Norintiems pamatyti dar daugiau išskirtinių gamtos vaizdų bei prasimankštinti, siūlome pasivaikščioti visai netoliese esančiame Plynosios pažintiniame take. Takas yra 1,8km ilgio, taigi puikiai tiks ir nepatyrusiems keliautojams, vaikams, šeimoms. Einant bus galima išvysti nuostabią aukštapelkės panoramą, taip pat visai šalia augančias spanguoles.

Plynosios pažintinis takas

Na o mėgstantiems tyrinėti istoriją, siūlome apsilankyti Molotovo gynybinės linijos pažintinis take. Takas tęsiasi apie 3km, o jame galėsite išvysti unikalius Molotovo gynybinės linijos įtvirtinimus (statyti 1940 –1941 m.). Pažintiniame take yra pristatomi 4 bunkeriai ir 1 duobė. Po pasivaikščiojimo galėsite atsigaivinti tyru šaltinio vandeniu.

Plynosios pažintinis takas

Pagraminčio regioninis parkas įsteigtas net 1992 metais. Jo dydis net 13468 ha. Parkas apima Akmenos ir Jūros upių santaką su gretimomis teritorijomis (Akmenos upės ilgis parko teritorijoje 29 km, o Jūros upės – 38 km). Administraciškai priklauso Šilalės (4,7 tūkst. ha) ir Tauragės (9,0 tūkst. ha) rajonų savivaldybėms. Regioninio parko paskirtis yra išsaugoti ypač vertingus gamtos požiūriu Jūros vidurupio ir Akmenos žemupio kraštovaizdžio kompleksus, Plynosios pelkės biocenozę, išsaugoti kultūros paveldo vertybes: Dapkiškių, Matiškių, Kreivių, Indijos, Biržų lauko, Vaičių, Kuturių, Pagramančio, Rekstukų piliakalnius – kryžiuočių karų laikotarpio gynybinės grandinės Jūros ir Akmenos upių krantuose objektus kartu su Balskų, Lylavėnų senkapiais, Tamošaičių akmeniu, senovinėmis gyvenvietėmis, dvarvietėmis ir kapinaitėmis bei Pagramančio miestelio urbanistinį kompleksą.

Be abejonės, šio, kaip ir kitų regioninių bei nacionalinių parkų Lietuvoje dar viena paskirtis yra skatinti ekoturizmą, tvarų gamtos ir jos biologinės įvairovės pažinimą. Pagraminčio parke jos – apstu: ir augalijos, įtrauktos į Lietuvos Raudonąją knygą, ir gyvūnijos, ir vabzdžių. Taip pat Pagramančio regioninis parkas yra svarbi teritorija Europos bendrijai, todėl didžioji parko dalis (11304 ha) išskirta kaip NATURA 2000 teritorija. Tai gamtinių buveinių apsaugai svarbi teritorija, kurioje aptinkamos aliuvinės pievos, aktyvios aukštapelkės, silikatinių uolienų atodangos, vakarų taiga, plačialapių ir mišrūs miškai, žolių turtingi eglynai, pelkėti lapuočių miškai, skroblynai, griovų ir šlaitų miškai, pelkiniai miškai, aliuviniai miškai, baltamargė šaškytė, didysis auksinukas, kraujalakinis melsvys, ūdra, ovalioji geldutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją