Rinkis gyvenimą

Lietuvoje ne vienerius metus fiksuojamas didelis savižudybių skaičius, aukšti alkoholio vartojimo rodikliai. Rimtų pasekmių palieka ir smurtas artimoje aplinkoje. DELFI žurnalistai projekte ne tik analizuoja susidariusią situaciją, bet ir kviečia lietuvius neužsimerkti susidūrus su šiomis socialinėmis problemomis.

Kai leukemija palaužė mamą, mergaitei nebuvo nė trejų

Būdama maža, Agnė patyrė didelę netektį – prarado mamą, kuri sirgo leukemija. Jauna moteris skubėjo gyventi ir patirti motinystės džiaugsmą, nors žinojo, kad jai liko nedaug.

„Ji buvo labai stipri moteris, ištvėrė visas procedūras. Kadangi auglys buvo kulne, galų gale teko amputuoti dešinę koją iki kelio. 21 metų ėmė lauktis manęs. Nors gydytojai ir sakė, kad tai nėra gera mintis, kad liga gali atsinaujinti, ji nekreipė į tai dėmesio – pasakė, kad nori palikti kažką po savęs. Tačiau liga atsinaujino, išplito į plaučius ir 23 metų ji pralaimėjo kovą su liga“, – prisimena mergina.

Tuo metu jai tebuvo pustrečių metukų, todėl šiandien ji nieko daugiau apie tai neprisimena. Nepaisant to, tragedija merginos gyvenime paliko didelę žaizdą.
Visi giminaičiai padėjo. Tačiau, kaip suprantate, mamos niekas negali atstoti.
Agnė

„Mama be proto mane mylėjo, o aš esu tikra jos kopija – taip sako visi, kurie ją pažinojo. Tėtis dirbo daug, bet jam padėjo mamos mama – mano močiutė. Visi giminaičiai padėjo. Tačiau, kaip suprantate, mamos niekas negali atstoti“, – teigia Agnė.

Bėgant metams, mamos trūko vis labiau

Nors maža mergaitė buvo judri it vijurkas, pradėjusi lankyti gimnaziją, tapo drovesnė. Nors viduje jautėsi prieštaringai, mergina stengėsi visus pralinksminti, daug dėmesio skirdavo aplinkiniams, o apie save galvojo mažiausiai.

„Gal tai ir lėmė, kas nutiko, kai suėjo 16 metų. Kaip ir visi, perėjau tą sunkų periodą – paauglystę, maištavimą, patyčias. Buvau labai jautri, viską priimdavau asmeniškai, išgyvendavau kitų sunkumus, tarsi tai būtų mano. 9 klasėje tiesiog viskas tarsi burbulas sprogo ir pasikeitė. Matyt, susidėjo visos didelės ir mažos problemos, kurios tuo metu atrodė sunkios. Ir palūžau. Užsisklendžiau nuo visų, nebesišypsojau, pasinėriau į save“, – prisimena Agnė.
Agnė ir jos šuo Bosas

Tuo metu ji kreipėsi į mokyklos psichologę, jautė artimiausių draugių palaikymą, tačiau nuo to laiko ji nebesijaučia tokia, kaip anksčiau.

„Gyvenimas tikrai siunčia daug išbandymų, kurie nėra iš lengvųjų. Bet kas jų negauna? Juk gyvenimas ir yra toks. Kartais atrodo, kad norisi nuleisti rankas, bet atsistoju ir einu toliau. Tikrai yra daug žmonių, o ypač jaunų, kuriems yra labai sunku. Jei sunku, negalima tylėti, reikia stengtis dėl savęs ir nebijoti prašyti pagalbos. Bet tikrai viskas yra įmanoma, užtenka tik suvokti, nelaikyti šalia savęs tų, kurie tempia tave žemyn. Jie neverti brangaus mūsų laiko“, – teigia mergina.

Rado šunį, kuris jai priminė pačią save

Agnė žinojo, kad jai reikia rasti gyvenime „kabliuką, kuris padėtų atsistoti“. Tuo kabliuku jai tapo Bosas – jos šuo. Besimokydama 11 klasėje, ji susipažino su vaikinu, su kuriuo apsigyveno pradėjusi studijuoti universitete. Jauna pora nusprendė įsigyti šunį, kurio Agnė visada norėjo.
Darau viską, kas man padėtų atsistoti ant kojų. Jei man sunku, Bosas tiesiog tai jaučia, atsigula šalia, „išbučiuoja“, ima kvailioti su žaislais arba tiesiog būna greta.
Agnė

„Radau savo charakterį atitinkančią veislę – rotveilerį. Žinojau, kad tikrai noriu patino. Dar iki dabar prisimenu, kaip jį išsirinkau. Atėjome prie aptvaro, kur buvo 5 šuniukai ir jų mama. Pats pirmas atlėkė mano mažylis, ant kurio vėliau suvirto visos kitos kalytės, tad jis prasispraudė iš po jų kojų, nuėjo į kampą ir liūdnai žiūrėjo. Jį ir pasiėmiau“, – prisimena ji.

Agnė iškart pajuto ryšį su šuniuku. Bosas nuo pat mažens buvo imlus dresūrai, jau kitą dieną, kai pasiėmėme išmoko sėdėti ir gulėti per 15 minučių.
Agnė ir jos šuo Bosas

„Jis augo sveikas ir guvus, smalsus ir stiprus. Man labai priminė mane, kokia buvau. Atrodo, kad jis supranta viską, ką jam sakau ar prašau, labai mėgsta „pakalbėti“ arba „atsikalbinėti“. Yra toks pat užsispyręs, kaip ir aš. Mėgsta būti dėmesio centre ir pozuoti prieš kamerą“, – sako mergina.

Šuo praskaidrina merginos gyvenimą

Tačiau, kaip būna gyvenime, kartais santykiai nenusiseka. Po 4 metų draugystės, jie išsiskyrė – vaikinas neprieštaravo, kad Bosą mergina pasiliktų sau.

„Grįžau atgal namo. Bosas labai patenkintas, nes turi daug vietos ir dar kitą šuniuką – draugą Džeiką. Taip kol kas ir gyvename. Dabar Bosui yra 2,5 metų. Jis man tapo visko centru, neleido ir neleidžia per daug pasinerti į save, nes turiu stengtis dėl jo, turiu į ką susitelkti. Darau viską, kas man padėtų atsistoti ant kojų. Jei man sunku, Bosas tiesiog tai jaučia, atsigula šalia, „išbučiuoja“, ima kvailioti su žaislais arba tiesiog būna greta“, – džiaugiasi Agnė.
Gal kažkas to ir negali suprasti ir atrodo keista ar kvaila, bet man tai nesvarbu. Svarbu, kad jis yra mano gyvenime ir padarysiu viską, kas mano valioje, kad jis būtų laimingas, sveikas ir nugyventų kuo geresnį gyvenimą, kiek jam yra lemta.
Agnė
Mergina įsitikinusi, kad nuo tada, kai įsigijo šunį, jos gyvenimas tapo kur kas geresnis – kai turi šunį, turi dažniau išeiti į lauką, su juo užsiimi, o tai tiesiog labai išjudina.
Agnė ir jos šuo Bosas

„Jei ne jis, nežinau, kaip viskas būtų susidėlioję, kaip jausčiausi. Nors šiuo metu nėra lengva, nes ir darbas, ir mokslai, rutina labai apsunkina psichologiškai, tačiau jis visada šalia. Jei labai sunku pasidaro, tiesiog pasikviečiu pas save ir jis būna šalia, kol pasidaro geriau, nurimstu. Iš tiesų labai norėčiau ir svajoju užsiimti žmonių, o ypač vaikų švietimu apie gyvūnus, jų auklėjimą, atsakomybę, kurią reikia prisiimti auginant augintinį“, – sako Agnė.

Džiaugiasi, kad turi kuo rūpintis

Visgi, ji pabrėžia, kad gyvūnas – didelė atsakomybė, ir tikrai ne keliems metams. Bosas jai tapo emocine parama, suteikia motyvacijos, padeda judėti į priekį. Mergina prisipažįsta, kad šiandien jis jai – visas pasaulis.

„Be jo būtų daug sunkiau. Nekeisčiau jo į nieką kitą. Nors ir sunku suderinti gyvenimo būdą ir rutiną, bet jis kantriai laukia manęs, o praleistas laikas kartu yra tikra atgaiva sielai. Bosas nuostabus, nepakartojamas ir toks vienintelis. Gal kažkas to ir negali suprasti ir atrodo keista ar kvaila, bet man tai nesvarbu. Svarbu, kad jis yra mano gyvenime ir padarysiu viską, kas mano valioje, kad jis būtų laimingas, sveikas ir nugyventų kuo geresnį gyvenimą, kiek jam yra lemta“, – sako Agnė.