Kviečia atsigręžti į opiausias šių dienų problemas



Kovo 22-oji – Pasaulinė vandens diena. Minint ją, kasmet išrenkama vis kita tema, o būtent šiemet ji remiasi į svarbiausius įvykius pasaulyje. „Vanduo už taiką“ (angl. „Water for peace“) – taip skamba pagrindinis šių metų Pasaulinės vandens dienos šūkis. Vanduo gali sukurti taiką arba sukelti konfliktą. Kai trūksta vandens, kai jis yra užterštas arba, kai žmonės turi nevienodą prieigą prie šių išteklių – gali kilti įtampa, skelbiama oficialiame Jungtinių Tautų pranešime.

Vanduo Žemėje.

Kaip teigiama šaltinyje, prieiga prie geriamojo vandens – tai žmogaus teisė, todėl reikia skubiai veikti kartu, kad apsaugotume ir tausotume brangiausius išteklius. Bendradarbiavimas vandens srityje atveria kelią bendradarbiavimui sprendžiant visus bendrus iššūkius. Pasak Jungtinių Tautų Organizacijos, turime naudoti vandenį kaip įrankį, sukurti taikesnį ir klestintį pasaulį visiems.

Paaiškino, kur slypi esamų problemų šaknys


Kaip buvo teigiama oficialiame Jungtinių Tautų Organizacijos pranešime, šiandien vanduo patiria vis didesnį spaudimą – su vandeniu susijęs klimato kaitos poveikis blogėja, o augantis pasaulio gyventojų skaičius kelia vis didesnį ribotų išteklių poreikį.

Vanduo

Pranešime pabrėžiama, kad daugelyje šalių žmonių prieiga prie saugaus geriamojo vandens yra paskirstyta netolygiai ir neteisingai. Dėl plačiai paplitusio tarpvalstybinio bendradarbiavimo, bendrų vandens išteklių trūkumas kelia pavojų vandens tiekimo kokybei ir kiekiui, todėl kyla grėsmė socialiniam ir tarptautiniam stabilumui.

Be to, prastas vandens paslaugų teikimas gali delegitimizuoti valstybes, skelbiama Jungtinių Tautų pranešime. Vyriausybės nesugebėjimas teikti pagrindinių vandens paslaugų gali lemti valstybės institucijų deligitizavimą ir įžiebti socialinius neramumus, ypač dėl maisto trūkumo, didelio nedarbo ir vidaus migracijos, buvo rašoma šaltinyje.

Vanduo

Vanduo – kelias į taiką


Kaip teigiama Jungtinių Tautų organizacijos pranešime, bėgant laikui, bendradarbiavimo atvejų dėl vandens buvo daugiau nei konfliktų, tačiau nuveikti dar reikia daug. Taikus bendradarbiavimas dėl vandens tiek šalių viduje, tiek tarp šalių – gali atverti kelią taikiam bendradarbiavimui visuose sektoriuose, skelbiama šaltinyje. Būtent dėl šios priežasties 2024-ųjų metų Pasaulinė vandens diena yra pažymėta skambia ir svarbia žinute – „Vanduo už taiką“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją