Misija Laplandija

Misija, Laplandija, Kalėdų senelis

Laplandijoje gyvenantis ir ten savo dirbtuves įsirengęs Kalėdų Senelis jau ruošiasi šventėms: pakuoja dovanas, skaito vaikų laiškus, stebi, ar visi pasaulio vaikai šiemet buvo geri ir nusipelnė dovanų. Tačiau DELFI komandai pasisekė, nes Kalėdų Senelis savo įtemptoje darbotvarkėje rado laiko atsakyti į labiausiai rūpimus klausimus.

– Kokių dovanų dažniausiai prašo vaikai?

– Įvairiausių. Priklauso nuo to, iš kur jei atvyksta. Dažnai jie svajoja apie dailias lėles ir žaislus. Tačiau labai daug vaikų nori taikos ir kad visi žmonės būtų laimingi.

– Kokių dovanų prašo suaugusieji?

– Tiek daug suaugusiųjų nori, kad vaikams būtų viskas gerai ir kad jiems visko pakaktų. Tai taip pat priklauso nuo to, iš kur jei yra kilę. Kai kurie prašo gražių dekoracijų, rankomis pagamintų dovanų ar kitokių daiktų. Tačiau dauguma prašo taikos. Jie nori, kad žmonės nebekariautų, susivienytų. Tiesą sakant, būtent tai ir aš noriu girdėti.

– Ar daug vaikų bando patikrinti, ar jūsų barzda tikra?

– Taip.

– O ar ji tikra?

– Taip, galite patikrinti.

– Taip, tikrai tikra.

– Taip pat manęs neretai teiraujasi, kiek man metų. Tai labai sunkus klausimas, nes aš neatsimenu. Dažnai vakare, kai sėdime prie židinio, aš galvoju ir bandau skaičiuoti: vienas, du, trys, keturi, penki šimtai... Ir tada užmiegu. Man gali būti gal keturi, gal šeši, o gal aštuoni šimtai metų. Aš senas, labai senas.

Kalėdų senelis

– Kiek laiškų kasmet gaunate?

– Šimtų tūkstančių... Jeigu gerai prisimenu, laiškų sulaukiu iš 196 skirtingų pasaulio valstybių. Gaunu labai daug laiškų, piešinių. Juos skaičiuoja elfai, tačiau aš manau, kad gauname tūkstančius laiškų. Labai smagu gauti ir žiūrėti į tuos gražius vaikų laiškus ir piešinius.

– Ar vaikai jums dovanoja dovanas?

– Kartais taip. Aš labai džiaugiuosi, kad jie dažniausiai jas patys pagamina, o ne nuperka. Tai man labai svarbu, ačiū vaikai.

– Kiek elfų jums padeda rūpintis vaikų laiškais?

– Šimtai... Bet tai šiokia tokia paslaptis. Nes ne visada elfai atrodo kaip elfai. Kartais jie turi keliauti ir stebėti, kaip elgiasi ir ką daro vaikai, todėl ne visada turi atrodyti kaip elfai. Bet tikrai šimtai ar tūkstančiai, o gal netgi daugiau.

– Kaip jūs nusprendžiate, ar verta vaikui duoti dovanėlę ar ne?

– Tai priklauso nuo to, ką jie jaučia viduje. Jeigu tu esi mažas, tu negali kasdien būti labai geras. Tačiau jei tavo širdis ir ketinimai yra geri, tai tampa pagrindu.

– Jūs esate labai užimtas žiemą, o ką veikiate vasarą?

– Einu į mišką, žvejoju. Man patinka grybauti ir atsipalaiduoti, nes žiemos yra tokios užimtos... Aš jau senas, tad po Kalėdų sezono būnu labai pavargęs. Aš jau senas, tad po Kalėdų sezono būnu labai pavargęs.

– Tuomet, kada jūs pats švenčiate Kalėdas, jei švenčių metu būnate toks užimtas?

– Tai ir yra mano Kalėdos – galimybė matyti visus vaikus su jų spindinčiomis akimis. Man tai – Kalėdos.

– Ką manote apie šių dienų vaikus? Ar jei geri, ar blogi?

– Jie puikiai elgiasi, yra labai malonūs. O piešiniai ir laiškai, kuriuos gaunu, yra nuostabūs, ačiū.

– Ką galite Kalėdų proga palinkėti lietuviams?

– Aš viliuosi, kad viskas klostysis gerai. Iš tikrųjų aš šiek tiek jaudinuosi dėl to, kas vyksta šiomis dienomis pasaulyje, todėl norėčiau, kad visi galvotų apie taiką. Tad norėčiau palinkėti laimingų Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų.

– Kai kurie vaikai Kūčių naktį jums palieka pieno ir sausainių. Ar jums jie patinka?

– Pienas ir sausainiai – labai gardu. Ir kaip matote, aš jų suvalgiau pakankamai.