Bendruomenės narių mintys

Dalis visuomenės liepos pradžioje vykusias LGBT eitynes stebėjo tik iš šalies, o kita dalis pati jose dalyvavo. Būta ir LGBT bendruomenės atstovų, ir tiesiog ją palaikančių žmonių, kurie tiki, kad Lietuvoje užtenka vietos visiems. Nors mūsų šalyje vis dažniau girdima, kad žmonių sąmoningumas LGBT bendruomenės atžvilgiu auga, visgi bendruomenės nario Mantvydo manymu, stengtis dar yra kur.

„Nėra taip gerai, kaip galėtų būti. Tikrai galėtų būti daug geriau, bet laikai keičiasi ir gal po kokių 20-30 metų bus geriau“, – teigė Mantvydas.

Viena iš LGBT bendruomenės įžvelgiamų problemu yra tai, jog Lietuvoje vis dar neturime įteisintos tos pačios lyties santuokos. Austėjos teigimu, tai išties liūdina.

„Tiesiog diskriminuojami žmonės, kurie nori mylėti“, – teigė ji.

Merginos manymu, neteisybė bei diskriminacija slypi ir dar viename aspekte.

„Toms pačioms lytims yra neleidžiama legaliai abiem turėti vaiko. Jie gali įsivaikinti, bet labiau slapta, taigi tai irgi yra diskriminacija. Sakoma, kad negali dvi mamos arba du tėčiai auginti vaiko, bet tai yra visai ne tiesa“, – įžvalgomis dalijosi ji.

Vis dėlto, Austėjos manymu, pasiekta jau nemažai.

„Lietuva labai daug nuėjo, visomis prasmėmis progresavo“, – teigė mergina.

Paradas - didelė šventė

LGBT bendruomenės narys Mantas Mackevičius teigė, jog tam, kad jis lankosi „Vilnius Pride“ eitynėse, priežasčių yra daug, tačiau jam tai – ne tik protestas. Tai – didelė šventė.

„Kiekvienas turime teisę gyventi kaip mes norime, mylėti ką norime – tai yra mūsų gyvenimo istorija. Mes ja galime ir turime dalintis, ir turime tai atšvęsti“, – teigė jis.

Paklaustas, kiek kartų vaikinas jau yra žygiavęs tokiame parade, Mantas atsakė:

„Mažiau negu Gražulis. Gražulis daugiau paradų buvo“, – šypsojosi jis.

Tiesa, tai tikrai nebuvo pirmas kartas, kada M. Mackevičius lankėsi LGBT bendruomenės eitynėse. Vaikinas didžiavosi, jog eitynės yra vykusios ir jo gimtajame mieste Kaune.

„Aš esu kaunietis, man teko dalyvauti „Kaunas Pride“. Tai buvo labai didelė šventė, nes, kas atrodė neįmanoma, vis dėlto, įvyko“, – teigė vaikinas.

Pokyčius pastebi bendraudamas su kitais

Mantas teigė, jog tai, kad visuomenės požiūris į LGBT bendruomenę ir jos teises bei laisvę jau ima keistis, jis pastebi tiesiog bendraudamas su žmonėmis.

„Kai kurie žmonės sustabarėję ir tu jų nuomonės nepakeisi, bet aš sakau, kad čia yra jų nelaimė. Bendraujant su pažįstamais, jau yra nemažai žmonių, kurie pakeitė savo požiūrį į tai“, – atviravo vaikinas.

Apie savo orientaciją drabužių dizaineris prakalbo gana anksti, dar besimokydamas mokykloje, tačiau su tam tikromis patyčių formomis jam tenka susidurti iki šiol, net ir vystant savo verslą.

„Aš savo orientacijos neslepiu jau nuo 9-os klasės, man yra labai svarbu to neslėpti ir atvirai apie tai kalbėti. Aš tik taip galiu gerai jaustis“, – teigė Mantas.

Tiesa, vaikinas moka į tai nekreipti dėmesio.

„Pasipriešinimas visada jautėsi, bet tuos, kas nelabai supranta – užblokuoju ir varau toliau“, – dalijosi jis.

Kova už ateities kartų gerovę

Anot M. Mackevičiaus, LGBT bendruomenei kovoti už savo teises teks dar ilgai, tačiau jis džiaugiasi, kad gali prisidėti prie gerovės kūrimo ateities kartų gyvenimams.

„Kaip ir moterys jau, atrodo, turi visas teises ar dar kas, bet kažkodėl mes dar pilnai neevoliucionavom iki Homo Sapiens – protingo žmogaus, taip sakant. Manau, kad šita kova ne tik mums, bet ir daug kam dar ilgai tęsis. Nemanau, kad dar mano gyvenimo užteks, kad viskas būtų gerai, bet džiaugiuosi, kad galiu prisidėti prie ateities kartų“, – teigė Mantas.

Delfi primena, kad liepą sostinė buvo nudažyta vaivorykštės spalvomis – įvyko „Vilnius Pride 2023“ eitynės. Šalia Nacionalinės Mažvydo bibliotekos susirinkę renginio dalyviai Gedimino prospektu pajudėjo link Katedros aikštės. Eitynėse plevėsavo ir praeivių dėmesį traukė vėliavos, plakatai, skambėjo muzika, dalyviai skandavo apie savo laisves ir teises. Renginyje dalyvavo apie 5 tūkstančiai asmenų, tarp kurių – ne tik LGBT bendruomenės nariai, tačiau ir palaikymą bei solidarumą norėję pareikšti žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)