimas taip pat paliko žymę. Jau ir taip turėję daugybę iššūkių, galiausiai jie susidūrė su koronaviruso pandemija – specialistai pastebėjo, kad Z kartos atstovų emocinę būklę ji palietė bene skaudžiausiai, išaugo jaunų žmonių savižudybių skaičius.

Daugiau apie tai, su kokiais didžiausiais iššūkiais tenka susidurti jaunajai kartai, interviu papasakojo vaikų ir paauglių psichologė Asta Blandė.

– Kokiomis savybėmis išsiskiria Z kartos atstovai ir su kokiais didžiausiais iššūkiais jiems tenka susidurti?

– Z kartos (nuo žodžio „zero“ arba „naujos pradžios“) atskaitos taškas – technologijų atsiradimas ir su tuo susiję šios kartos atstovų bruožai: domėjimasis virtualioje erdvėje atsirandančia informacija ir galimybėmis, nerimastingumas, siejamas su informacijos gausa ir informaciniu triukšmu, kuris yra dažnas dirgiklis. Su tuo susiję ir šiai kartai kylantys iššūkiai: iš vienos pusės Z karta pasižymi poreikiu naudotis neribota laisve ir galimybėmis save išreikšti, būti matomiems, pripažintiems, iš kitos, dažnu atveju – atsakomybės, pareigos jausmo ir emocinės brandos stoka suaugusiojo amžiuje.

Nors individualūs atvejai gali visiškai skirtis, paprastai Z kartoje pastebimos tam tikros elgesio tendencijos, pavyzdžiui, jie dažnai viską nori gauti greitai, iš karto ir daug. Jiems norisi įdėjus minimaliai pastangų sulaukti aukštų pasiekimų ir įvertinimų. Taip pat jiems svarbu, kad būtų užtikrintos jų teisės, sudaromos palankios aplinkybės ir galimybės, o dėl pareigų jie linkę diskutuoti. Neretai viena sunkesnių užduočių jiems yra išlaukti, spręsti nepalankias situacijas kryptingai, nes norisi bėgti, keisti ir atsitraukti.

Z karta pasižymi vartotojiškumu įvairiose situacijose, net tarpusavio santykiuose jiems norisi būti gerai, patogiai ir kiek įmanoma lengviau.

– Dar iki pandemijos Z kartos jaunuoliai vadinti vienišiausia karta žmonijos istorijoje. Kas vertė taip manyti ir ar jūs pritartumėt šiam teiginiui?

– Pripažinsiu, kad nelengva vertinti individualius kartos atstovus pagal kokį nors šabloną, tačiau tam tikras tendencijas galime pastebėti. Vienišumo tema šioje kartoje pastebima ir gan dažnai.

Atkreipčiau dėmesį, kad šios kartos atstovus auginantiems tėvams kilo nemažas iššūkis prisijaukinti į savo gyvenimą technologijas taip, kad jos būtų pagalbininkės, o ne rūpesčių šaltinis. Dažna šeima į naujai atsiveriančias galimybes nėrė taip, kad tapo mažiau dėmesingi tiek savo, tiek ir vaikų prigimtiniams poreikiams, kurie labiau susiję su tarpusavio santykių kokybe nei trumpalaikių patyrimų kiekiu.

– Z karta dažniau nei kiti susiduria su ypač bloga psichologine savijauta ir net patys rečiausiai įvardija savo emocinę būseną kaip gerą. Kodėl taip nutiko?

– Keliu kelias prielaidas tokiai situacijai paaiškinti. Viena jų – įprotis, kad aplinka ir aplinkiniai turi pasirūpinti, kad žmogus jaustųsi gerai ir jo gyvenimas klostytųsi palankiai. Kitaip tariant, nelengva šiame greit besikeičiančiame pasaulyje, kai pačiam trūksta atsakomybės bei įgūdžių rūpintis savimi.

Kita prielaida – kai galimybių daug, o brandos trūksta, atrodo, kad turi beveik viską nupirkti ir patirti, o tai tampa dideliais savo paties spąstais bei sukuria nepasitenkinimo jausmą.

– Jaunesnės Alfa kartos vaikai, pasak specialistų, yra dar jautresni ir uždaresni. Kaip pasirūpinti psichine sveikata sekasi jiems?

– Kiek susiduriu praktikoje, Alfa kartos vaikų tėvai jau daugiau domisi tarpusavio santykių kokybės gerinimu, aiškių ribų nubrėžimu, orientacija į svarbias ir pamatines vertybes, tad esu linkusi manyti, kad tam tikros emocinės bėdos bus greičiau atpažįstamos ir ieškoma specialistų bei būdų jas mažinti ir spręsti. Šios kartos vaikai ir jų tėvai dažniau konsultuojasi su psichikos sveikatos srityje dirbančiais specialistais, ieško informacijos ir galimybių geriau ir greičiau padėti sau.

– Ką daryti, kad jaunosios kartos jaustųsi geriau ir vaikai augtų psichologiškai stabilesni? Gal galėtumėte duoti vertingų patarimų tėvams?

– Visus kviesčiau pirmiausia stiprinto pasirūpinimo savimi įgūdžius. Rūpindamasis savimi žmogus jaučiasi vertingesnis, leidžia išreikšti save, kuria gražesnius tarpusavio santykius, yra kur kas stabilesnis ir ramesnis. Taip pat atkreipčiau dėmesį į vertybes, kurias puoselėdami auginame harmoningą asmenybę, žinančią, ką gali duoti, kad galėtų kažko tikėtis iš aplinkos.

Daugelis Z kartos atstovų šiuo metu jau beveik suaugę arba jau suaugę žmonės. Jei iki šiol pritrūko laiko, išminties ar įgūdžių padėti savo vaikams suprasti apie gyvenimo prasmę, kokybės svarbą ir vidinės ramybės reikšmę, visuomet galime juos išgirsti, pabrėžti, kokie jie nuostabūs ir vertingi kaip žmonės, ir atskleisti paslaptis apie tai, kaip padėti sau pozityviau žvelgti ir vertinti tai, ką jie turi.

Ir dar vienas svarbus dalykas: kai esame „duobėje“, prisiminkime, kad yra žmonių, kurie turi žinių ir įgūdžių mums padėti. Kartais reikia tiek nedaug.

Šaltinis
Temos
Projektas finansuojamas Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja Sveikatos apsaugos ministerija.
Specialusis projektas „Rinkis gyvenimą“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją