„Bet kokia organizacija, kuri yra labai uždara ir neturi išorinės kontrolės kaip bažnyčia, sakykime, ji mažai kontrolės turi išorinės, ji savo viduje viską (Delfi – laiko). Jau ten tik baisus skandalas išeina į išorę. Kai nėra jokios kontrolės, tai žmonės yra visi vienodi: ar kunigai, ar policininkai, ar dizaineriai. Jeigu tu jam leisi, tai vieni turi kažkokias moralines ar etines normas, kiti neturi“, – teigia A. Pogrebnojus.

Aleksandras Pogrebnojus

Jo manymu, jei jokios išorinės kontrolės nebus, visa tai tęsis ir kunigai elgsis taip, kaip nori, kadangi žinos, kad nesusilauks jokių pasekmių.

„Aplamai ta bažnyčios įtaka, aš manau, ji yra jaunajai kartai minimali visiškai. Dar praeis 20-30 metų, nebus taip ji aktuali ta bažnyčia, kaip ir visur pasaulyje ji nueina į antrą, trečią planą“, – mano žinomas dizaineris.

Kadangi kunigai yra tarpininkai tarp Dievo ir tikinčiųjų, laidos pašnekovas retoriškai klausia, ar jų tikinčiajam tikrai reikia?

Aleksandras Pogrebnojus

„Čia yra tarpininkai su Dievu. Tau būtinai tarpininko reikia didžiausios institucijos, kuri turi turbūt daugiau pinigų nei Lietuvos valstybė? Vatikaną aš turiu omenyje“, – klausia žinomas vyras.

A. Pogrebnojus mano, kad kunigai turėtų būti pasaulietiškesni, o celibato reikėtų išvis atsisakyti.

„Tas celibatas, jis iš esmės niekur neveda. Žmogus yra nuodėmingas, koks jis bebūtų: vienuolis, kunigas, prezidentas, dizaineris, bet kas – jis nuodėmingas. Tai reikia pasistengti, kad jis būtų mažiau nuodėmingas“, – siūlo dizaineris.

Laidos pašnekovas pažymi, kad bažnyčios įtaka jaunajai kartai mažėja, o praėjus dar šiek tiek laiko, ji bus visiškai minimali. Bažnyčios mokymas gali paveikti tai, kaip tikintieji elgiasi, kokiomis vertybėmis vadovaujasi, o Lietuvą supurtęs kunigų nusikaltimų skandalas tik dar labiau sumažino pasitikėjimą, kadangi be nuodėmių laikyti kai kurie kunigai pasirodė, kad yra dar labiau nuodėmingi, nei visi kiti žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją