Pirkinių krepšeliuose karaliauja ne tik silkė, bet ir grybai

Likus kiek mažiau nei savaitei iki Kūčių, pirkėjai jau dairosi į šviežios žuvies skyrių. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad gruodžio mėnesį į pirkėjų krepšelius bene dažniausiai keliauja silkė, tačiau kitų žuvų pardavimai šventiniu metu taip pat stipriai auga. Šventinei vakarienei dažnas kepa upėtakį, lašišą ar karpį, svečius palepina subtilaus skonio šamu, skumbre bei jūros gėrybėmis.

„Silkė žiemos švenčių metu – viena populiariausių žuvų, tad jos pardavimai prieš pat Kūčias labiausiai išauga. Visgi matome, kad pirkėjai per šventes pastaruoju metu linkę rinktis ne tik tradicines žuvis, bet skanauti ir krevetes, midijas ar kalmarus – jų pardavimai šiuo laikotarpiu išauga net trečdaliu“, – sako V. Budrienė.

Tie, kurie vasaros metu prisigrybauti nesuskubo, prieš didžiąsias metų šventes į pirkinių krepšelius dažnai deda ir šviežius, šaldytus ar džiovintus grybus. Juk be pyragėlių su grybais ar šildančios ir gardžiu aromatu visus namus užpildančios grybų sriubos Kūčių stalas sunkiai įsivaizduojamas.

Grybais nuo seno lietuviai gardina ir silkes. Tradicinius ir daugelio pamėgtus silkės su baravykais ar pievagrybiais receptus papildo ir egzotiškesnės naujovės, pavyzdžiui, Azijoje itin populiarūs ir lietuvių vis dažniau atrandami subtilaus aromato „shiitake“ ar traškūs juodieji „fungus“ grybai.

Tiems, kurie mintyse jau dėlioja šventinį meniu, siūlome išbandyti tris skirtingus silkės su grybais receptus – pažadame, tikrai nudžiuginsite svečius. O apsipirkdami „Iki“ parduotuvėse iki pat gruodžio pabaigos, nudžiuginti galite ir save, mat prekybos tinklas švenčių proga savo pirkėjams padovanos net 31 „magišką“ šaldytuvą su 3000 eurų vertės čekiais.

TRADICINĖ SILKĖ SU BARAVYKAIS

Reikės:

  • 4 silkių puselių,
  • 10 džiovintų baravykų,
  • 1 didesnio svogūno,
  • šlakelio aliejaus,
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų.


Gaminimas:

Džiovintus grybus kelioms valandoms pamerkite į šaltą vandenį, tuomet pavirkite ant nedidelės ugnies 40–50 min. Baravykams išvirus, į atskirą indelį nukoškite vandenį, o pačius sumalkite.

Pasiruoškite svogūnus: juos kuo smulkiau supjaustykite ir pakepinkite ant aliejaus, kol svogūnai įgaus auksinį atspalvį. Pačioje kepimo pabaigoje pagardinkite žiupsniu druskos ir maltais juodaisiais pipirais.

Į svogūnus suberkite maltus baravykus ir viską pakepinkite porą minučių ant nedidelės ugnies. Įpilkite šiek tiek grybų nuoviro ir patroškinkite, kol skystis nugaruos.

Vieno kąsnio dydžio gabaliukais supjaustykite silkės filė, sudėkite ją į norimą indelį ir ant viršaus gausiai užklokite grybais.

SILKĖ SU VOVERAITĖMIS IR MARINUOTAIS AGURKAIS

Reikės:

  • 4 silkių puselių,
  • 1 didesnio marinuoto agurko,
  • 1 svogūno,
  • 2 saujų voveraičių,
  • 200 ml grietinėlės*,
  • 1 arbatinio šaukštelio garstyčių,
  • 1 valgomojo šaukšto sviesto,
  • žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų.


Gaminimas:

Sviestą įkaitinkite keptuvėje ir pakepinkite jame voveraites bei smulkiai pjaustytą svogūną. Kai voveraitės švelniai apskrus, o svogūnai suminkštės, išimkite iš keptuvės ir leiskite atvėsti.

Grietinėlę supilkite į nedidelį puodą ir pakaitinkite ant nedidelės kaitros, kol grietinėlė pradės tirštėti. Tuomet nuimkite puodą nuo kaitros, pagardinkite grietinėlę druska ir maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite šaukštelį garstyčių. (*Kaip matote, recepte yra grietinėlės, o per Kūčias mėsos, kiaušinių ir pieno produktų nevalgome. Tad šį patiekalą ruošti rekomenduojama jau po Šv. Piemenėlių mišių arba Kalėdoms – red.).

Silkę supjaustykite gabaliukais ir išdėliokite lėkštėje. Ant viršus dėkite riekelėmis pjaustytą agurką, tuomet voveraites su svogūnais, pašlakstykite atvėsusiu grietinėlės padažu.

SILKĖ SU KARAMELIZUOTAIS SVOGŪNAIS IR JUODAISIAIS GRYBAIS

Reikės:

  • 4 silkių puselių,
  • 60 g džiovintų baravykų,
  • 60 g juodųjų „fungus“ grybų,
  • 3 vidutinio dydžio svogūnų,
  • 1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus,
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
  • aliejaus kepimui.


Gaminimas:

Džiovintus baravykus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite kelioms valandoms išbrinkti. Kai baravykai suminkštės, pavirkite juos lengvai pasūdytame vandenyje maždaug 15–20 minučių, o tuomet supjaustykite mažais gabaliukais. Nuoviro neišpilkite.

Kol baravykai virs, juoduosius grybus užpilkite šiltu vandeniu ir palaikykite mažiausiai 15 minučių. Tuomet nukoškite likusį vandenį, o grybus pasmulkinkite.

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir suberkite pusžiedžiais pjaustytus svogūnus. Leiskite jiems 5 minutes pakepti ant vidutinės kaitros uždengus dangčiu. Tuomet kaitrą sumažinkite iki minimalios, pagardinkite svogūnus žiupsneliu druskos ir ruduoju cukrumi. Kepkite dar maždaug 15 minučių nuolatos pamaišydami, kol svogūnai pilnai sugers cukrų ir karamelizuosis.

Į tą pačią keptuvę suberkite baravykus ir juoduosius grybus, įpilkite keletą šaukštų baravykų nuoviro, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros maždaug 5 minutes.

Gabalėliais pjaustytą silkę padenkite keptais svogūnais, baravykais ir juodaisiais grybais.

Šaltinis
Temos
Projektas „Nuo sumanių IKI išradingų Kalėdų“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją