Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms


Pasiruošimas

Nors šaldymas yra kur kas paprastesnis darbas nei kad, pavyzdžiui, konservavimas, visgi ir jam reikia tinkama pasiruošimo. Talpos, kuriose šaldysite vaisius ar uogas, turėtų būti švariai išplautos ir nusausintos. Geriausia šaldymui rinktis plastikines dėžutes su dangteliais arba plastikinius daugkartinio naudojimo maišelius su užtrauktukais. Tačiau svarbiausia, kad talpa būtų sandari, nes kitaip į šaldomas uogas ar vaisius gali įsigerti kitų kameroje esančių produktų kvapai.

Taip pat labai svarbu, kad šaldymo talpos būtų ne per didelės, nes kitu atveju užšaldytus vaisius ir uogas teks laužyti ar net kapoti. Tad geriausia produktus šaldyti nedidelėmis porcijomis, po kelis šimtus gramų.

Prieš imdamiesi šaldymo, atlikite kameros reviziją ir atlaisvinkite vietos. Daugelio šaldytuvų kameros turi po kelis šaldymo skyrius, dažniausiai mėsai ir daržovėms, todėl rinkitės būtent pastarąjį. Ideali uogų ir vaisių šaldymo temperatūra – nuo 0 iki -8 laipsnių šalčio.

Uogų ir vaisių pasirinkimas

Pagrindinė uogų ir vaisių šaldymo taisyklė – šie turi būti pilnai sunokę, tačiau jokiu būdu nepernokę arba dar nespėję sunokti. Jei užšaldysite nesunokusį vaisių, šis toks išliks ir jį atšildžius, o jei uoga bus per pernokusi, atšildžius gausite sutižusį ar net sugedusį produktą.

Dedamus į šaldymo kamerą uogas arba vaisius būtina gerai nuplauti šaltame vandenyje ir nusausinti. Tai geriausia padaryti produktus išdėliojus ant popierinių rankšluosčių ir ant viršaus uždėjus dar po vieną sluoksnį popieriaus.

Šaldymo būdai

Uogas ir vaisius galima užšaldyti labai įvairiai. Pavyzdžiui, mažesnes uogas galima šaldyti tiesiog sudėjus porcijomis arba sutrynus. Didesnius vaisius geriausia supjaustyti mažesniais gabaliukais arba taip pat sutrinti.

Šaldyti gėrybes galima tiek atskirai, tiek ir kartu. Geriausia derinti panašaus skonio ir tekstūros uogas bei vaisius – braškes su avietėmis, raudonuosius serbentus su juodaisiais, obuolius su kriaušėmis ir pan. Tačiau galima ir paeksperimentuoti, pavyzdžiui, kartu užšaldyti sutrintus persikus ir slyvas.

Užšaldžius uogas ir vaisius, talpos išorė dažniausiai pasidengia ledo kristalais, todėl ją išėmus iš kameros, kartais sunku nustatyti, kokios gi gėrybės buvo užšaldytos. Dėl šios priežasties rekomenduojame užklijuoti vaisių ir uogų pavadinimus ant maišelių ar dėžučių.

Šaldymo laikas

Ant šaldytų produktų ne tik pravartu užklijuoti turinio pavadinimus, bet ir datą, kada jie buvo užšaldyti. Tinkamai užšaldyti ir laiku atšildyti vaisiai bei uogos išlaiko kone 90 proc. vertingųjų savo medžiagų. Tačiau yra sąlyga – būtina atkreipti dėmesį į laikymo šaldiklyje laiką. Kuo kameroje temperatūra žemesnė – tuo ilgiau joje galite laikyti šaldytą produktą. Tačiau prie minėtos optimalios temperatūros uogas ir vaisius rekomenduojame laikyti ne ilgiau nei 4 mėnesius.

Taip pat rekomenduojame talpas su šaldytais produktais laikyti šaldymo kameroje kuo giliau, nes atidarius šaldiklį, arčiau esančių produktų temperatūra akimirksniu nukrinta, ir dėl to sutrumpėja jų laikymas. Arčiau durelių laikykite tuos produktus, kuriuos planuojate suvartoti greičiau.

Atšildymas

Keletas taisyklių galioja ir susiruošus atšildyti uogas ar vaisius. Idealiausia tai daryti palaipsniui – iš kameros perdėjus į šaldytuvą arba laikant kambario temperatūroje.

Jei neturite laiko ir norite, kad užšaldytas produktas atšiltų greičiau, su visa dėžute ar maišeliu galite palaikyti jį karštame, tačiau ne verdančiame vandenyje. Nerekomenduojame uogų ar vaisių bandyti atšildyti mikrobangų krosnelėje, nes dėl didelės šiluminės energijos šaldytas produktas gali ištižti, prarasti formą ir tekstūrą.

Verta žinoti

Pakartotinai užšaldyti vaisių ir daržovių nepatartina, nes dėl to jie netenka savo naudingųjų medžiagų ir vitaminų bei gali pradėti pūti. Atšildant aktyviai dauginasi mikroorganizmai, o tai pakartojus, procesas dar labiau suaktyvėja, todėl atšildyti produktai gali tapti apsinuodijimo priežastimi.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją