Generalinė prokuratūra – už tai, kad būtų ribojama arba visiškai uždrausta elektroninių cigarečių (net ir be kvapų) apyvarta, kad policijos pareigūnai be tėvų sutikimo, gal ir su kinologais, specialiai apmokytais šunimis, galėtų tikrinti mokinių daiktus bei spinteles ugdymo įstaigose, taip pat, – kad už disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis atsakytų asmenys ne nuo 16, o nuo 14 metų. Seime yra svarstančiųjų bent jau dalį šių siūlymų registruoti ir teikti pataisas.

Kaip užkirsti kelią narkotinių medžiagų vartojimui, platinimui mokyklose ir kitose jaunimo pamėgtose vietose svarsto ir kitos valstybės, pavyzdžiui, Bulgarija ir Rumunija. Bulgarija susiduria su dar didesnėmis problemomis – vairavimu apsvaigus nuo narkotinių medžiagų. Čia teisėsaugos pareigūnai kasdien pričiumpa alkoholio arba narkotikų (o kartasi ir to, ir to) pavartojusių asmenų, vairuojančių automobilius. Didžiulis skaičius tokių vairuotojų, deja, pagaunami jau po incidento, per kurį rimtai nukenčia ar netgi žūva kiti eismo dalyviai – vairuotojai arba pėstieji.

Rumunijoje apie narkotinių medžiagų vartojimą taip pat diskutuojama valstybiniu lygmeniu. Pasinaudodami visuomenėje kilusių emocijų banga, kai kurie rumunų politikai tuojau pat pateikė populistinių pasiūlymų ir pareikalavo, kad visiems be išimčių narkotikus vartojantiems asmenims būtų skiriama kalėjimo bausmė.

„Bet mes negalime įkalinti tokios galybės žmonių“, – pareiškė Rumunijos teisingumo ministrė reaguodama į iškeltą idėją.

Ji, be kita ko, nurodė, kad narkotikus vartojantys žmonės turi būti traktuojami kaip aukos ir, užuot smerkus, jiems reikia padėti.

Daugiausia prieštarų kol kas sukėlusio pasiūlymo esmė – testuoti visus moksleivius.

Net septynių ministerijų atstovai tokią idėją išdėstė popieriuje, bet iki susitarimo dar tikrai toli, ypač dėl teisinių aplinkybių. Kad mokinius būtų galima testuoti, būtina gauti tėvų sutikimą, be to, neaišku, kas turėtų vykdyti testavimą ir kaip reikėtų elgtis su mokiniais, kurių testai – teigiami.
Švietimo ministerija šiuo metu laikosi nuomonės, kad testuoti reikėtų tik tuos moksleivius, kurių elgesys – akivaizdžiai permainingas, todėl keliantis įtarimų. Vis dėlto, jei tėvai paprieštarautų, nei mokyklos, nei policija būtų bejėgės ką nors padaryti.

Sveikatos ministerija nusprendė vadovautis sveiku protu ir kreipėsi į psichologus bei kitus specialistus, kad šie pateiktų savo nuomonę. Specialistai aiškiai nurodė, kad masinis testavimas jokiu būdu nėra sprendimas ir kad sprendimas turėtų būti gydymas specialiuose centruose.

Diskusijos tebevyksta, bet joms plėtojantis ima atrodyti, kad vyriausybė pralaimėjo mūšį jam dar neprasidėjus. Diskusijos tebevyksta ir Lietuvoje. Bet kokiu atveju visi sutinka, kad narkotinių medžiagų ir kitų svaigalų vartojimas jaunam žmogui kelia grėsmę, žaloja jo psichinę sveikatą, emocinę būklę. Todėl sprendimai, tikėtina, labai reikalingi valstybės lygmeniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją