Seka įkvepiančiu Suomijos pavyzdžiu


„Gerumo dienas“ Lietuvos Raudonasis Kryžius organizuoja jau antrus metus. Pasak Lietuvos Raudonojo Kryžiaus lėšų pritraukimo ir rinkodaros vadybininko A. Dagio, tai – tarsi nauja tradicija, kuria siekiama, kad visuomenė keliautų į gatves ir rinktų lėšas, skirtas atlikti geriems darbams ir padėti žmonėms, kuriuos yra ištikusios tam tikros krizės ar kritinės nelaimės.

„Mes šį pavyzdį paėmėme iš Suomių Raudonojo Kryžiaus. Jie šią tradiciją plėtoja jau ilgą laiką. Pas juos eina visos šeimos su šunimis, senjorai – čia jiems yra didžiausias malonumas rinkti tas lėšas ir jie renka labai didelius pinigus. Mes imame šį pavyzdį ir taip pat bandome padaryti tokią tradiciją Lietuvoje, kad galėtumėme surinkti kuo daugiau ir padėti kuo daugiau krizės paliestų žmonių“, – pasakojo jis.

Artūras Dagys

Tiesa, kaip teigė L. Lesauskaitė, labai dažnai organizacijos, renkančios lėšas vienam ar kitam tikslui, rodo ar aiškiai įvardija tuos žmones, kuriems jos bus skirtos. Pasak jos, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus mintis – kiek kitokia.

„Mes šiek tiek apverčiame visą tą mechanizmą ir, iš esmės, darbuotojai ir savanoriai eina atstovauti tuos žmones, kuriems mes padedame. Iš tiesų, pasakosime apie tai, ką veikiame kiekvieną dieną, apie tai, kam yra renkamos lėšos. Tai – toks visai kitoks ir naujas formatas, nes dažnai tų žmonių, kurie dirba tą juodą ir sunkų darbą – mes jų nematome“, – teigė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė.

Kviečia savaitgalį paskirti geriems darbams


Lietuvos Raudonojo Kryžiaus organizuojamos „Gerumo dienos“ – įvyks jau šį savaitgalį, o gerą darbą galės atlikti net 12-os miestų gyventojai.

„Nuo 24 iki 26 dienos, 12-oje miestų, tai yra didžiosiose miestų aikštėse arba pagrindinėse prekybos vietose, prekybos centruose galėsite sutikti mūsų darbuotojus ir savanorius, apsirengusius, žinoma, raudonai. Turėsime specialias dėžutes ir kviesime padaryti dar vieną gerą darbą, nes, turbūt, paaukoti – tai lengviausia, ką gali padaryti. Žinoma, visada kviečiame ir savanoriauti, bet pirmas dalykas, ką galima padaryti, tai yra paaukoti“, – pasakojo L. Lesauskaitė.

Pasak jos, šios dienos – pasirinktos neatsitiktinai.

„Tai yra tas didysis išpardavimų savaitgalis. Jeigu mes galime tam tikrą savo biudžeto dalį skirti pirkiniams, kažkokiems malonumams – turbūt galime tuos kelis eurus skirti ir tiems, kuriems, deja, tos artėjančios šventės yra šiek tiek kitokios“, – teigė Luka.

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė, Luka Lesauskaitė, Artūras Dagys

Suomijoje, kurios pavyzdžiu tęsiant šią tradicija seka Lietuva, „Gerumo dienų“ metu į gatves rinkti lėšų išeina apie 17 tūkstančių savanorių. Kaip teigė organizacijos atstovai, norėtųsi, kad tokie savanorių mastai susiburtų ir Lietuvoje, tačiau mūsų šalyje šie skaičiai – kiek kuklesni.

„Šiai dienai, Raudonajame Kryžiuje turime 13 tūkstančių savanorių ir apie 180 darbuotojų. Turbūt sunku šiandien dar būtų tiek žmonių pakviesti į gatves, tad jų, ko gero, bus šiek tiek mažiau, bet tradicijos – negimsta per metus“, – viltingai kalbėjo Lietuvos Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė.

Anot jos, labai svarbu pabrėžti ir dar vieną dalyką.

„Tai yra iššūkis ir žmonėms. Nėra taip lengva prieiti prie nepažįstamo žmogaus ir paprašyti pinigėlių. Su tuo irgi susiduriame, bet tai yra labai geras išbandymas. Morka jau prieš porą metų tą išbandė kartu su manimi, o dabar turėsime ir dar daugiau keturkojų bičiulių, ir kolegų, tai žiūrėsime, kaip mums seksis“, – pasakojo studijoje kartu su savo keturkoje bičiule šunyte Morka besisvečiavusi L. Lesauskaitė.

Luka Lesauskaitė

Norintys prisidėti ir savo gerų darbų sąraše uždėti dar vieną pliusiuką, aukoti lėšas „Gerumo dienomis“ galės keliomis formomis.

„Aukoti galite tiek grynais, tiek pavedimu. Taip pat, mes visus skatiname skambinti ir mūsų trumpuoju numeriu. Dar turėsime ir programėlę. Jeigu savanoris bus su telefonu – jūs tikrai neišsigąskite, jie negaus tų lėšų sau. Mes instaliavome viską taip, kad būtų mobilus skaitytuvas ir žmonės galėtų sumokėti pasirinktą sumą paliesdami telefonu įrenginį. Taigi, galimybių yra – tik darykite gerus darbus“, – prisidėti kvietė A. Dagys.

Pagalba tiems, kurios jiems reikia labiausiai


Pasak Lietuvos Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovės L. Lesauskaitės, organizacija vykdo pačias įvairiausias veiklas ir rūpinasi įvairiais žmonėmis, tačiau šių metų „Gerumo dienos“ yra nukreiptos į tam tikrą konkrečią sritį.

„Prieš mėnesį startavome su humanitarinės pagalbos trumpuoju numeriu 111. Jau per mėnesį ir keletą savaičių sulaukėme apie 4000 skambučių iš mūsų piliečių, ir, iš tiesų, atvejai tikrai yra griebiantys už širdies, kur reikia pagalbos. Tam, kad žmonėms padėtum, neretai reikia ir pinigėlių, kad galėtum nupirkti maistą, kūdikių kažkokias priemones ir panašiai. Supratome, kad mes vieni – sunkiai išsiversime, tai visos šios lėšos, kurias surinksime šį savaitgalį ir iki pat Kalėdų – bus skirtos toms nelaimėms atliepti, kad savanoriai greitai ir efektyviai galėtų padėti žmonėms“, – pasakojo Luka.

Anot jos, atvejai, kuriais žmonės prašo pagalbos, neretai yra ir ilgalaikės bei sisteminės problemos.

„Tai, neretai, yra vieniši žmonės, kurie neturi jokių artimųjų ir, pavyzdžiui, jeigu jie serga – tai kartais negali net maisto įsigyti. Taip pat, nemažai yra daugiavaikių šeimų ar net vieniša mama, kuriai irgi sunku pasirūpinti vaikučiais. Labai dažnai kreipiasi dėl sauskelnių, mišinukų. Turime labai didelę kategoriją negalią turinčių žmonių, kurie irgi neretai gyvena tokiame nepritekliuje. Jiems irgi reikia pačios įvairiausios pagalbos“, – teigė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė.

Puikus metas prisijungti prie savanorystės


Artėjančios šventės – tai metas, kai daugelis nori dalintis gerais darbais. Vienas iš būdų, kaip įprasminti savo laiką, yra savanorystė, o, pasak A. Dagio, Lietuvos Raudonajame Kryžiuje vietos naujiems savanoriams – tikrai yra.

„Mes turime įvairių programų, pagal kiekvieno poreikius. Tu gali senjorus lankyti, gali žmonėms su negalia padėti. Pavyzdžiui, siūlome ir pabendrauti su senjorais, nes jiems yra reikalingas tas emocinis kontaktas. Taigi, savanoriauti tikrai galima, o savanoriai dabar ypatingai džiaugiasi, kad atsirado 111 numeris, nes jie tame mato labai daug prasmės“, – pasakojo jis.

Luka Lesauskaitė, Artūras Dagys

Anot L. Lesauskaitės, savanorių reikia ir reikės visada.

„Savanorystė yra tuo žavi, kad tu skiri laiko tiek, kiek gali. Retas iš mūsų savanorių gali skirti tam tiek ir tiek valandų. Žinoma, kažkas išeina atostogų, kažkas nori tiesiog pailsėti, atsikvėpti, tad žmonių tikrai nuolatos reikia ir, ypatingai, reikia jų dabar, kai paskelbėme šį numerį, nes dažnai būna, kad tu gauni savanorio skambutį, kuris yra rėžime, važiuoja padeda. Tikrai reikia tų rankų visoje Lietuvoje“, – teigė ji.

Visą pokalbį žiūrėkite laidoje „Delfi diena“ (pokalbis nuo 25 minutės).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją