Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Pasiruošimas ir reikalingos priemonės

Pagrindinis ir nepamainomas konservavimo įrankis yra indas, kuriame žiemos jūsų užkonservuotos gėrybės. Priklausomai nuo žadamų konservuoti daržovių ar vaisių dydžio, atitinkamai reikėtų rinktis ir stiklainio tūrį. Didesniems gėrybių kiekiams pasitarnaus 3 litrų stiklainiai, o jei ruošiatės konservuoti mažesnį kiekį – pakaks 1,5 ar pusės litro stiklainių. Uogienėms, džemams ar padažams patariama rinktis pusės ar 0,25 litro stiklainius.

Kiti ne mažiau svarbūs atributai, kurie užtikrins, kad užkonservuotas produktas išliks sandarus ir šviežias – stiklainių dangteliai.

Tiek stiklainiai, tiek jų dangteliai konservavimo metu turi būti sterilūs, mat kitu atveju konservuose gali pradėti daugintis bakterijos. Tad dangtelius geriausia yra rinktis naujus arba bent jau ypatingai švariai išplautus ir pakaitintus verdančiame vandenyje. Dar svarbiau yra tinkamai paruošti stiklainius. Tam jums reikės didelio puodo, kuriame užvirinkite ¾ vandens.

Užvirus vandeniui, švarius stiklainius sudėkite į puodą ir palaikykite vis dar verdančiame vandenyje apie 5 minutes. Išėmę, būtinai nusausinkite stiklainius ir palikite ant švaraus rankšluosčio tam, kad jie iki galo išdžiūtų. Verta paminėti, kad sausus stiklainius reikėtų kuo greičiau pripildyti konservuojamomis gėrybėmis, todėl turiniu reikėtų pasirūpinti iš anksto.

Kokių produktų reikės?

Konservavimui tinkamiausi jauni ir dar tvirti, jokiu būdu ne peraugę vaisiai ir daržovės. Ypač tinka maži svogūnai, burokėliai, agurkėliai, kuriuos galima konservuoti nesmulkintus. Tuo tarpu didesnes daržoves, pavyzdžiui, agurkus, cukinijas, kopūstus, reikėtų supjaustyti. Prieš konservuojant, daugelį daržovių rekomenduojama bent tris savaites palaikyti tamsioje, šaltoje patalpoje.

Jei ruošiatės konservuoti vaisius ar uogas, geriausia rinktis tokia gėrybes, kuriuose yra daug pektino – organinio junginio, leidžiančio gautis puikioms uogienėms ar džemams. Daugiausia jo yra obuoliuose, juoduosiuose ir raudonuosiuose serbentuose, slyvose, agrastuose, citrusiniuose vaisiuose. Na, o kuo vaisius ar uoga yra labiau sunokę, tuo daugiau pektino jame yra, todėl konservavimui reikėtų rinktis ne žalius, o pilnai sunokusius vaisius.

Tinkamas konservavimas neįmanomas be priedų, kurie neleidžia augti bakterijoms ir pelėsiams bei prailgina daržovių, vaisių ir uogų galiojimo laiką. Pagrindiniai jų yra cukrus, actas, druska ir rūgštis.

Cukrus dažniausiai yra naudojamas konservuojant uogienes bei daržoves, o jo kiekis lemia, kiek ilgai paruoštas produktas bus tinkamas vartoti. Tad ruošiant saldžius skanėstus žiemai, cukraus kiekis turėtų būti ne mažesnis kaip 55–77 proc. viso produkto svorio. Dedant mažiau cukraus, uogienę ar džemą bus galima vartoti tik kelis mėnesius.

Actas konservavimui tinka tiek spirituotas, tiek ir bet koks kitas: salyklinis, obuolių, vyno, aviečių, balzaminis ar sidro. Druska taip pat yra nepamainomas pagalbininkas ruošiant konservuotas daržoves. Ji padeda pašalinti skystį iš vandeningų daržovių, apsaugo maisto produktus nuo gedimo bei, žinoma, suteikia puikų skonį. Na, o rūgštis (geriausia naudoti citrinų) ne tik pratęsia produktų galiojimo laiką, bet ir padeda išlaikyti natūralią vaisių ir daržovių spalvą.

Be pagrindinių konservavimui reikalingų ingredientų, patartina naudoti ir įvairius prieskonius bei žoleles, kurie maisto produktams suteikia papildomo skonio. Tai gali būti kmynai, kurie ypač tinka kopūstams raugti, krapai, be kurių neįsivaizduojami konservuoti agurkai, ar pipirai, kurie konservuojamam maistui suteikia malonaus aštrumo.

Visgi nereikėtų apsiriboti vien šiais prieskoniais. Pavyzdžiui, mėtos suteikia gaivaus skonio bet kuriam produktui, su konservuojamais pomidorams labai dera raudonėliai, o konservuotus vaisius ar uogas galima gardinti, pavyzdžiui, gvazdikėliais ar trupučiu rozmarino. Tad vietos eksperimentuoti su priedais konservavime tikrai netrūksta.

Konservavimo patarimai + receptas

Jeigu ruošiatės konservuoti tokias vandeningas daržoves kaip agurkai, paprikos ar cukinija, prieš tai jas apibabarstykite druska, kuri pašalins dalį skysčių. Tačiau jei ketinate konservuoti vaisius ar daržoves, turinčius storą žievę, pavyzdžiui, citrinas ar apelsinus, naudokite druskos tirpalą – įmerkite į gerai pasūdytą vandenį ir palaikykite apie kelioliką minučių.

Gaminant marinatą, eksperimentuoti ir pasitelkti fantaziją – visada galima. Marinatas gali būti tiek sūrus, tiek ir saldus, tačiau svarbiausia žinoti, kad jame būtų bent 5 proc. acto rūgšties.

Ruošiant uogienes, uogas ar vaisius prieš tai reikia išvirti. Jeigu konservuojate tokius vaisius, kuriuos reikia ilgai virti, pavyzdžiui, obuolius (apie 1,5 val.), prieš tai juos susmulkinkite. Taip vaisių reikės virti trumpiau ir šis išsaugos intensyvesnį ir šviežesnį skonį. Jeigu naudojate tokius vaisius, kuriuos reikia nulupti, prieš tai keletui minučių įdėkite juos į verdantį vandenį. Tokiu būdu žievelė atsiskirs nuo vaisiaus ir lupti bus daug paprasčiau.

Konservuojant bet kokį produktą, ant stiklainių rekomenduojama pažymėti konservavimo datą, nes geriausia konservuotus skanėstus yra valgyti iki 8-12 mėnesių nuo pagaminimo. Lygiai taip pat svarbi yra ir konservų laikymo vieta. Konservuotus stiklainius laikykite vėsioje, tamsioje vietoje, geriausia rūsyje ar tamsiame sandėliuke, į kurį nepatenka saulės spinduliai ir karštis.

Na, o kad būtų paprasčiau suprasti konservavimo paslaptis, pateikiama nesudėtingą marinuotų agurkų receptą.

Marinatui reikės:


1 litro vandens;
100 mililitrų acto;
5 v. š. cukraus;
1 v. š. druskos;
1 skiltelės česnako;
keleto lauro lapelių;
2-3 žirnelių nesmulkintų juodųjų pipirų;
keleto vyšnių lapelių;
gabalėlio čili pipiriuko.

Paruošimas:

Pirmiausia pamirkykite agurkus kelias valandas šaltame vandenyje. Tuomet nupjaukite jų galiukus iš abiejų pusių, jei norite, supjaustykite šiaudeliais. Apibarstykite agurkus druska ir palikite sausai „pasimarinuoti“ apie 30 minučių. Tuomet karštu vandeniu nuplikykite agurkus – sudėkite juos į didelį puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaikykite vandenyje maždaug 15 minučių.

Per tą laiką į puodą supilkite marinatą ir jį užvirkite, pasiruoškite žalumynus. Tuomet sudėkite žalumynus ir plikytus agurkus į paruoštą sterilų 1,5 litro stiklainį ir užpilkite verdančiu marinatu. Galiausiai – užsukite dangtelį ir nejudinkite stiklainio tol, kol šis visiškai atvės. Stiklainiui atvėsus, išgirsite švelnų pokštelėjimą, kuris reikš, kad agurkai saugiai užvakuumuoti. Laukite žiemos. Skanaus!