Ragaujam rudens!

Šalia troškinto gaidžio tradiciškai Aukštaitijoje buvo tiekiama perlinių kruopų košė. Šiandien ją mėgstama keisti į bulvių košę, o gaidį – į šviežią vištieną. Jei jau sąžiningai sektume autentišką receptą, pirmiausia reikėtų skubėti kieman gaudyti gaidžio, kaip tai darydavo aukštaičiai. Tačiau pripažinkime: šiandien daugeliui mūsų tai būtų ganėtinai keblu, o nusipirkti vištienos – kur kas paprasčiau.
Aukštaitijos patiekalas

Kaip pastebi G. L. Demarco, grietinėje troškintos vištienos receptas primena lengvą, dietinį patiekalą. Jam pritaria ir R. Sakalienė – šviežių daržovių košė iš moliūgo, saliero šaknelės ir bulvių užtikrins švelnų ir lengvą rudens skonį.
„Atkūrėm Lietuvos paveldą – šiandien paskutinį kartą pakeliavom per Lietuvą ir buvome Aukštaitijoje. Dabar pabandykite namuose jūs, ir nepamirškit – ragaujam rudens!“, – išmėginti tradicinį aukštaitišką receptą kviečia G. L. Demarco.
Aukštaitijos patiekalas

Reikės:

Višta – 1,5 kg

Sviestas – 30 g

Svogūnai – 2 vnt.

Česnako skiltelės – 8 vnt.

Pienas – 400 ml

Grietinė – 100 g

Salierų šaknis – 200 g

Moliūgas – 100 g

Bulvės – 200 g

Miltai – 1 v. š.

Druskos ir juodųjų pipirų

Šlakelio alyvuogių aliejaus padažui

Keleto lauro lapelių

Saujos šviežių čiobrelių

Ruošimas:

Į keptuvę įpilame šiek tiek aliejaus, pakaitiname sviestą, dedame lauro lapelius ir nesmulkintas česnako skilteles. Aptirpus sviestui, į keptuvę dedame vištą ir leidžiame jai apkepti iš visų pusių.

Smulkintais svogūnais išklojame didelį puodą, ir į jį perkeliame apkepusią vištą. Į keptuvę, kurioje kepinome vištą, supilame pieną ir grietinę, pabarstome druska ir pipirais, nepamirštame ir čiobrelio, viską pamaišome. Gautu padažu apipilame puode esančią vištą.

Orkaitę įkaitiname iki 160oC ir paliekame uždengtą puodą su višta kepti 40-70 minučių – didesnei vištai prireiks daugiau laiko, tad laiką reikėtų matuoti atsižvelgiant į jos dydį.

Kol kepa višta, ruošiame daržovių košę. Nuskutame bulves, moliūgą ir saliero šaknį, supjaustome mažais kubeliais ir verdame pasūdytame vandenyje apie 20 minučių. Daržovėms išvirus, triname jas su nedideliu gabalėliu sviesto, kol gausime kreminę konsistenciją.

Pabaigai, ruošiame padažą, su kuriuo patieksime keptą vištą ir daržovių košę. Tam reikia ant nedidelės kaitros keptuvėje pakaitinti šaukštą sviesto ir šaukštą miltų, juos išmaišyti, kol padažas sutirštės.

Metas iš orkaitės išimti iškeptą vištą – lėkštėje ją tiekiame ant daržovių košės, viską apipilame sviesto ir miltų padažu ir papuošiame čiobreliais. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)