Nerimą apibūdinti vienu sakiniu – sudėtinga. Psichologai ir psichoterapeutai išskiria ne vieną skirtingą apibrėžimą, tačiau pagrindinis nerimo skiriamasis bruožas – neapibrėžtumas.

„Mūsų emocijas paveikia neapibrėžtos situacijos: galbūt mes kontrolės kažkur neturime, galbūt mūsų ateitis neapibrėžta. Nerimas būtent su tuo ir susijęs – tai tokia emocinė būsena, kurioje yra mažai konkretumo“, – pabrėžia psichologas.

Kuo abstraktesnė yra situacija, ateitis, būsena, tuo nerimas gali labiau pasireikšti.

Mykolas Kriščiūnas

Simptomai, į kuriuos nereikėtų numoti ranka

Atpažinti, kad stresas ar baimė jau peraugo į nerimą gali padėti keli pagrindiniai simptomai. Vienas iš jų – kylančios mintys.

„Kai nerimas atsiranda, mūsų mintys viena kitą veja, labai sunku už kažkurios vienos užsikabinti, jų yra labai kritinė masė, kuri mums jau sukelia nepatogumą“, – paaiškina M. Kriščiūnas.

Didelį minčių antplūdį taip pat gali lydėti pakitusi emocinė būsena – gali atsirasti bendras irzlumas ir panašūs neigiami pakitimai. Nors nerimas yra emocinė būsena, tačiau jį dažnai lydi ir fiziniai simptomai: pakitęs kvėpavimo dažnis, dirglumas, miego sutrikimai. Pasikeisti gali ir kasdienis elgesys:

„Gal mes kažką nerimaudami atidėliojame, kažko per daug, kažko per mažai darome – tai yra tokia kombinacija dalykų, pagal kuriuos galime atpažinti nerimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją