Didelė meilė gyvūnams paskatino užsiimti prasminga veikla



Kaip teigė „Puppy Yoga Lietuva“ studijos įkūrėja Justyna Paliczuk, jogos užsiėmimai, kuriuose dalyvauja nuotaikingi keturkojai, jau kelis dešimtmečius yra gerai žinoma Vakaruose, tačiau pastaraisiais metais galime pastebėti, jog unikali jogos užsiėmimų koncepcija gana sparčiai įsitvirtina ir Lietuvoje, o norinčiųjų juos išbandyti vis daugėja.

„Idėja atidaryti pirmąją Lietuvoje šuniukų jogą gimė jau prieš kelis metus. Tada kantriai laukiau šios nuostabios veiklos ir Lietuvoje, tačiau, laikui bėgant supratau, kad, jeigu noriu, kad „Puppy Yoga“, kuri yra puikus džiaugsmo dalijimosi, sąmoningo šunų auginimo ir teigiamų emocijų skleidimo derinys, vyktų Lietuvoje – turiu imtis iniciatyvos pati“, – savo veiklos pradžią prisiminė Justyna.

Puppy Yoga

J. Paliczuk pridūrė, kad tokios idėjos gimimą jos galvoje lėmė ir jos pačios meilė gyvūnams.

„Kadangi pati visą gyvenimą mylėjau gyvūnus, ypač šunis, ir užsiėmiau įvairia, su šunimis susijusia veikla, tokia, kaip šunų veisimas, suprantu, kokia svarbi yra šuniukų socializacija“, – teigė pašnekovė.

Anot J. Paliczuk, būtent jos Vilniuje įkurta studija buvo pirmoji, vykdanti tokios koncepcijos jogos užsiėmimus Lietuvoje.

„Mūsų žiniomis, esame ne tik pirmieji Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse“, – atkreipė dėmesį pašnekovė.

Tiesa, moteris neslėpė, kad idėjos vystymo pradžia nebuvo tokia paprasta, kokia galėtų atrodyti.

„Nepaisant pradinio skepticizmo, šuniukų joga sulaukė didelio susidomėjimo ir tapo sensacija Lietuvoje. Būdami šios srities pradininkai, veiksmingai žmones informavome apie bendrus privalumus tiek mūsų keturkojams draugams, tiek dalyviams, pritraukdami šunų mylėtojus iš visų šalies kampelių“, – džiaugėsi J. Paliczuk.

Puppy Yoga

Ženkliai skiriasi nuo įprastų jogos užsiėmimų


Kaip pastebėjo jogos mokytoja Laura Gansiniauskaitė, jogos užsiėmimai su šuniukais – ženkliai skiriasi nuo įprastų jogos užsiėmimų. Ji įvardijo, kokius pagrindinius skirtumus vertėtų žinoti kiekvienam.

„Visų pirma, skiriasi dėl to, kad turime užtikrinti saugumą mažiesiems draugams, kurie laksto šalia. Mes juk nežinome, ką jie norės veikti: galbūt bėgioti per visą salę, galbūt užlipti žmogui ant nugaros ar atsigulti ir pamiegoti šalia, todėl judėjimas ir pačios jogos asanos turi būti pritaikytos ir saugios. Dėl šios priežasties, čia judėjimas daug lengvesnis ir paprastesnis nei įprastoje jogos klasėje“, – pasakojo ji.

Jogos mokytoja taip pat atkreipė dėmesį ir į pačių žmonių koncentracijos lygį.

„Žmonių koncentracija čia būna tikrai prasta, dėl dėmesio šuneliams, tad privaloma užtikrinti ir dalyvių saugumą. Duodant viską, kas įprasta, to neužtikrinsi. Dėl koncentracijos nebuvimo taip pat negalime taikyti daugiau pranayamos (kvėpavimo) ir meditacijos technikų, kas naudojama jogoje, todėl parenkami kuo paprastesni bei trumpesni viso to variantai ir išeina „supaprastinta“, žaidybinė joga“, – teigė L. Gansiniauskaitė.

Puppy Yoga

Pasak pašnekovės, labai svarbu suprasti ir tai, kad vieni žmonės į užsiėmimus ateina norėdami gauti būtent visapusišką jos naudą, o kiti nemato nieko, tik dūkstančius meilius keturkojus. Tam, kad visi būtų laimingi, svarbu atliepti kiekvieno kliento poreikius.

„Smagu, kad tokiame užsiėmime žmonės turi galimybę pažinti nors truputėlį jogos ir kartais susidomi pilnais jogos užsiėmimais ar bent jau mankštomis, o gal ramybės praktikomis, o ne tik šuniukais. Taip pat, kiekvienas čia prisipildo laimės ir meilės hormonų, nuo šalia lakstančių šuniukų, kurie pasiruošę pralinksminti bei suteikti švelnumo“, – teigė L. Gansiniauskaitė.

Tiesa, gaudamas švelnumą iš keturkojų, ir pats žmogus jo mokosi gerokai efektyviau.

„Turime ne tik švelniai elgtis su savimi ir savo kūnu, bet ir su šalia esančiais, kad nieko neužgautume“, – atkreipė dėmesį jogos mokytoja.

Tai – lyg stebuklingai stresą malšinantis eliksyras


Apie įprastą jogą ir jos naudą jau yra žinoma gana daug, tačiau joga su šuniukais – savo nauda įprastiems jogos užsiėmimams tikrai nenusileidžia.

„Pasibaigus užsiėmimams, dalyviai praktiškai plūduriuoja ore – pasikrovę energijos, atsipalaidavę ir besišypsantys nuo ausies iki ausies. Šuniukų joga yra tarsi stebuklingas stresą malšinantis eliksyras“, – teigė jogos su šuniukais pradininkė Lietuvoje J. Paliczuk.

Puppy Yoga

Be to, šie užsiėmimai gali būti naudingi ne tik emocinei žmonių sveikatai.

„Tai yra ir edukacinis užsiėmimas, kurio metu mokomasi apie įvairias veisles, bendraujama su veislynų savininkais, skatinamas atsakingas šuniukų pirkimas tik iš oficialių veislynų ir stiprinami geros savijautos hormonai“, – teigė pašnekovė.

Tiesa, J. Paliczuk neužmiršo ir kačių mylėtojų – jos įkurtoje studijoje žmonės gali mėgautis ir jogos užsiėmimais su meiliais katinėliais. Anot pašnekovės, šių užsiėmimų metu gaunama patirtis – išskirtinė.

„Tai – ne tik puiki atsipalaidavimo priemonė, bet ir žavinga galimybė susipažinti su įvairiomis veislėmis ir veislynais. Kačiukai, žinomi dėl savo paprastai ramaus elgesio, į užsiėmimą įneša papildomą ramybės sluoksnį, todėl užsiėmimai su kačiukais leidžia dalyviams daugiau dėmesio skirti patiems pratimams“, – pasakojo J. Paliczuk.

Puppy Yoga

Nauda teikiama ne tik žmogui, bet ir pačiam gyvūnui


Kupini ramybės jausmo ir prisipildę laimės hormonų – taip žmonės palieka jogos užsiėmimus su keturkojais, tačiau nereikia pamiršti, kad šių užsiėmimų metu naudą gauna ne tik žmogus, bet ir pats gyvūnas.

„Šuniukų joga tampa neįkainojama socializacijos galimybe mūsų keturkojams draugams. Šių užsiėmimų metu, jie susipažįsta su nauja aplinka, naujais veidais ir įdomiais kvapais. Griežti saugumo protokolai užtikrina, kad mūsų šuniukai ne tik mėgautųsi šia patirtimi, bet ir geriau jaustųsi įvairioje aplinkoje, taip palengvindami savo kelionę į galutinius namus, todėl tai – puiki vieta mažyliams saugiai susipažinti su pasauliu“, – pasakojo J. Paliczuk.

Puppy Yoga

Be to, kaip dėmesį atkreipė jogos su šuniukais pradininkė Lietuvoje, šie užsiėmimai – tai šuniukų šventė, kurioje gali dalyvauti visi.

„Mūsų užsiėmimuose laukiami šuniukai ir iš oficialių veislynų, ir prieglaudų, žinoma, su sąlyga, kad jie yra paskiepyti. Dideli ar maži – priimami visų veislių šuniukai, o mūsų klasių dydis pritaikomas taip, kad užtikrintume saugią ir patogią erdvę mūsų keturkojams draugams“, – pasakojo J. Paliczuk.

Ji paminėjo ir dar vieną labai svarbią detalę.

„Organizuodami užsiėmimus su šuniukais iš prieglaudų, esame devintame danguje! Tai yra ne tik jų socializacija, bet ir jų mielumo pabrėžimas bei adopcijos skatinimas. Šių užsiėmimų pelnas keliauja tiesiai prieglaudos paramai, todėl visada esame be galo dėkingi visiems dalyviams, kurie ne tik rodo meilę prieglaudos gyventojams, bet ir finansiškai prisideda prie geresnio prieglaudos rytojaus“, – pasakojo pašnekovė.

Puppy Yoga

J. Palizcuk pripažino, kad ne mažiau ją džiugina ir dar vienas dalykas.

„Ne tik didelis skaičius veislinių šuniukų po mūsų užsiėmimų iškeliauja į naujus namus, bet ir mažyliai iš prieglaudos randa savo naujus namus mūsų užsiėmimų dėka“, – teigė ji.

Mažieji keturkojai – ne tik geriausi žmogaus draugai, bet ir mūsų emocinės sveikatos sergėtojai. Ne kas kitas, o būtent jie padeda paleisti susikaupusį stresą, neigiamas mintis ir padeda pasikrauti teigiamų emocijų, tačiau nepamirškime, kad mūsų rūpestis jiems – taip pat labai svarbus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją